Πολιτική

Βυθίζεται το πετρέλαιο: Αντιμέτωπες με χρεοκοπία αμερικανικές πετρελαϊκές


Ραγδαία ήταν η πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στην Ασία τόσο τη Δευτέρα όσο και σήμερα, με τα futures του αργού να υποχωρούν στα 30 δολάρια το βαρέλι, κοντά σε χαμηλό 12 ετών, διευρύνοντας τις απώλειες ύστερα από την πτώση 5% κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τρεις από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες το κόσμου, η Morgan Stanley, η Goldman Sachs και η Citigroup ανακοίνωσαν πως περιμένουν ότι το πετρέλαιο θα πέσει κάτω από το όριο των 30 δολαρίων ακόμα και στα 20 δολάρια το βαρέλι, λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, της ενίσχυσης του αμερικανικού δολαρίου, καθώς και το γεγονός ότι οι Αμερικανοί drillers αρνούνται πεισματικά να περιορίσουν την παραγωγή. 

Υπενθυμίζεται ότι σύντομα αναμένεται να επιστρέψει στην παραγωγή του αργού και το Ιράν, το οποίο μάλιστα έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να εξάγει τουλάχιστον 500.000 βαρέλια πετρελαίου, μόλις αρθούν οι σε βάρος του κυρώσεις. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών πετρελαιάδων να κινδυνεύουν με χρεοκοπία από τα μέσα του 2017. 

Περισσότερες από 30 μικρές επιχειρήσεις με χρέος μεγαλύτερο από 13 δισ. δολάρια έχουν ήδη καταθέσει αίτηση πτώχευσης. 

Η μόνη πιθανότητα επιβίωσης για κάποιους από αυτούς θα ήταν εάν το δολάριο ανέκαμπτε και διαμορφωνόταν τουλάχιστον στα 50 δολάρια το βαρέλι, κάτι το οποίο οι αναλυτές εκτιμούν πως είναι μάλλον απίθανο να συμβεί. 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις