Η ισχύς της καραντίνας των 14 ημερών για όσους φτάνουν στη Βρετανία από το εξωτερικό δεν θα προσέφερε κάτι διαφορετικό όταν τα ποσοστά μετάδοσης του κορονοϊού στη χώρα ήταν υψηλά, αλλά τώρα που έχει παρέλθει η κορύφωση και οι πολίτες είναι πιο ευάλωτοι στη μόλυνση από το εξωτερικό, ισχυρίστηκε η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, σε τοποθέτησή της στη Βουλή για την εφαρμογή του μέτρου της καραντίνας στους ταξιδιώτες από την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Ιουνίου.
Η υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχει ένας μικρός αριθμός εξαιρέσεων από το μέτρο της καραντίνας για τις αφίξεις από το εξωτερικό, ενώ για όλους τους υπόλοιπους θα ισχύσουν οι διαδικασίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί, δηλαδή η δήλωση στοιχείων διαμονής κατά την απομόνωση όσων φτάνουν στη Βρετανία, στοιχεία επικοινωνίας, πληροφορίες σχετικά με διαγνωστικό τεστ για τον κορονοϊό κ.α. τα οποία θα συμπληρώνονται σε ειδική φόρμα πριν την άφιξη στη χώρα, ενώ στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο, που θα μπορεί να φτάσει τις 1.000 λίρες στην Αγγλία ή ακόμη και στη δίωξη.
Βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος εξέφρασαν επιφυλάξεις για τον χρόνο έναρξης της καραντίνας αλλά και για τις συνέπειες στην αεροπλοοία ή ζήτησαν να μην ισχύσει η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου, αντίθετα να δημιουργηθούν αερογέφυρες με άλλες χώρες.
Η Πρίτι Πατέλ, τόνισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών ήδη διερευνά τη δυνατότητα να υπάρξουν διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες, με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο.
Για την απόφαση από την κυβέρνηση συνέχισης ή όχι του μέτρου, είπε, θα ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το ποσοστό μόλυνσης, η αξιοπιστία των καταγραφών, τα μέτρα των άλλων χωρών και το ποσοστό μόλυνσης σε αυτές, το κατά πόσο οι διαγνωστικές εξετάσεις μειώνουν το ρίσκο κ.α. «Με αυτές τις ενέργειες για την δημόσια υγεία διασφαλίζουμε ότι θα έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία μακροπρόθεσμα, και σε αυτό περιλαμβάνονται και οι διεθνείς αφίξεις» είπε και πρόσθεσε ότι για τα διεθνή ταξίδια θα γίνονται διμερείς συμφωνίες με τις εμπλεκόμενες χώρες.
Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο όσων θα φτάνουν τράνζιτ στη Βρετανία μέσω άλλων χωρών (γεφυρών), η υπουργός ανέφερε ότι αυτοί θα εντοπίζονται μέσω της φόρμας των στοιχείων που θα συμπληρώνουν πριν την άφιξή τους. Πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο προς το παρόν να γίνεται επανεξέταση του μέτρου κάθε δέκα μέρες.
Πάντως, το εμπορικό επιμελητήριο του Λονδίνου, πριν την τοποθέτηση της υπουργού, σε επιστολή του τόνισε ότι το μέτρο της καραντίνας θα στείλει το μήνυμα προς τα έξω ότι η Βρετανία είναι κλειστή για επιχειρήσεις. «Η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου δεν φαίνεται να στηρίζεται στους υπολογισμούς των κινδύνων γιατί σε αυτή την περίπτωση θα γινόταν δεκτό ότι οι αφίξεις από μερικές χώρες με χαμηλά επίπεδα μετάδοσης και περιστατικών δεν αυξάνουν τον δικό μας κίνδυνο, ειδικά εάν στις αφίξεις αυτές ισχύσει το πρωτόκολλο της κοινωνικής απόστασης» αναφέρεται.