Ελλάδα

Πως θα αξιοποιηθεί ο πύργος - “φάντασμα” του Πειραιά


Μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης, ο πύργος- “φάντασμα” του Πειραιά θα αξιοποιηθεί επιτέλους, - αποφέροντας μάλιστα σημαντικά έσοδα στον Δήμο - και θα συμβάλει στην τόνωση της εμπορικής κίνησης και της αξίας ακινήτων στην περιοχή.

Την αξιοποίηση θα αναλάβει κοινοπρακτικό επιχειρηματικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν η Prodea (πρώην “Εθνική Πανγαία”) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυσγκρότησης (EBRD) μέσω της Cante Holdings. Η κοινοπραξία αναδείχθηκε προσωρινή μειοδότης στη διαγωνιστική διαδικασία.

Οπως ανακοινώθηκε, οι ανάδοχοι της αξιοποίησης θα καταβάλλουν στον δήμο ετήσιο μίσθωμα 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως.

Το έσοδο αυτό  θα χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο για έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων του Πειραιά και θα ανανεώσουν το τοπίο της πόλης.

Το σχέδιο για την αξιοποίηση του πύργου προβλέπει ότι οι χώροι του θα χρησιμοποιηθούν με τον εξής τρόπο:

- μηχανολογικοί χώροι και στάθμευση στα Α και Β υπόγεια,

- χώρος ενημέρωσης και ανάδειξης Τουριστικού Προϊόντος του Πειραιά στο ισόγειο

- καταστήματα στο ισόγειο και στους 1ο και 2ο όροφο

-αίθουσα  πολιτιστικών εκδηλώσεων στον 3ο όροφο

- γραφεία από τον 4ο έως τον 18ο όροφο και εστιατόρια στον 19ο και στον 20ο όροφο.

Ο προϋπολογισμός της επένδυσης υπολογίζεται 41 εκατ. ευρώ και ο χρόνος μέσα στον οποίο προβλέπεται να είναι έτοιμος ο χώρος προς αξιοποίηση είναι 33 μήνες.
Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι δικαιολογητικών από τους αρμόδιους φορείς και  νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης δήλωσε ότι η αξιοποίηση αυτή είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον Πειραιά και τους δημότες. 

Διαβάστε επίσης