Αγορές

Wall Street: Ήπιες διακυμάνσεις, «κράτησαν» Dow και S&P


Με σταθεροποιητικές τάσεις και μεικτά πρόσημα έκλεισε η συνεδριακή εβδομάδα στη Wall Street με τους Dow Jones και S&P 500 να κρατιούνται σε θετικό έδαφος και τον Nasdaq να υποχωρεί οριακά.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για τις εξελίξεις στο μέτωπο της κινεζικής Evergrande. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, «οι κινεζικές αρχές έχουν ενημερώσει τους τοπικούς αξιωματούχους να προετοιμαστούν για δυνητική κατάρρευση του ομίλου». Επιπλέον, υπάρχει αβεβαιότητα αναφορικά με την πληρωμή τόκων offshore ομολόγου σε αμερικανικό νόμισμα.

Πρόσθετο προβληματισμό πυροδότησε η σημερινή απόφαση της Κίνας να αυστηροποιήσει περαιτέρω το πλαίσιο της αγοράς κρυπτονομισμάτων, επιβαρύνοντας τον κλάδο της τεχνολογίας.

Αρνητικά επέδρασε, η περίπτωση της Nike επιβεβαίωσε τους φόβους ότι η πανδημία έχει καταφέρει σημαντικό πλήγμα στις αλυσίδες εφοδιασμού, αυξάνοντας το κόστος για τις εταιρείες, ιδιαίτερα τις πολυεθνικές. Οι μετοχές της Nike υποχώρησαν κατά 6%, καθώς η διοίκηση μείωσε τις εκτιμήσεις της για το 2022 λόγω της παρατεταμένης διακοπής της παραγωγής στο Βιετνάμ, των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και των μεγάλων χρόνων παράδοσης των προϊόντων.

Στις μάκρο ειδήσεις της ημέρας ο μακροοικονομικό μέτωπο, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών ενισχύθηκαν περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι το momentum στην Αγορά κατοικιών επιβραδύνεται. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις νεόδμητων σημείωσαν άνοδο 1,5% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 740.000.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,1% ή 33 μονάδες στις 34.798, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,15% στις 4,455 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,03% στις 15.047 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Salesforce.com (+3%) και Visa (+1,5%) ενώ πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Nike (-6,2%) και της Dow (-1,2%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 0,9% στα 73,98 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο μόλις 0,1% στα 1.751 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, το πετρέλαιο κέρδισε 2,8% (5η ανοδική εβδομάδα) και ο χρυσός κινήθηκε οριακά υψηλότερα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,46% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1717 δολ.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις