Αγορές

Wall Street: Ήπιες διακυμάνσεις, επιφυλακτικοί οι επενδυτές


Επιφυλακτικοί παρουσιάστηκαν σήμερα οι επενδυτές της Wall Street στον απόηχο της επίθεσης στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της ARAMCO στη Σαουδική Αραβία και εν αναμονή των αποφάσεων της Fed για την νομισματική της πολιτική.

Η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύτηκε την Δευτέρα, μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία, στο Αμπκάικ και το Χουράις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί στο μισό η παραγωγή μαύρου χρυσού.

Αντιθέτως με πτώση 5,7% σε σύγκριση με την Δευτέρα έκλεισε σήμερα το αμερικανικό αργό (WTI) στη Νέα Υόρκη, την ώρα που το Ριάντ διαβεβαίωνε ότι η παραγωγή του θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το αμερικανικό αργό παράδοσης Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 3,56 δολάρια και έκλεισε στα 59,34 δολάρια το βαρέλι ενώ το μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Νοεμβρίου, έκλεισε στα 64,55 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 4,47 δολαρίων ή -6,5%.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντελαζίζ μπιν Σαλμάν, επιβεβαίωσε απόψε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι η πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας του θα αποκατασταθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Διαβεβαίωσε επίσης ότι ο ανεφοδιασμός των αγορών με πετρέλαιο επανήλθε στα αρχικά επίπεδά του.

"Χοντρικά, οι Σαουδάραβες λένε ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν την ίδια ποσότητα πετρελαίου με προηγουμένως, είτε προέρχεται από την παραγωγή, είτε από τα αποθέματά τους", εξήγησε ο αναλυτής Κάιλ Κούπερ της Ion Energy. "Αυτό δείχνει κάπως απίθανο, δεδομένου ότι θα πρέπει να κατασκευάσουν νέα εξαρτήματα για να επιδιορθώσουν τις ζημιές στις υποδομές τους. Όμως έχουν πολλά να χάσουν αν δεν τηρήσουν τον λόγο τους", ενόψει και της εισαγωγής της Aramco στο Χρηματιστήριο. "Πιθανότατα στάθμισαν πολύ καλά τις προσδοκίες προτού να μιλήσουν", συνέχισε.

Η σαουδαραβική εταιρεία εξέταζε την πιθανότητα να αναβάλει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο. Όμως ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ανακοίνωσε απόψε ότι η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί όπως προβλεπόταν, ώστε να εισαχθεί τον Νοέμβριο στην τοπική αγορά και το 2020 στη διεθνή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε από την πλευρά του απόψε ότι είναι διατεθειμένος να αντλήσει από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, όμως θεωρεί ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνει.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα παραμένει τεταμένο στη Μέση Ανατολή και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι δεν έχει εκλείψει καθώς η σύγκρουση ΗΠΑ – Ιράν κλιμακώνεται περαιτέρω. Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters έκαναν λόγο για ξεκάθαρη εμπλοκή της Τεχεράνης, επισημαίνοντας ότι η επίθεση έγινε από το νοτιοδυτικό Ιράν και χρησιμοποιήθηκαν τόσο πύραυλοι Κρουζ όσο και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Εξελίξεις υπάρχουν και στο εμπορικό μέτωπο καθώς στις ΗΠΑ μεταβαίνει κινεζική αντιπροσωπεία για εμπορικές διαπραγματεύσεις μετά από πρόσκληση της αμερικανικής πλευράς. Ο Λιάο Μιν αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής για Οικονομικά Θέματα και υφυπουργός Οικονομικών θα ηγηθεί αντιπροσωπείας που θα επισκεφτεί αύριο τις ΗΠΑ, για εμπορικές διαβουλεύσεις.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε, ότι οι ΗΠΑ κατέληξαν σε μια αρχική εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία. Σε επιστολή του προς το Κογκρέσο, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ τόνισε ότι σκοπεύει να συνάψει τη συμφωνία για τους δασμολογικούς φραγμούς τις ερχόμενες εβδομάδες. Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ανέφερε ότι θα προχωρήσουν σε συμφωνία με την Ιαπωνία σχετικά με το ψηφιακό εμπόριο.

Στο μεταξύ, η Fed ανακοίνωσε ότι θα παρέχει ρευστότητα $75 δισ. στο χρηματοοικονομικό σύστημα για να αποτρέψει μια απότομη αύξηση στο βραχυπρόθεσμο κόστος χρηματοδότησης. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το κόστος δανεισμού ρευστού με αντάλλαγμα repos εκτοξεύτηκε 10% την Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Η άνοδος αυτή οδήγησε το πραγματικό ομοσπονδιακό επιτόκιο στο 2,25%.

Σημειώνεται ότι σήμερα ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας με τους αναλυτές να αναμένουν νέα μείωση των επιτοκίων προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,12% ή 31 μονάδες στις 27.108, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,25% στις 3.005 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,4% στις 8.186 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,1% στα 1.513 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,1069 δολ. από 1,1004 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,80%