Αγορές

Wall Street: Η Fed πρασίνισε τα ταμπλό


Με κέρδη έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν θετικά στην κίνηση της Fed για διατήρηση των επιτοκίων έως ότου χρειαστεί για να ανακάμψει η αμερικανική οικονομία.

Παράλληλα, η Fed ανακοίνωσε την επέκταση των έκτακτων προγραμμάτων δανειοδότησης αλλά και των προσωρινών γραμμών ανταλλαγής νομισμάτων και της συμφωνίας επαναγοράς ομολόγων για ξένες και διεθνείς νομισματικές αρχές (FIMA Repo Facility) έως τις 31 Μαρτίου 2021.

«Μετά από σημαντικές πτώσεις, η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση ενισχύθηκαν κάπως τους τελευταίους μήνες αλλά παραμένουν αρκετά κάτω από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν στο ξεκίνημα της χρονιάς» αναφέρει η Fed στην ανακοίνωση της.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των θανάτων από τον νέο κορονοϊό στις ΗΠΑ ξεπέρασε σήμερα, Τετάρτη τις 150.000, αριθμός υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη χώρα και αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου παγκοσμίως, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters. Από τις 20 χώρες με τα περισσότερα κρούσματα, οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην έκτη θέση σε θανάτους κατά κεφαλήν, με 4,5 θανάτους ανά 10.000 ανθρώπους. Η αύξηση των 10.000 θανάτων σε 11 ημέρες είναι η ταχύτερη που καταγράφεται στις ΗΠΑ από τις αρχές Ιουνίου.

Στα μάκρο νέα της ημέρας, συρρίκνωση της τάξεως του 6,1% σε μηνιαία σύγκριση κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Ιούνιο 2020, με το ποσό να διαμορφώνεται σε 70,6 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Η υποχώρηση είναι μεγαλύτερη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές.

Εξάλλου για τον Ιούνιο, οι αμερικανικές εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 14% στα 102,6 δισεκ. δολάρια τον Ιούνιο, με ιδιαίτερη ώθηση από τον κλάδο αυτοκινήτων. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν με μικρότερο ρυθμό, κατά 4,8%. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές είναι 24% χαμηλότερες σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 17%.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,61% στις 26.539 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε 1,35% υψηλότερα στις 10.542 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,24% στις 3.258 μονάδες.

Στο ταμπλό, το Facebook και η Amazon σημείωσαν άνοδο πάνω από 1%, ενώ υψηλότερα κινήθηκαν και οι μετοχές των Apple και Αlphabet. Οι CEO των τεσσάρων τεχνολογικών κολοσσών έδωσαν κατάθεση σε επιτροπή της Γερουσίας σχετικά με κατηγορίες που αντιμετωπίζουν για εφαρμογή μονοπωλιακών πρακτικών.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διέγραψε τις απώλειες και έκλεισε υψηλότερα 0,6% στα 41,23 δολάρια το βαρέλι. O χρυσός κατέγραψε άνοδο 0,5% στα 1.953 δολάρια ανά ουγγιά, επίπεδο που αποτελεί νέο ρεκόρ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολίσθησε έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1758 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου παρέμεινε αμετάβλητη στο 0,58%.