Αγορές

Βυθίζονται μετοχές και ομόλογα- Καταιγίδα στις αγορές


Νέα ισχυρή “καταιγίδα” ενέσκηψε στις αγορές, σαρώνοντας μετοχές και ομόλογα εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού και αυξανόμενου κόστους χρήματος, ενώ παράλληλα διαρκής απειλή παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας και οι επιπτώσεις του οικονομικού πολέμου Δύσης -Ρωσίας.

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες  (DAX -1,90%, CAC-40 και FT-100 -2,40%), σε “βαθύ κόκκινο” η Wall Street (Dow Jones -1,45%, Nasdaq -2%)), σε δίνη πιέσεων βυθίζονται τα ομόλογα, υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου -(-4,5%) και του αργού πετρελαίου (-5,5%), λόγω των προβλέψεων για ύφεση που θα επιφέρει μείωση της παγκόσμιας ζήτησης.

Το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται, το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται ανησυχητικά και το “ευκίνητο” χρήμα φεύγει από τις τοποθετήσεις ρίσκου, αναζητώντας ασφαλή καταφύγια.

 Τα "απόνερα" στο ΧΑ

Στα “απόνερα” της διεθνούς αναταραχής  βυθίζεται το ΧΑ, που παραμένει σε καθοδική τροχιά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, αδυνατώντας να βρει σημεία στήριξης και νέες ισορροπίες. Εως και 4,80% έχανε ενδοσυνεδριακά ο τραπεζικός δείκτης,  έως 2,67% ο ΓΔ.

Ανάλογη εικόνα και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου η απόδοση του 10ετούς εκτοξεύθηκε σήμερα στο 4,67(!) με άνοδο 20 μονάδων βάσης, υπερβαίνοντας τα όρια συναγερμού για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ΕΚΤ.

Το κλίμα είναι βέβαια αρνητικό σε όλες τις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, εν αναμονή νέων αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ και την Fed. Ενδεικτικό της μεταβλητότητας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ανέβαινε μέχρι και 20 μονάδες βάσης, φθάνοντας το 2,12%, ενώ στη συνέχεια έπεσε μέχρι 1,91%. 

Δεν "πιάνουν τόπο"

Στην ελληνική αγορά ομολόγων και στο ΧΑ δεν “έπιασαν τόπο” τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, ούτε τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώνουν εισηγμένες εταιρείες, ούτε οι υποστηρικτικές εκθέσεις διεθνών οίκων για τις ελληνικές τράπεζες.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι καθοριστική παράμετρο για τη διαμόρφωση τάσης στο ΧΑ αποτελεί η στάση των ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων, που τηρούν επιφυλακτική στάση, λαμβάνοντας υπόψη το γενικότερο διεθνές κλίμα.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με μικρά κέρδη. Ομως οι δείκτες πήραν γρήγορα καθοδική κατεύθυνση. Αρνητική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς το γεγονός ότι η πτώση έγινε με αξιόλογο ημερήσιο τζίρο (περίπου 61 εκατ. ευρώ).
O Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 819,59 μονάδες (+0,24%) και σημείωσε χαμηλό ημέρας -2,67%. Τερμάτισε πολύ κοντά στο χαμηλό, στις 798,11 μονάδες, με απώλειες 2,39%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 2,68% κλείνοντας  στις 1.916,25 μονάδες. Κατά 1,67% υποχώρησε ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από +0,16% μέχρι -4,80% και τερμάτισε στο -3,76%.

Με θετικό πρόσημο μόνον η Attica Bank (+0,3%). Στο -5,2% βυθίστηκε η Πειραιώς, Εθνική -4%, Eurobank και Alpha -3,4%, Τρ. Ελλάδος -1,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips άνοδο σημείωσε μόνον η ΕΥΔΑΠ (+0,4%). Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν: ΟΤΕ -3,4%, ΟΠΑΠ και ΕλβάλΧαλκόρ -3,3%, ΤΕΝΕΡΓΑ, Jumbo και Aegean -3,1%, Μυτιληναίος -2,7%, Lamda -2,5%, Ελλάκτωρ -2,4%, ΕΛΠΕ -2,1%, Coca-Cola -1,8%. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις