Αγορές

Wall Street: Κέρδη με έρεισμα τα εταιρικά αποτελέσματα και το εμπόριο


Με πράσινα ταμπλό ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Wall Street μετά από δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο ανέφερε ότι θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Κίνας ενώ ώθηση δόθηκε και από την ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, ο Αμερικανός εκπρόσωπος επί εμπορικών θεμάτων Ρόμπερτ Λάιτιζερ θα ταξιδέψει μαζί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στη Σαγκάη τη Δευτέρα για συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων θα βρεθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών.

Στήριξη στις μετοχές προσέφεραν και τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν blue chip του βιομηχανικού δείκτη όπως η Coca-Cola και η United Technologies.

Η μετοχή της μεγαλύτερης εταιρείας παρασκευής ποτών του κόσμου πραγματοποίησε άλμα 6%. Η εταιρεία με έδρα την Ατλάντα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αναμένει οργανική ανάπτυξη εσόδων κατά 5% όλο το 2019, υψηλότερα από το 4% της προηγούμενης εκτίμησής της.

Το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, η αύξηση πωλήσεων του κλασικού αναψυκτικού Coca-Cola και της zero εκδοχής του κατά 4% βοήθησαν τα καθαρά έσοδα να αυξηθούν κατά 6,1%, στα $10 δισ., ελαφρώς υψηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Τα καθαρά κέρδη που αποδίδονται στην Coca-Cola ενισχύθηκαν κατά 12,6%, στα $2,61 δισ.

Η μετοχή της United Technologies ενισχύθηκε κατά 1,5%, στον απόηχο επίσης καλύτερων των προβλέψεων αποτελεσμάτων.

Από την άλλη, η μετοχή της Lockheed Martin Corp. σημείωσε οριακή άνοδο 0,03%, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική εταιρεία κατασκευής όπλων ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών για το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι μεταπωλήσεις κατοικιών διολίσθησαν κατά 1,7%, στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 5,36 εκατ. τον περασμένο μήνα.Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο στα 5,33 εκατ.

Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2% το 2019 και 3,5% το 2020, χαμηλότερα κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την πρόβλεψη του Απριλίου.

Πρόκειται για την τέταρτη υποβάθμιση των προβλέψεων από τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, το Ταμείο περιέκοψε την πρόβλεψή του και για το παγκόσμιο εμπόριο κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,5% για το 2019. Το εμπόριο αναμένεται να ανακάμψει στο 3,7% το 2020, περίπου 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,65% στις 27.349 μονάδες, ο Nasdasq κινήθηκε 0,58% υψηλότερα στις 8.251 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,68% στις 3.005 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, το αργό έκλεισε με κέρδη 1,1% στα 56,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός διολισθαίνει 0,6% στα 1.417 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σκαρφάλωσε σε υψηλό πέντε εβδομάδων, καταγράφοντας κέρδη 0,5% έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,115 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται μία μονάδα βάσης υψηλότερα, στο 2,07%.