Διεθνή

Βρετανία: Διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με 6 χώρες του Κόλπου


Η Βρετανία θα ξεκινήσει συνομιλίες για μία νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με έξι χώρες του Κόλπου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, στο πλαίσιο του πιο πρόσφατου κύκλου διαπραγματεύσεων που έχουν στόχο την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων εκτός ΕΕ, μετά το Brexit.

Η υπουργός Εμπορίου Αν-Μαρί Τρεβέλιαν θα επισκεφτεί το Ριάντ, προκειμένου να αρχίσει συζητήσεις με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), στο οποίο συμμετέχουν το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), όπως επίσης και η Σαουδική Αραβία.

“Είμαι ενθουσιασμένη με το άνοιγμα νέων αγορών για τις μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζοντας περισσότερες από 10.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εξάγουν ήδη στην αναφερόμενη περιοχή,” ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Τρεβέλιαν.

Πρόκειται για τον τέταρτο κύκλο συνομιλιών για μία Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (FTA) που ξεκίνησε η Βρετανία αυτή τη χρονιά, μετά τις συνομιλίες με την Ινδία, τον Καναδά και το Μεξικό, καθώς το Λονδίνο επιδιώκει να αντικαταστήσει τις μεταβατικές συμφωνίες που έκλεισε πριν από την αποχώρησή του από το εμπορικό πλαίσιο της ΕΕ, με νέες συμφωνίες για την μετά το Brexit εποχή.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι μία συμφωνία με το GCC θα μπορούσε να μειώσει ή να εξαλείψει τους δασμούς που επιβάλλονται στις βρετανικές εξαγωγές προϊόντων διατροφής και ποτών προς την αναφερόμενη περιοχή. Οι εξαγωγές αυτές έφτασαν στα 625 εκατομμύρια στερλίνες (727,83 εκατομμύρια ευρώ) την προηγούμενη χρονιά προς όφελος και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Παρά το γεγονός ότι τα σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κόλπου δεν θα συμπεριληφθούν σε οποιαδήποτε συμφωνία, ο βιομηχανικός εξοπλισμός και η αλυσίδα εφοδιασμού για τον αναφερόμενο τομέα θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Το υπουργείο Εμπορίου της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες μπορούν να βοηθήσουν τις χώρες του Κόλπου να δημιουργήσουν περισσότερες επιλογές εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας σε άλλους τομείς, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την απεξάρτησή τους από το πετρέλαιο, ενώ θα επιδιώξει την κατάργηση των δασμών σε τεχνολογικό εξοπλισμό όπως τα εξαρτήματα για τις βρετανικές ανεμογεννήτριες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα