Αγορές

Wall Street: Ισχυρή ανάκαμψη και ράλι του Dow Jones


Ανοδική ανάσα στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street μετά τη «βουτιά» 2.000 μονάδων του Dow Jones που προκάλεσε η κατάρρευση των τιμών πετρελαίου τη Δευτέρα.

 Το πετρέλαιο κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Σεπτέμβριο καθώς η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 10,4% στα 34,36 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή brent κέρδισε 8,3% στα 37,22 δολάρια ανά βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι χθες οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν απώλειες άνω του 20%.

Ωστόσο οι επιπτώσεις του κορονοϊού και ο πόλεμος τιμών στην αγορά πετρελαίου επηρεάζουν σημαντικά τους επενδυτές που προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις και ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση βραχυχρόνιων κερδών, με αποτέλεσμα να επικρατεί σημαντική νευρικότητα.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε συνάντηση με Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές την Τρίτη, πρότεινε την ιδέα μηδενικού φόρου μισθωτών υπηρεσιών για το υπόλοιπο της χρονιάς, ανέφερε αξιωματούχος στο CNBC.

Ο Τραμπ εξαπέλυσε πυρά στη Fed τονίζοντας: «Η Ομοσπονδιακή μας Τράπεζα είναι αξιοθρήνητη και αργή, υπό τη διοίκηση του J. Powell, που αύξησε τα επιτόκια πάρα πολύ γρήγορα και τα μείωσε πάρα πολύ αργά, θα πρέπει να επαναφέρει το βασικό μας επιτόκιο στα επίπεδα αυτών των ανταγωνιστικών μας χωρών».

Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν συναντήθηκε με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, για να συζητήσουν μέτρα σχετικά με τον αντίκτυπο του κορονοϊού στους Αμερικανούς πολίτες. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Μνούτσιν ανέφερε πως υπάρχει δικομματική συναίνεση για την ανάγκη να ψηφιστεί ένα οικονομικό πακέτο ανακούφισης από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

«Πιστεύω ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον σε δικομματική βάση να κάνουμε κάτι γρήγορα» σημείωσε.

Στη Wall Street, o Dow Jones «εκτοξεύτηκε» 4,88% ή 1.167 μονάδες στις 25.015, ο S&P σημείωσε "άλμα" 4,93% στις 2.881 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 4,95% στις 8.344 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των JP Morgan (+7,8%), Home Depot (+7,3%) και Apple (+7,2%) ενώ κανένας τίτλος δεν κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος.

Ανοδικά κινήθηκε και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ειδικότερα το yied του 10ετούς ενισχύθηκε κατά 20 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,8%. Χθες το 10ετές είχε πιάσει ιστορικό χαμηλό στο 0,57%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 1,3% έναντι του ευρώ στο 1,1295 δολ. από 1,1440 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,9% στα 1.660 δολ./oz.