Οικονομία

Βρούτσης: Mόνο αυξήσεις στις συντάξεις


Στη διαβεβαίωση πως δεν θα υπάρξει μείωση σύνταξης, μόνο αυξήσεις, εξέφρασε, μεταξύ άλλων, με δηλώσεις του στον Σκάϊ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, υπογραμμίζοντας ότι με το νέο ασφαλιστικό θα πάρουν σύνταξη με αύξηση όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι που έχουν 30 χρόνια και 1 μέρα. 

Ο ίδιος ανέφερε ότι το πρόβλημα στο ασφαλιστικό είναι μια παθογένεια, στρέβλωση της ελληνικής διοίκησης που υπάρχει δεκαετίες, και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού.

Ο υπουργός είπε για την ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ στο τέλος του 2021 ότι είναι η λύση για τις συντάξεις που εκκρεμούν. «Η έννοια των εκκρεμών συντάξεων θα είναι παρελθόν», σημείωσε.

Εν συνεχεία, δήλωσε για το ασφαλιστικό πως θα υπάρξει αλλαγή νόμου Κατρούγκαλου στο 100%.

Ο κ. Βρούτσης επεσήμανε ότι ο νέος νόμος προβλέπει:

  1. Σχετικά με την καταβολή των εισφορών του Ιανουαρίου, ο νόμος θα έχει αναφορά από την 1η του 21 με τις νέες εισφορές.
  2. Η καταβολή των εισφορών θα γίνεται μέχρι τις 12 Μαρτίου, για πρώτη φορά.
  3. Η πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ θα ανέβει το βράδυ της Πέμπτης με πρωί Παρασκευής, με το που θα κλείσει ο νόμος στη βουλή.
  4. Θα υπάρχει ελευθερία και ευελιξία, στην αρχή κάθε χρόνου, ώστε ο κάθε ασφαλισμένος να μπορεί να επιλέξει σε ποια κατηγορία θέλει να υπάγεται, κάτι που θα είναι δεσμευτικό για όλο τον χρόνο.
  5. Εάν κάποιος δεν επιλέξει από μόνος του κλίμακα, αυτόματα θα πηγαίνει στην πρώτη κλίμακα, με το χαμηλότερο ποσό, ενώ οι μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πηγαίνουν αυτόματα στη δεύτερη κλίμακα.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως τα αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου του 2019, θα πληρωθούν εφάπαξ, με μία δόση, σε όσους συνταξιούχους καλύπτονται απο την απόφαση του ΣτΕ, μετά την ψήφιση του νόμου και το restart του επαναϋπολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο υπουργός είπε πως θα πάρουν σύνταξη με αύξηση όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι που έχουν 30 χρόνια και 1 μέρα ασφάλισης και ότι δεν θα υπάρξει καμία μειωμένη σύνταξη. Περίπου 290.000 άνθρωποι θα πάρουν αύξηση επικουρικής, η οποία θα κυμαίνεται από 5 έως 200 ευρώ, με μεσοσταθμική αύξηση στα 99,5 ευρώ. Αρκετά πάνω από τους 100.000 θα είναι εκείνοι που θα πάρουν αύξηση στις κύριες συντάξεις. Το μέγεθος αυξάνεται από μέρα σε μέρα.

Σχετικά με τις διαδικασίες αλλαγής του ασφαλιστικού συστήματος και του επαναϋπολογισμού, ο ίδιος σημείωσε ότι περίπου ένα μήνα μετά θα πληρωθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά και πρόσθεσε ότι το σύστημα έχει στοιχεία απόλυτης εξυγίανσης.