Διεθνή

Βραζιλία : Σκάνδαλο με χειραγωγούμενους δικαστές στην υπόθεση Λούλα


 Μέγα πολιτικό και δικαστικό σκάνδαλο αποκαλύπτεται στη Βραζιλία, όπου δικαστές και εισαγγελείς έπαιρναν οδηγίες-εντολές από τον ακροδεξιό πρόεδρο Μπολσονάρου για να καταδικάσουν του πρώην πρόεδρο Λουίς Ιγκνάσιου Λούλα και να τον κρατήσουν στη φυλακή, απορρίπτοντας τις αιτήσεις αποφυλάκισής του.

Το αρμόδιο δικαστήριο απέρριψε πράγματι την αίτηση και την έφεση του Λούλα. Στη συνέχεια όμως αποκαλύφθηκαν sms του προέδρου και του υπουργού Δικαιοσύνης προς δικαστές και εισαγγελείς, με «οδηγίες και  συμβουλές» για τον χειρισμό της υπόθεσης.

Με κατασκευασμένο κατηγορητήριο ο Λούλα καταδικάστηκε τελικά σε 12ετή κάθειρξη για διαφθορά. Η ποινή του μειώθηκε σε δεύτερο βαθμό  στα 8 χρόνια και 10 μήνες. Παραμένει από τον Απρίλιο του 2018 έγκλειστος σε φυλακή στην Κουριτίμπα. Ηταν έτοιμος να κατέβει στις εκλογές και οι δημοσκοπήσεις τον έφεραν ως φαβορί.

Ομως, υπό τις οδηγίες του προέδρου Μπολσονάρου και συνεργατών του, οι δικαστές εξέδωσαν γρήγορα καταδικαστικές αποφάσεις, που του απαγόρευαν επί πλέον να θέσει υποψηφιότητα.

Διαβάστε επίσης