Αγορές

Wall Street: Κοκκίνισαν στο τέλος τα ταμπλό λόγω ανησυχίας για το εμπόριο


Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν στην εκπνοή της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street. Τον τόνο στην αγορά αρχικά έδωσε η αισιοδοξία των επενδυτών ότι η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας θα οδηγήσει σε ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη, ωστόσο στο τέλος επικράτησε η ανησυχία των επενδυτών για την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ- Κίνας μετά την έγκριση από την Κίνα ψηφίσματος για την επιβολή νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, υπονομεύοντας τη μερική αυτονομία της περιοχής σε μια προσπάθεια να καταστείλει τις διαδηλώσεις εναντίον της κινεζικής κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι τεχνολογικές μετοχές, με τις μετοχές των social media να δέχονται πιέσεις, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται να ετοιμάζει προεδρικό διάταγμα, με στόχο να «ελέγξει» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας  αύξηση 2,12 εκατ. στις νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 23 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Εξάλλου οι πωλήσεις διαρκών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησαν τον Απρίλιο, καθώς οι επιχειρήσεις μείωσαν τις επενδύσεις ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού. Οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά μειώθηκαν 17,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, η αμερικανική βιομηχανία παραγωγής αεροσκαφών Boeing Co ανακοίνωσε ότι καταργεί περισσότερες από 12.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και απολύει 6.770 αμερικανούς εργαζομένους, καθώς προσπαθεί να αναδιοργανωθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,58% ή 148 μονάδες, στις 25.400, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,2% στις 3.029 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,46% στις 9.368 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων- στον βιομηχανικό δείκτη- τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Pfizer (+2,1%) και Procter & Gamble (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι Walt Disney (-4%) και Goldman Sachs (-3,8%).

Στα εμπορεύματα, υψηλότερα έκλεισε το αργό πετρέλαιο την Πέμπτη, διαγράφοντας τις αρχικές απώλειες, μετά τα στοιχεία που έδειξαν άνοδο της ζήτησης για βενζίνη. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού ενισχύθηκε 2,7% στα 33,17 δολάρια το βαρέλι.

Οριακή άνοδο κατέγραψε ο χρυσός την Πέμπτη, καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας παρέμειναν στο επίκεντρο. Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε με άνοδο 0,1% στα 1.728,3 δολάρια ανά ουγκιά.

Κέρδη 1,2% κατέγραψε το ασήμι στα 17,967 δολάρια ανά ουγκιά. Στα υπόλοιπα μέταλλα, η πλατίνα διολίσθησε 1,1% στα 868,1 δολάριο ανά ουγκιά, ενώ το παλλάδιο υποχώρησε 1,6% στα 1.946 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,7%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,1081 δολ. από 1,1008 την προηγούμενη μέρα.