Διεθνή

Βρετανία: Κίνδυνος για στάσιμο πληθωρισμό


Η αύξηση των πληθωριστικών πίεσεων φαίνεται να παραμένει στη Βρετανία μετά τα lockdown του χειμώνα με τον ιδιωτικό τομέα να υφίσταται τις πιέσεις και τις αναλύσεις να βλέπουν ανάκαμψη να περνάει από σημαντικές διακυμάνσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ιδιωτική εταιρεία IHS Markit ενημέρωσε ότι η περαιτέρω απώλεια της δυναμικής τον Σεπτέμβριο εντάθηκε στον τομέα της μεταποίησης, όπου η ζήτηση χαλάρωσε και οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά πάτησαν φρένο στην παραγωγή. Οι εταιρείες μεταποίησης και υπηρεσιών προχώρησαν σε επιθετικές αυξήσεις στις τιμές σε μια προσπάθεια να μετακυλήσουν το αυξανόμενο κόστος μισθών, προϊόντων και μεταφορών.

«Τα στοιχεία του δείκτη ΡΜΙ προσθέτουν ανησυχίες ότι η βρετανική οικονομία κατευθύνεται προς τον στασιμοπληθωρισμό, με την ανάπτυξη να συνεχίζει χαμηλότερα ενώ οι τιμές ενισχύονται», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.

Η έρευνα της εταιρείας έδειξε ότι ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας υποχώρησε στις 54,1 μονάδες, που ήταν και το πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 7 μηνών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα