Αγορές

Wall Street: Απώλειες για δεύτερη μέρα - Πάνω από 300 μονάδες έχασε ο Dow Jones


Πτώση στη Wall Street με τους επενδυτές να εστιάζουν στις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία ενώ καλωσόρισαν μία καλή είδηση από το μέτωπο των εμβολίων, την ανακοίνωση της Pfizer ότι τα τελικά αποτελέσματα από τις δοκιμές του εμβολίου της κατά του κορονοϊού δείχνουν ότι είναι κατά 95% αποτελεσματικό.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός ανακοίνωσε επίσης ότι έχει στη διάθεσή του τα απαιτούμενα δεδομένα για την ασφάλειά του εμβολίου και σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ εντός ημερών.

Τελικά ο Dow Jones υποχώρησε 1,16% ή 344 μονάδες, στις 29.438, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,16% στις 3.567 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,82% στις 11.801 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Dow Inc. (+1,9%) και Caterpillar (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (-3%) και Chevron (-2,6%).

Ο τίτλος της Boeing υποχώρησε 3% παρά την απόφαση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών (FAA) να άρει την απαγόρευση για τα Boeing 737 ΜΑΧ, σχεδόν δύο χρόνια αφότου καθηλώθηκε στο έδαφος έπειτα από δύο δυστυχήματα που στοίχισαν τη ζωή σε 346 ανθρώπους σε διάστημα πέντε μηνών.

Η Boeing χαρακτήρισε την απόφαση των αμερικανικών αρχών «σημαντικό σταθμό» και διαβεβαίωσε πως είναι έτοιμη να εργασθεί με τις ρυθμιστικές αρχές σ' όλο τον κόσμο για να επιστρέψει σύντομα στους παγκόσμιους αιθέρες το αεροπλάνο αυτό, που αποτελούσε προηγουμένως την ατμομηχανή των πωλήσεων της Boeing.

Στο μεταξύ, η κατασκευή νέων κατοικιών ενισχύθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Οκτώβριο, καθώς η αγορά συνεχίζει να βρίσκει στήριξη στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών σημείωσαν άνοδο 4,9%, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,53 εκατ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν οριακή άνοδο στο 1,46 εκατ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 0,9% στα 41,82 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,6% στα 1.873 δολ./oz .

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,87%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1854 δολ. από 1,1863 την προηγούμενη μέρα.