Επικαιρότητα

Wall Street: Απογείωσε τους δείκτες το σήμα Πάουελ για μικρότερες αυξήσεις στα επιτόκια


Κομβικό για την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street ήταν το σήμα που έδωσε ο Τζερόμ Πάουελ κατά την διάρκεια ομιλίας του για την εξέλιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed. Έτσι, το κλίμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο μεταστράφηκε και οι επιφυλακτικοί μέχρι τότε αγοραστές έλαβαν το μήνυμα απογειώνοντας τους δείκτες.

Ειδικότερα ο επικεφαλής της Fed αναφέρθηκε στις πιθανότητες για μείωση του ρυθμού σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τονίζοντας ότι «είναι πιθανό σύντομα να σημειωθούν μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων».

Μιλώντας σε εκδήλωση του Brookings Institution, ο Αμερικανός τραπεζίτης υποστήριξε πως «είναι λογικό να μετριάσουμε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων καθώς πλησιάζουμε στο σημείο από όπου θα είναι εφικτή η μείωση του πληθωρισμού». «Η ώρα για τον περιορισμό του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων μπορεί να έρθει αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου», σημείωσε ο Πάουελ.

Αξιοσημείωτη πάντως είναι η προειδοποίηση της Morgan Stanley για την χρηματιστηριακή αγορά. Συγκεκριμένα μιλά για «ελεύθερη πτώση» των αμερικανικών μετοχών τους επόμενους μήνες καθώς οι υποβαθμίσεις στις προοπτικές των εταιρικών κερδών πιέζουν τις τιμές. Επιπροσθέτως εκτιμά πως οι φόβοι για ύφεση θα οδηγήσουν τις μεγάλες εισηγμένες εταιρείες στην υποβάθμιση των στόχων τους για τα εταιρικά κέρδη και oι μετοχές θα διατηρηθούν σε bear market, όπου άλλωστε βρίσκονται το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 2,17% ή 734 μονάδες στις 34.587, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 3,08% στις 4.079 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 4,41% στις 11.468 μονάδες.

Στις μάκρο ειδήσεις της ημέρας, επί τα βελτίω αναθεωρήθηκε η μέτρηση για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του 2022. Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,9%, ελαφρώς υψηλότερα από την πρώτη μέτρηση 2,6% ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ανάπτυξη στο 2,8%.

Στον αντίποδα, χαμηλότερα κινήθηκε ο δείκτης Chicago PMI τον Νοέμβριο, υποχωρώντας σε αρνητικό έδαφος. Συγκεκριμένα, ο δείκτης που μετράει τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγου διολίσθησε στις 37,2 μονάδες από 45,2 τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που εμφανίστηκε η πανδημία το 2020.

Εξάλλου, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ επιβράδυνε σημαντικά τις προσλήψεις τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της ADP. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρόσθεσαν μόλις 127.000 νέες θέσεις εργασίας, αρκετά χαμηλότερα από τις 239.000 του Οκτωβρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 190.000. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιανουάριο.

Καθοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,69% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά επτά μονάδων βάσης στο 4,39%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 3% στα 80,55 δολ. ενώ η τιμή χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% στα 1.759 δολ./oz.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις