Αγορές

Wall Street: Αλλαγή κλίματος με έντονες πιέσεις στον Nasdaq


Έσπασε το θετικό σερί στη Wall Street καθώς στη σημερινή συνεδρίαση κυριάρχησαν οι έντονες πιέσεις και οι απώλειες στη σκιά των δυσμενών αποτελεσμάτων για τις εταιρείες τεχνολογίας με εξαίρεση τον Dow Jones που προσπάθησε να προσφέρει στήριξη.

Ειδικότερα, η Alphabet (-9,3%) ανακοίνωσε αύξηση 6% στα έσοδα γ’ τριμήνου και κέρδη ανά μετοχή στο 1,06 δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν έσοδα στα 71 δισ. δολάρια και κέρδη στο 1,27 δολ. Σημειώνεται ότι τα έσοδα από διαφημίσεις αυξήθηκαν μόλις 2,5% σε σχέση με πέρυσι στα 54,48 δισ. δολάρια από 56,9 δις. που ανέμενε η αγορά.

Αντίστοιχα, η Microsoft (-7,4%) γνωστοποίησε καθαρά κέρδη τριμήνου 17,6 δισ. δολάρια ή 2,35 δολ. ανά μετοχή και αυξημένα έσοδα στα 50,1 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα στα 49,6 δισ. δολάρια και κέρδη στα 2,29 δολ. ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι ο αντίχτυπος από το ισχυρό δολάριο περιόρισε την αύξηση της κερδοφορίας τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών.

Ως εκ τούτου τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε ο Nasdaq, που υποχώρησε σε ποσοστό 2,04%, κλείνοντας στις 10.970 μονάδες. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, παρότι κάποια στιγμή κέρδιζε ακόμη και 300 μονάδες, κατέγραψε οριακά κέρδη... 2,37 μονάδων, ή σε ποσοστό 0,01%, ενώ ο S&P 500 έκλεισε στο -0,74%.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι η Wolfe Research θεωρεί ότι βραχυπρόθεσμοι καταλύτες, όπως η αλλαγή στην ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου και η τεχνική αντίδραση, που ανέβασαν τον Nasdaq 100 έχουν εξαντληθεί. Γι’ αυτό και συστήνει underweight θέσεις  στον κλάδο για τέσσεις λόγους:

  • Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του κλάδου σημείωσαν μεγάλες αυξήσεις.
  • Οι διαδικτυακές διαφημιστικές δαπάνες δεν θα είναι “ανθεκτικές στην ύφεση”.
  • Οι ανοδικές πιέσεις στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις θα επηρεάσουν αρνητικά τις αποτιμήσεις.
  • Οι εκτιμήσεις των αναλυτών δεν αντικατοπτρίζουν τις επερχόμενες μειώσεις των κερδών.

Στα μάκρο της ημέρας, τo εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ όσον αφορά τα αγαθά διευρύνθηκε τον Σεπτέμβριο, μετά την πτώση των εξαγωγών και την άνοδο των εισαγωγών. Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 5,7% στα 92,2 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα.

Παράλληλα, καθοδική τροχιά παρέμειναν για δεύτερη μέρα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά οχτώ μονάδες βάσης στο 4,02% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 4,43%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 3% στα 87,91 δολ. και η τιμή χρυσού ενισχύθηκε 0,7% στα 1.665 δολ./oz, σε υψηλό δύο εβδομάδων.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 1,1% έναντι του ευρώ, στο 1,077 δολ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις