Αγορές

Wall Street: Φρένο στο ανοδικό σερί έβαλαν S&P 500 και Nasdaq


Μικτές τάσεις σημείωσαν οι δείκτες στη Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας.

Σχετικά με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας, το CNBC σύμφωνα με πηγές ανέφερε πως η Κίνα θέλει να ολοκληρωθεί η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες πριν συναντηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Σι Τσίνπινγκ.

Νωρίτερα δημοσίευμα του Bloomberg ενίσχυσε την αβεβαιότητα σχετικά με το αν τελικά σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες Πεκίνου - Ουάσινγκτον. Το πρακτορείο ανέφερε πως μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τραμπ και του Κινέζου ομολόγου του Σι πιθανότητα δεν θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα από τον επόμενο μήνα.

Την ίδια ώρα η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε 5,3% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και ενώ τον Δεκέμβριο κατέγραψε ετήσια άνοδο 5,7%. Οι αναλυτές ανέμεναν 5,5% αύξηση, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal σε 15 οικονομολόγους.

Στη Wall Street ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ήταν και ο μοναδικός ο οποίος έκλεισε ανοδικά κατά 0,03% στις 25.709,94 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,06% στις 2.809,12 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί κατά 0,16% στις 7.630,91 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Visa (+1,3%) και Apple (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Pfizer (-2%) και DowDuPont (-1,5%).

Η μετοχή της Boeing (-1,04%) σημείωσε σήμερα νέες απώλειες, καθώς η αμερικανική βιομηχανία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της, καθώς βλέπει τη μια χώρα μετά την άλλη να κλείνουν τον εναέριο χώρο τους και να καθηλώνουν τα αεροσκάφη τύπου Boeing 737 MΑΧ 8, τα οποία εμπλέκονται σε δύο αεροπορικά δυστυχήματα σε διάστημα 5 μηνών.

Εξάλλου σημαντικές πιέσεις δέχθηκε η μετοχή του Facebook, καταγράφοντας απώλειες 1,85%, εξαιτίας τις γιγάντιας βλάβης στο δίκτυό του και της έναρξης ποινικής έρευνας στη Νέα Υόρκη σχετικά με τον τρόπο που οι χρήστες του μοιράζονται δεδομένα.

Πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές ασκούν και ορισμένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν πως οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν πτώση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη τον Ιανουάριο του 2019, σε μια ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά κατοικίας παραμένει αδύναμη.
Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 6,9%, στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 607.000 κατοικιών.
Επιπλέον, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν πως οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ ανήλθαν την περασμένη εβδομάδα σε υψηλό ενός μήνα, σημειώνοντας αύξηση κατά 6.000 την εβδομάδα έως την 9η Μαρτίου 2019, στις 229.000.
Παράλληλα, οι τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ, παρά τη μηνιαία αύξηση 0,6% τον Φεβρουάριο, κατέγραψαν περαιτέρω πτώση σε ετήσια βάση, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, κατά 1,3%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 0,6% στα 58,61 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1,1% στα 1.295 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1305 δολ. από 1,1326 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 2,62%.