Αγορές

Wall Street: Ήπιες διακυμάνσεις με το βλέμμα στην εμπορική διένεξη


Επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι επενδυτές στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street στον απόηχο της απόφασης της Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και τα υπονοούμενα Πάουελ για νέα ποσοτική χαλάρωση ενώ τη νευρικότητα πυροδότησαν οι ανησυχίες για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ- Κίνας.

Οι μετοχές απώλεσαν τα αρχικά κέρδη τους μετά τις δηλώσεις του σύμβουλου του Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εμπορίου Μάικλ Πίλσμπερι ο οποίος δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος είναι έτοιμος να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα εάν δεν επιτευχθεί σύντομα μια εμπορική συμφωνία, σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post.

Αρνητικά επέδρασε πρόσκαιρα στο κλίμα και ανάρτηση συντάκτη της επίσημης εφημερίδας του ΚΚ Κίνας ότι η ασιατική χώρα δεν "βιάζεται" για μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις της Fed, ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σε συνέντευξη του στο Fox News ότι η δουλειά του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ είναι ασφαλής, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν είναι ενθουσιασμένος» με τη Fed.

Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποίησε και νέα παρέμβαση στις αγορές την Πέμπτη σε μια προσπάθεια να παράσχει ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Fed προχώρησε στην τρίτη διαδοχική δημοπρασία repo ύψους 75 δισ. δολαρίων. Η δημοπρασία υπερκαλύφθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τις τράπεζες να ζητούν 84 δισ. δολάρια βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης.

Στη μέτωπο της κόντρας Ουάσιγκτον με Τεχεράνη, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι «υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, πέραν του πολέμου με το Ιράν».

Στην απασχόληση, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την εβδομάδα που έληξε στις 4 Σεπτεμβρίου, αλλά όχι στον βαθμό που ανέμεναν οι αναλυτές.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν στις 208.000 από 204.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 213.000.

Αυξήθηκαν εξάλλου τον Αύγουστο οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών στις ΗΠΑ, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να υποχωρήσουν. Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1,3% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,49 εκατ. όπως ανακοίνωσε η National Association of Realtors. Αυτός είναι ο ισχυρότερος ρυθμός πωλήσεων από τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,19% ή 52 μονάδες στις 27.094, ο S&P παρέμεινε αμετάβλητος στις 3.006 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,07% στις 8.182 μονάδες.

Η μετοχή της Microsoft, ενισχύθηκε κατά 1,8%, μετά την ανακοίνωση ότι η διοίκησή της ενέκρινε νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 40 δισ. δολαρίων και θα αυξήσει το μέρισμα τριμήνου κατά 5 σεντς, στα 51 σεντς ανά μετοχή.

Έτσι, στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Microsoft (+1,8%) και Merck & Co (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walt Disney (-2,6%) και Home Depot (-1,2%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε οριακά στα 58,13 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,6% στα 1.506 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1044 δολ. από 1,1030 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,78%.