Αγορές

Wall Street: Κέρδη και νέα ρεκόρ λόγω πληθωρισμού


Με κέρδη έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street με τους επενδυτές να ανταποκρίνονται θετικά στα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εμφάνισε άνοδο 0,5%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και παρότι επιβεβαιώνει τις πληθωριστικές πιέσεις, κινήθηκε εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην αμερικανική οικονομία για τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 5,4%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020 και έναντι εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για 5,3%. Σημειώνεται πως πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο επίπεδο ετήσιου πληθωρισμού στις ΗΠΑ από το 2008.

Εξαιρούμενων της ενέργειας και των τροφίμων, ο «δομικός» πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαίο επίπεδο, από αύξηση 0,9% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια άνοδο στο 0,4%. Σε ετήσιο επίπεδο, ο «δομικός» πληθωρισμός αυξήθηκε 4,3% έναντι αύξησης 4,5% προηγουμένως.

Επιπλέον, οι επενδυτές συνεχίζουν να αποτιμούν την ψήφιση του πακέτου 3,5 τρισ. δολαρίων στο νομοσχέδιο υποδομών της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν από τη Γερουσία.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,62% ή 220 μονάδες στις 35.484, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,25% στις 4.447 μονάδες ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 0,16% στις 14.768 μονάδες. Οι Dow Jones και S&P έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά για δεύτερη συνεδρίαση.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Caterpillar (+3,4%) και Walgreens Boots (+2,6%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Visa Inc. (-1,2%) και UnitedHealth (-0,8%).

Στο μεταξύ, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο της μετάλλαξης Δέλτα.

“Οι μαζικοί εμβολιασμοί και τα μέτρα αποστάσεων συνέβαλλαν να περιοριστεί ο αντίκτυπος της μετάλλαξης, αλλά είναι ακόμα πιθανή μια επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης καθώς κάποιοι περιορισμοί επιστρέφουν και οι καταναλωτές γίνονται πιο προσεκτικοί», δήλωσε αναλυτής της LPL Financial. «Και ενώ μπορεί να δούμε αυξημένη αστάθεια στην αγορά λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ωστόσο πιστεύουμε ότι ο S&P 500 είναι πιθανό να δει ακόμα περισσότερα κέρδη μέχρι το τέλος του έτους».

Στην αγορά εμπορευμάτων, ανοδικά γύρισε η τιμή του πετρελαίου μετά την έκκληση του Λευκού Οίκου προς τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή αργού προκειμένου να στηριχθεί η παγκόσμια ανάκαμψη από τον αντίκτυπο της πανδημίας. Η τιμή του πετρελαίου WTI κινήθηκε υψηλότερα 1,4% στα 69,24 δολάρια ανά βαρέλι. Αντίστοιχα και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,2% στα 1.752 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,32% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε από το υψηλό τεσσάρων μηνών έναντι του ευρώ στο 1,1739 δολ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις