Ελλάδα

Εντοπίστηκε ο τάφος του Πλάτωνα- Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη


 Μετά από πολυετείς έρευνες που βασίστηκαν στην εξέταση αρχαίων παπύρων, το Ιταλικό Ιδρυμα Ερευνών υποστηρίζει ότι εντόπισε τον ακριβή χώρο ταφής του φιλόσοφου Πλάτωνα.

Οι πάπυροι όπου αναγράφονται στοιχεία για την τοποθεσία ταφής του αρχαίου φιλόσοφου, βρέθηκαν σε ανασκαφές στο Ερκολάνο, κοντά στην Νάπολη.της Ιταλίας και στην αρχαία Πομπηϊα.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Πλάτωνας ενταφιάστηκε στην «Ακαδημία» που φέρει το όνομά του στην Αθήνα, σε κήπο πλησίον του «ναού των Μουσών».

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη, σύμφωνα με ό,τι έγινε γνωστό, οφείλεται σε  νέα ανάγνωση παπύρου του Φιλόδημου του Επικούρειου, ο οποίος περιέχει  την Ιστορία της «Ακαδημίας».

Αν και οι πάπυροι απανθρακώθηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου του κατέστρεψε την Πομπηία το 79 μ.Χ., αναγνώσθηκαν από «βιονικό μάτι»., το οποίο μπόρεσε να ανακαλύψει τις νέες, χρησιμότατες πληροφορίες. Το βιονικό μάτι εντόπισε χίλιες νέες λέξεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη, η οποία είχε γίνει το 1991, δηλαδή 30% επιπλέον κείμενο.

Η όλη έρευνα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και θα ολοκληρωθεί το 2026.

Οι Ιταλοί ερευνητές προσθέτουν ότι από την νέα αυτή ανάγνωση «προκύπτει πως ο Πλάτωντας πωλήθηκε ως δούλος το 404 π. Χ., όταν οι Σπαρτιάτες κατέκτησαν την Αίγινα, ή, ως εναλλακτική περίπτωση, το 399 π. Χ. , αμέσως μετά τον θάνατο του Σωκράτη.

Μέχρι τώρα, για το συγκεκριμένο συμβάν γινόταν πάντα αναφορά στο 387 π.Χ. και στην περίοδο κατά την οποία ο Πλάτωνας βρισκόταν στις Συρακούσες της Σικελίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις