Νευρικότητα επικρατεί στις αγορές μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων, καθώς ανακυκλώνονται σενάρια για μιά μεγάλη διόρθωση, ενώ στο προσκήνιο βρίσκεται το θέμα των αμερικανικών επιτοκίων. Στο μήκος κύματος των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κινείται το ΧΑ, εμφανίζοντας προς το παρόν εικόνα σταθεροποίησης.
Οι συνεδριάσεις στην Ευρώπη και στο ΧΑ ξεκίνησαν σήμερα με κέρδη. Ακολούθησαν διακυμάνσεις μεγάλου εύρους, που υποδηλώσουν απουσία τάσης και επιφυλακτικότητα εκ μέρους των διαχειριστών χαρτοφυλακίων.
Αυτή την ώρα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κινούνται σε ανοδική τροχιά, καταγράφοντας μικρά κέρδη. Βελτιώνεται η εικόνα και στις ευρωπαϊκές αγορές, που βρέθηκαν νωρίτερα στο κόκκινο.
Μετά από επτά εβδομάδες συσσώρευσης και μιά πρόσκαιρη ανοδική αναλαμπή, η ελληνική αγορά βρίσκεται πάλι σε κρίσιμη καμπή, μεταξύ σταθεροποίησης και διόρθωσης. Οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπράγμάτευσης με τους δανειστές συντηρούν την αβεβαιότητα, η επιδείνωση του χρηματιστηριακού κλίματος διεθνώς αναγκάζει τα μεγάλα χατοφυλάκια να τηρούν στάση αναμονής, ενώ οι εκθέσεις διεθνών οίκων και η αναδιάρθρωση των δεικτών Stoxx επηρεάζουν αρνητικά τις τραπεζικές μετοχές.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί και θα παραμείνει υψηλό τις επομενες εβδομάδες, καθώς θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και η διαδικασία νέας αξιολόγησης. Επικαλούνται προς τούτο και τις προβλέψεις που διατυπώνονται σε χθεσινό σημείωμα της Citi, η οποία προειδοποιεί για νέο κύκλο αντιπαραθέσεων που θα καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της ουσιαστικής συζήτησης για ελάφρυνση χρέους.
Στο επίκεντρο της προσοχής της αγοράς παραμένουν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, οι οποίε συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά, δεδομένου μάλιστα ότι σ' αυτές επικεντρώνονται οι τοποθετήσεις και οι καθημερινές κινήσεις των περισσότερων ξένων funds.
Η διαγραφή της Alpha και της Eurobank (όπως και του ΟΤΕ) από τους δείκτες Stoxx - που γίνεται λόγω υποβάθμισης της ελληνικής αγοράς - προκαλεί ρευστοποιήσεις θέσεων και αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.
Οι κινήσεις αυτές σε συνδυασμό με τη γεινότερη αβεβαιότητα που επικρατεί για τα δημοσιονομικά, τη διπαραγμάτευση-αξιολόγηση, τις προοπτικές στην οικονομία κλπ, αυξάνουν τη μεταβλητότητα στην αγορά.
Το ζητούμενο τώρα είναι να μην υποχωρήσει ο Γενικός Δείκτης κάτω από τη ζώνη στήριξης που εντοπίζεται στις 552-548 μονάδες. Ετσι θα περιορισθεί η πιθανότητα ενός ακόμη κύκλου διόρθωσης και σημαντικών απωλειών.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η εκδήλωση ασθενούς αντίδρασης, που θα επαναφέρει τον ΓΔ στη ζώνη συσσώρευσης των προηγούμενων εβδομάδων - χωρίς αυτό να προδικάζει τη συνέχεια.
Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης κινείται στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος, περί τις 557 μονάδες, χουρίς ουσιώδη ποσοστιαία μεταβολή.
Ο FT25 ενισχύεται κατά 0,15% στις 1.491 μονάδες. Ο τρπεζικός δείκτης κερδίζει 0,20%.
Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησς τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν: ΟΛΠ +2%, Eurobank και Coca-Cola/3Ε +1,6%, Εθνική και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1%, Πειραιώς, Lamda και Ελλάκτωρ +0,8%.
Στον αντίποδα ΤΕΝΕΡΓΑ -2%, Jumbo -1,6%, Alpha Bank, Τιτάν και ΜΕΤΚΑ -1,2%