Αγορές

Wall Street: Ισχυρά κέρδη με ερείσματα εμπόριο και Fed


Θετικό σήμα έδωσε στη Wall Street η ανακοίνωση Τραμπ ότι θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο της G20 τον ερχόμενο μήνα με αποτέλεσμα η σημερινή συνεδρίαση να κλείσει με κέρδη.

«Είχα μια πολύ καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι. Θα έχουμε μια εκτεταμένη συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα στη G20 στην Ιαπωνία. Οι ομάδες μας θα ξεκινήσουν συνομιλίες πριν τη συνάντηση μας» έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια ώρα κατευναστικά λειτούργησε η διαβεβαίωση του Iρανού προέδρου Χασάν Ροχανί ότι «το Ιράν δεν θα εξαπολύσει πόλεμο εναντίον κανενός κράτους», παρά την ανάπτυξη επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στη διήμερη συνεδρίαση της Fed που ολοκληρώνεται την Τετάρτη καθώς αναλυτές βλέπουν μείωση των επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι.

Στον αντίποδα, την έντονη δυσαρέσκειά του με τις σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Μπορεί οι ευρωπαϊκές αγορές να αντέδρασαν θετικά στην πιθανότητα νέων μέτρων χαλάρωσης, που ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι, όμως αυτό δεν ισχύει για τον Τραμπ, που εκτιμά ότι τα μέτρα χαλάρωσης θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα αλλάξουν την ισοτιμία με το δολάριο μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα της αμερικάνικης οικονομίας με αθέμιτο τρόπο.

"Ο Μάριο Ντράγκι μόλις ανακοίνωσε πως έρχονται και άλλα μέτρα τόνωσης, που αμέσως οδήγησε σε πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθιστώντας το αθέμιτα ευκολότερο γι' αυτούς να ανταγωνιστούν έναντι των ΗΠΑ. Χρόνια τώρα γλιτώνουν της συνέπειες, μαζί με την Κίνα και άλλους" είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Απαντώντας εμμέσως στο «τιτίβισμα» του Αμερικανού προέδρου ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ δεν έχει σαν στόχο να επηρεάσει τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,35% ή 353 μονάδες στις 26.465, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,97% στις 2.917 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,39% στις 7.953 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+5,4%) και 3M (+2,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Procter & Gamble (-1,2%) και Walt Disney (-1,1%).

Υψηλότερα κινήθηκε ο τεχνολογικός κλάδος, με την Amazon να ενισχύεται κατά 0,81%, τη Netflix να διαπραγματεύεται στο +1,85%, την Alphabet να σημειώνει άνοδο 1,04%, την Apple να καταγράφει κέρδη 2,34% και τη Microsoft στο +1,74%.
Η μετοχή του Facebook ενισχύθηκε κατά 0,3%, καθώς η εταιρεία αποκάλυψε σήμερα τα σχέδιά της να λανσάρει ένα κρυπτονόμισμα, με την ονομασία Libra.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 3,8% στα 53,90 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,6% στα 1.350 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1196 δολ. από 1,1218 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 2,06%.