Διεθνή

Βραζιλία: Η χώρα διατρέχει κίνδυνο να απολέσει το δικαίωμα ψήφου στον ΟΗΕ λόγω χρεών


Η Βραζιλία διατρέχει κίνδυνο να απολέσει το δικαίωμα ψήφου της στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος αντιμετωπίζει ολοένα εντονότερο πρόβλημα ρευστότητας, εάν δεν αποπληρώσει εν μέρει ή εξ ολοκλήρου οφειλές της προς αυτόν συνολικού ύψους 400 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσαν αξιωματούχοι των δύο πλευρών.

Από το σύνολο των οφειλών της χώρας στον ΟΗΕ, που ανέρχονται συνολικά σε 415,8 εκατομμύρια δολάρια, τα 143 εκατομμύρια οφείλονται για το 2019, σύμφωνα με τα ίδιες πηγές.

Βάσει των κανόνων του ΟΗΕ, εάν μια χώρα έχει ανεξόφλητες οφειλές ύψους ίσου ή ανώτερου των συνεισφορών της τα προηγούμενα δύο χρόνια, μπορεί να χάσει το δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση, εκτός εάν η χώρα μπορεί να αποδείξει πως δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει το ποσό για λόγους πέραν του δικού της ελέγχου.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Βραζιλία, για πρώτη φορά στην ιστορία, να χάσει το δικαίωμά της να ψηφίζει στον ΟΗΕ από 1ης Ιανουαρίου 2020», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις Εριβάλντου Γκόμες σε έγγραφό του το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι ανεξόφλητες οφειλές της Βραζιλίας προς τον ΟΗΕ είναι οι δεύτερες υψηλότερες έπειτα από αυτές των ΗΠΑ και θα χρειαστεί να αποπληρώσει τουλάχιστον 126,6 εκατομμύρια ως το τέλος της χρονιάς για να αποφύγει τον κίνδυνο να χάσει το δικαίωμα ψήφου, πρόσθεσε ο Γκόμες.

Το υπουργείο Οικονομίας εξήγησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει επιπρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 130 εκατομμυρίων δολαρίων για να καλυφθούν οι οφειλές της χώρας προς τα Ηνωμένα Έθνη.

Τα Κομόρος, τα νησιά Σάο Τομέ και Πρίντσιπε και η Σομαλία υπόκεινται στον ίδιο κανόνα, αλλά η Γενική Συνέλευση των 193 μελών τάχθηκε τον Οκτώβριο υπέρ της πρότασης να διατηρήσουν το δικαίωμα ψήφου τους.

Ο ΟΗΕ γνωστοποίησε τον Οκτώβριο ότι οι ανεξόφλητες οφειλές ανέρχονται συνολικά ανέρχονται σε 1,385 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 860 εκατομμύρια προορίζονταν για τον τακτικό προϋπολογισμό του το 2019, ύψους 2,85 δισεκ. δολαρίων. Τα χρήματα αυτά διατίθενται για πολιτικό, ανθρωπιστικό έργο, για τον αφοπλισμό, οικονομικές και κοινωνικές υποθέσεις και επικοινωνίες.

Στελέχη του ΟΗΕ επισημαίνουν ότι το 97% του ανεξόφλητου ποσού οφείλεται από επτά κράτη — τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, το Μεξικό, το Ιράν, το Ισραήλ και τη Βενεζουέλα — και άλλα 58 κράτη οφείλουν το υπόλοιπο 3%.

Οι συνεισφορές της Ουάσινγκτον καλύπτουν το 22% του τακτικού προϋπολογισμού του Οργανισμού και τον Οκτώβριο οι ΗΠΑ όφειλαν περίπου 381 εκατομμύρια για προηγούμενους τακτικούς προϋπολογισμούς και 674 εκατομμύρια για τον τρέχοντα.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ δήλωσε προχθές Τρίτη ότι οι ΗΠΑ έκτοτε εξόφλησαν περίπου 500 εκατομμύρια στον διεθνή οργανισμό και πλέον οφείλουν 491 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον Ντουζαρίκ, 138 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αποπληρώσει τις οφειλές τους για τον τακτικό προϋπολογισμό του 2019 μέχρι σήμερα, αλλά μένει να καταβληθεί ανεξόφλητο ποσό ύψους 772 εκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε επίσης