Αγορές

Wall Street: Γύρισε το κίμα παρά τη νευρικότητα - Αδύναμες οι τράπεζες, αντίβαρο η τεχνολογία


Σε μια συνεδρίαση που επικράτησε η νευρικότητα, οι δείκτες στη Wall Street έκλεισαν τελικά με θετικά πρόσημα βρίσκοντας στήριξη στην τεχνολογία.

Σήμερα η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν διεμήνυσε στους Αμερικανούς νομοθέτες ότι οι ρυθμιστικές αρχές είναι έτοιμες να λάβουν περαιτέρω μέτρα για την προστασία των καταθέσεων, χρησιμοποιώντας διαφορετική φρασεολογία από τις χθεσινές της δηλώσεις.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Γέλεν επανέλαβε όπως χθες το σχόλιό ότι οι πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης «λήφθηκαν για να διασφαλιστεί ότι οι καταθέσεις των Αμερικανών είναι ασφαλείς» αλλά σήμερα πρόσθεσε και ότι «είμαστε προετοιμασμένοι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα, εάν χρειαστεί».

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 75,14 μονάδες ή 0,23%, στις 32.105,25 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 11,75 μονάδες ή 0,30%, στις 3.948,72 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 117,44 μονάδες ή 1,01%, στις 11.787,40.

Νωρίτερα, οι Dow Jones και S&P 500 είχαν γυρίσει στο κόκκινο μετά από έκθεση της Moody’s που έβλεπε τον κίνδυνο να μην μπορεί να συγκρατηθεί η «αναταραχή» στις τράπεζες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις περιφερειακές τράπεζες με τον εν λόγω δείκτη να υποχωρεί 2,8% και τις μετοχές των First Republic και PacWest να «βουλιάζουν» 6% και 8,6% αντίστοιχα.

Χαρακτηριστικό της αισιοδοξίας των επενδυτών για τη συνέχεια αποτελεί και η σαφής αποκλιμάκωση του δείκτη VIX -που μετρά την μεταβλητότητα στην αγορά-, ο οποίος επέστρεψε στα επίπεδα πέριξ των 20 μονάδων, που αποτελούν και το όριο ανησυχίας.

 Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν και νέα υποχώρηση στον αριθμό των αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας.

Ειδικότερα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα επιδόματος ανεργίας διαμορφώθηκε σε χαμηλό τριών εβδομάδων στις 191.000, υποχωρώντας ανεπαίσθητα μεν κατά 1.000 από την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, αλλά διαψεύδοντας και τους αναλυτές που περίμεναν αύξηση στο επίπεδο των 198.000.

Στο μεταξύ, πτωτική τροχιά ακολούθησαν για δεύτερη μέρα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,38% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 14 μονάδες βάσης στο 3,79%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 1,3% στα 69,96 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε «άλμα» 2,4% στα 1.995 δολ./oz.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις