Αγορές

Wall Street: Ισχυρές πιέσεις για τον Dow Jones, νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq


Μικτά τα πρόσημα στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street με απώλειες για τους Dow Jones και S&P αλλά κέρδη για τον Nasdaq που έπιασε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό.

Οι επενδυτές ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς την Τετάρτη στις ΗΠΑ καταγράφηκε η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την έναρξη της πανδημίας, με 62.000 μολύνσεις σε ένα 24ωρο, σε μία ακόμη ένδειξη πως τα νέα μέτρα δεν αποδίδουν.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της αμερικανικής κυβέρνησης Άντονι Φάουτσι επανέλαβε ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την σκληρή πραγματικότητα. "Δεν βγήκαμε ποτέ από το πρώτο κύμα [της πανδημίας]", δήλωσε, "Θα πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για κύματα και απλά να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα για το που βρισκόμαστε αυτή την στιγμή", πρόσθεσε.

Στις μάκρο ειδήσεις της ημέρας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στο 1,314 εκατομμύριο, την εβδομάδα που έληξε στις 4 Ιουλίου από 1,41 εκατομμύριο την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν μικρότερη πτώση, στο 1,375 εκατομμύριο.

Ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας υποχωρεί τις τελευταίες 14 εβδομάδες. Την ίδια στιγμή, πρόκειται για τη 16η διαδοχική εβδομάδα, κατά την οποία οι αιτήσεις ξεπερνούν το επίπεδο του 1 εκατομμυρίου. Συνολικά, περίπου 50 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ υποχώρησε για πρώτη φορά τις τελευταίες επτά εβδομάδες, καταδεικνύοντας τον κίνδυνο ανάσχεσης της οικονομικής ανάκαμψης καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κορoνοϊού. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Bloomberg διολίσθησε 0,4 μονάδες στις 42,9 μονάδες την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουλίου. O δείκτης βρίσκεται 24,4 μονάδες χαμηλότερα από το υψηλό δύο δεκαετιών στο οποίο σκαρφάλωσε στα τέλη Ιανουαρίου και 8,2 μονάδες υψηλότερα από το χαμηλό του Μαϊου.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,39% ή 361 μονάδες, στις 25.706, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,56% στις 3.152 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, υψηλότερα 0,53% στις 10.547 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walmart (+2,6%) και Cisco Systems (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-8,1%) και Raytheon Technologies (-4,7%).

Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI κινήθηκε χαμηλότερα 3,1% στα 39,62 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε από το υψηλό εννέα ετών, σημειώνοντας πτώση 0,9% στα 1.803 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 0,60%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% σε σχέση με το ευρώ, στο 1,1287 δολ. από 1,1330 την προηγούμενη μέρα.