Αγορές

Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη λόγω εμπορίου


Με κέρδη έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street εξαιτίας ενός δημοσιεύματος του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ΗΠΑ και Κίνα είναι κοντά σε συμφωνία αναφορικά με τους δασμούς που θα καταργηθούν στην πρώτη φάση του εμπορικού deal, αν και παραμένουν οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, εξαιτίας της στάσης της Ουάσιγκτον για Χονγκ Κονγκ και Σιντσιάνγκ.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι η εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα συμβεί μόνο αν το θέλει ο ίδιος. «Δεν νομίζω ότι εναπόκειται στο αν αυτοί θέλουν να την κλείσουν, αλλά στο αν εγώ θέλω να την κάνω. Θα δούμε τι θα γίνει».

Στο μεταξύ, η Κίνα προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι «θα πληρώσουν το τίμημα» μετά την υιοθέτηση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχεδίου που ζητεί την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Πεκίνου σε απάντηση κυρίως της καταστολής των εθνικών μειονοτήτων στη δυτική κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ, ειδικά των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο τομέας των υπηρεσιών των ΗΠΑ αναπτύχθηκε τον Νοέμβριο με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Ειδικότερα, ο δείκτης υπηρεσιών του ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 53,9 μονάδες τον Νοέμβριο από 54,7 μονάδες. Ήταν η χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιούλιο. Οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει επέκταση του κλάδου. Ωστόσο, ο δείκτης έχει καταγράψει ισχυρή πτώση τον τελευταίο χρόνο, μετά το υψηλό των 60,8 μονάδων.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,54% ή 148 μονάδες στις 27.650, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,72% στις 3.115 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,54% στις 8.566 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των JP Morgan (+2%) και Goldman Sachs (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Cisco Systems (-0,9%) και Boeing (-0,8%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε θεαματικά 4,1% στα 58,43 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,3% στα 1.480 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,1079 δολ. από 1,10 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε άνοδο κατά έξι μονάδες βάσης στο 1,78%.