Αγορές

Wall Street: Κίνα και ομόλογα απογείωσαν τους δείκτες


Με πράσινα ταμπλό έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει στραμμένη στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας αλλά και στα ομόλογα.

Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Κίνας κατέγραψαν άνοδο 3,3% τον Ιούλιο, έναντι ετήσιας πτώσης 1,3% του προηγούμενο μήνα, τη στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση της τάξεως του -1%.
Παράλληλα, οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 5,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πτώσης 7,3% του Ιουνίου και έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών για πτώση 9%.Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας για τον ίδιο μήνα, σημειώθηκε πλεόνασμα 45,06 δισ. δολ., έναντι πλεονάσματος 50,98 δισ. δολ. του προηγούμενου μήνα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το εμπορικό πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 38,7 δισ. δολ.

Το κινεζικό νόμισμα σταθεροποιήθηκε καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας έθεσε την τιμή fixing σε υψηλότερο επίπεδο απ’ ότι περίμεναν οι αναλυτές, προσφέροντας κάποια ανακούφιση στους traders μετά από μια ταραγμένη εβδομάδα. Η ισοτιμία ενισχύθηκε 0,3% μετά από την κίνηση της κεντρικής τράπεζας στα 7,0039 γουαν ανά δολάριο.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την ισχύ του δολαρίου, λέγοντας πως τα επιτόκια της Fed πλήττουν την αμερικανική μεταποίηση.

«Τα υψηλά επίπεδα των επιτοκίων της Fed, σε σύγκριση με άλλες χώρες, κρατάει το δολάριο υψηλά, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους μεγάλους κατασκευαστές μας όπως η Caterpillar, η Boeing, η John Deere, οι αυτοκινητοβιομηχανίες μας και άλλοι, για να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις» ανέφερε ο κ. Τραμπ σε μια σειρά από «τιτιβίσματα».

Στο μέτωπο της απασχόλησης, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε περισσότερο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές στις αρχές του Αυγούστου.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν την εβδομάδα που έληξε στις 3 Αυγούστου στις 209.000 από 217.000. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 215.000.

Αυτή η εξέλιξη ώθησε τους επενδυτές να απομακρυνθούν από τα ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύθηκε στο 1,73%, όταν χθες είχε διολισθήσει κάτω του 1,6% -το χαμηλότερο επίπεδο από το 2016.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,43% ή 373 μονάδες στις 26.379, ο S&P σημείωσε άνοδο 1,88% στις 2.938 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,24% στις 8.039 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Dow Inc. (+4,1%), Chevron (+3,4%) και Microsoft (+2,4%) ενώ κανένας τίτλος δεν έκλεισε σε αρνητικό έδαφος.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 2,8% στα 52,54 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,7% στα 1.509 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1187 δολ. από 1,1199 την προηγούμενη μέρα.