Άμυνα & Διπλωματία

Βρυχάται ο Ερντογάν όσο δεν επιβάλλουν κυρώσεις οι ΗΠΑ


Μετά την πρωινή δήλωσε χθες ότι “η Τουρκία δεν ιδρύθηκε έπειτα από έναν πόλεμο με μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, αλλά έπειτα από νίκη κατά των δυνάμεων που την έστειλαν εναντίον μας”, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανήλθε το απόγευμα νέα δήλωση σε εκδήλωση για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου.

«Πήραμε τους S400; Τους πήραμε. Έφτασαν 8 αεροσκάφη και θα φτάσουν και τα άλλα. Τί είπαν; Δεν μπορούν να τους πάρουν, δεν μπορούν να το κάνουν. Τί έγινε; Τους πήραμε; Και αυτή τη στιγμή άρχισε η συναρμολόγηση; Το χρονοδιάγραμμα τηρείται; Μέχρι τον Απρίλιο του 2020 θα έχουν εγκατασταθεί εντελώς», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι δεν είναι ένα επιθετικό όπλο αλλά αμυντικό. “Οι S-400 είναι το πιο ισχυρό αμυντικό σύστημα απέναντι σε αυτούς που θέλουν να επιτεθούν στη χώρα μας”, ανέφερε.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν πρόκειται να πτοήσουν τον Ερντογάν καθώς η Ευρώπη φοβάται την επανάληψη του 2015 για ένα νέο μεταναστευτικό ζήτημα και ο Τούρκος πρόεδρος το γνωρίζει καλά αυτό, φοβάται όμως τις αμερικανικές κυρώσεις, τις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν βιάζεται να επιβάλλει. Παράλληλα μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης είναι συνδεδεμένες με την Τουρκική, οπότε σκληρές κυρώσεις θα επιστρέψουν στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Οι ΗΠΑ έχουν έτοιμες τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, όμως ο Ντ. Τραμπ φαίνεται να ασχολείται με το μεταναστευτικό των ΗΠΑ (όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του) και όχι με την επιβολή των κυρώσεων στην Άγκυρα.

Όσο οι ΗΠΑ καθυστερούν να επιβάλλουν τις κυρώσεις η Τουρκία ο Ερντογάν βγαίνει και κάνει ό,τι δηλώσεις θέλει. 

Διαβάστε επίσης