Αγορές

"Βυθίστηκε" η Wall από τον κορονοϊό και το πετρέλαιο! -7% οι δείκτες


Επεισοδιακή, με τεράστιες απώλειες, ήταν η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, επηρεασμένη εμφανώς από τις εξελίξεις στις τιμές του πετρελαίου και τον COVID-19.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε ραγδαία πτώση, καθώς σταμάτησε, παροδικά, η διαπραγμάτευση των μετοχών στη Wall Street, μετά την έναρξη της συνεδρίασης, εξαιτίας του τεράστιου sell-off λίγα λεπτά μετά το κουδούνι ανοίγματος, το οποίο οφειλόταν στην κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και στις επιπτώσεις από τον κορονοϊό. Εκείνη την ώρα, ο δείκτης S&P 500 σημείωνε απώλειες 7%, ο Dow Jones πτώση 7,29% και ο Nasdaq 6,86%, με τις συναλλαγές να διακόπτονται για 15 λεπτά, ενώ ξανάρχισαν στις 15:49, ώρα Ελλάδας.

Τα παραπάνω ήρθαν ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης των συνομιλιών ανάμεσα στις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ την Παρασκευή, με τις αποφάσεις της Σαουδικής Αραβίας να δυναμιτίζουν το κλίμα, αφού μείωσε τις επίσημες τιμές πώλησης του πετρελαίου και ανακοίνωσε αύξηση της παραγωγής τον επόμενο μήνα. Οι αποφάσεις πάρθηκαν ως απάντηση στην άρνηση της Ρωσίας να προχωρήσει σε μείωση παραγωγής, όπως ζήτησε ο ΟΠΕΚ, για να σταθεροποιηθούν οι αγορές από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί πως το αργό διολίσθησε κατά 24,6%, δηλαδή 10,15 δολ. όντας πλέον στα 31,13 δολ. ανά βαρέλι.

O Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως «η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία αντιμάχονται για την τιμή και τη ροή του πετρελαίου. Αυτό και τα Fake News είναι οι λόγοι της πτώσης στις αγορές», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι καλό για τον καταναλωτή, η τιμή της βενζίνης πέφτει!».

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 23,851.02 μονάδες, με πτώση 7.79%.    

Παράλληλα, ο S&P 500 έφτασε τις 2,746.56 μονάδες, χάνοντας 7.6%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 7,950.68 μονάδες, με απώλειες 7.29%.