Αγορές

Wall Street: Η ανησυχία για το εμπόριο πυροδότησε απώλειες


Με κόκκινα ταμπλό έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street καθώς επανήλθαν εκ νέου στο προσκήνιο οι ανησυχίες για το εμπόριο μετά από δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει περιορισμούς στις κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να μπλοκάρουν όλες τις αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα. Επιπρόσθετα σε δημοσίευμα του Bloomberg –επίσης με επίκληση καλά πληροφορημένων πηγών- ο Λευκός Οίκος εξετάζει και το ενδεχόμενο να υπάρξει «αφαίρεση» των μετοχών των κινεζικών εταιρειών από την αμερικανική αγορά, αλλά και να τεθεί όριο στις επενδύσεις που μπορούν να πραγματοποιήσουν τα αμερικανικά συνταξιοδοτικά ταμεία στην Κίνα.

Ο τεχνολογικός κλάδος του S&P επλήγη, με τις μετοχές των Alibaba Group Holding, Baidu και JD.com να καταγράφουν πολύ μεγαλύτερες απώλειες.

Οι εμπορικές συζητήσεις ΗΠΑ - Κίνας σε υψηλό επίπεδο αναμένεται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο, πριν την έναρξη ανακοινώσεων για τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,26% ή 70 μονάδες στις 26.820, ο S&P σημείωσε πτώση 0,53% στις 2,961 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,13% στις 7.939 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Pfizer (+1,2%) και Exxon Mobil (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Microsoft (-1,4%) και Chevron (-1,3%).

Στο μεταξύ, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν οριακά τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, ενώ υψηλότερα κινήθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες και το προσωπικό εισόδημα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου την Παρασκευή, ο δείκτης προσωπικής κατανάλωσης (PCE) ενισχύθηκε 0,1% τον περασμένο μήνα. Η αύξηση αυτή οδήγησε την ετήσια άνοδο του δείκτη στο 1,4%.

Αντίστοιχα, οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιστοιχούν στα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας, κατέγραψαν άνοδο 0,1%. Το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε κατά 0,4% τον Αύγουστο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,5% στα 56,11 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,6% στα 1.506 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, αργό και χρυσός έχασαν 3,7% και 0,6% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,0943 δολ. από 1,0922 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,68%.