Οικονομία

Βρετανία: Ανατιμήσεις-ρεκόρ από τις βιομηχανίες


Τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών από το 1977 σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τους επόμενους μήνες οι βρετανικές βιομηχανίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος πρώτων υλών και τις επιπτώσεις από σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού μετά το Brexit. Αυτό προκύπτει από την τακτική τριμηνιαία έρευνα της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα στοιχεία της CBI εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τους φόβους της Τράπεζας της Αγγλίας για υψηλό πληθωρισμό και θα επισπεύσουν τις αποφάσεις της για  νέα αύξηση επιτοκίων - η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η έρευνα της CBI έδειξε αύξηση στις εργοστασιακές παραγγελίες, μεγαλύτερες επενδύσεις και την ισχυρότερη αύξηση της εξαγωγικής ζήτησης από τον Ιούλιο του 2018. Ομως η αισιοδοξία αντισταθμίστηκε από τις ανησυχίες που προκαλούν τα αυξανόμενα κόστη για πρώτες ύλες και αμοιβές εργασίας.

«Οι παγκόσμιες προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας συνεχίζουν να επηρεάζουν τις βρετανικές εταιρείες. Η έρευνά μας να δείχνει έντονες και κλιμακούμενες πιέσεις κόστους και τιμών», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της CBI, Rain Newton-Smith.

Ο βρετανικός δείκτης τιμών καταναλωτή "έτρχε" τον Δεκέμβριο με 5,4%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων  30 ετών. Νεότερα στοιχεία δείχνουν μικρή επιβράδυνση, η οποία όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα