Αγορές

"Βράζει στο ζουμί του" το χρηματιστήριο -Συναλλακτική άπνοια


"Ες αύριον τα σπουδαία" για το χρηματιστήριο, που περιμένει τώρα την επάνοδο των διαχειριστών  χαρτοφυλακίων από τις διακοπές και την επιστροφή των funds στην ενεργό δράση, για να αποκτήσει ρυθμό και κατεύθυνση.

Προς το παρόν, η αγορά "βράζει στο ζουμί της", σε συνθήκες συναλλακτικής άπνοιας με εξαιρετικά ισχνό τζίρο. Με συναλλαγές αξίας μόλις 25 εκατ. ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση (συν 8,7 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων) δεν μπορεί βέβαια να γίνει λόγος για τάση και δυναμική.

Εμφανής η απουσία ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων που δίνουν κατά κανόνα κατεύθυνση στην αγορά, πραγματοποιώντας σημαντικό κομμάτι του ημερήσιου τζίρου.

Τη σκυτάλη έχουν πάρει traders και μικροεπενδυτές, που  επικεντρώνουν τις κινήσεις τους σε μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

 Υπό πίεση βρέθηκαν σήμερα μετοχές που είχαν σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο τις τελευταίες μέρες με μεγάλο όγκο συναλλαγών.(Intralot, Frigoglass, ΒΙΟΣΩΛ, Real Consult κλπ). Τα μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη γίνονται δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, ενώ τα λόμπι ετοιμάζονται για τον επόμενο γύρο.

Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, αναμένοντας σημαντική αύξηση τζίρου το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου και διαμόρφωση βραχυχρόνιας τάσης. Μέχρι τότε θα συνεχισθεί η συσσώρευση στη στενή ζώνη 885-905 μονάδων.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σήμερα σε μικρό εύρος διακύμανσης, χωρίς σαφή κατεύθυνση.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από -0,15% (στις 892,6 μονάδες) μέχρι +0,34% (στις 897,06). Τερμάτισε στις 895,29 μονάδες με οριακά κέρδη 0,15%. 

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσε ανεπαίσθητη μεταβολή +0,09%, κλείνοντας στις 2.145,9 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε από +0,22% μέχρι -0,54% και τερμάτισε με απώλειες 0,19%. Με θετικό πρόσημο. Attica Bank +0,5%,  Ελλάδος +0,4%, Alpha +0,3%. Στο κόκκινο Εθνική -0,7%, Eurobank -0,3%, Πειραιώς -0,2%.

Καλύτερη εικόνα στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Πρώτη σε απόδοση η Ελλάκτωρ με +7,8%, ενώ σήμερα άρχισε η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της από την ΑΜΚ. Ακολούθησαν Aegean και ΟΛΠ +2%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,4%, Σαράντης και ΑΔΜΗΕ +0,8%. Στον αντίποδα ΕΛΠΕ -1,2%, ΔΕΗ -0,7%, Motor Oi -0,5%, ΕΧΑΕ και Τιτάν -0,4%.

 Στα mid caps τη σκυτάλη πήραν Αβαξ και Ολυμπιακή Τεχνική με +4,7% και +4,1% αντίστοιχα. Cenergy +1,6%, Φουρλής +1,2%. Με απώλειες Ικτίνος -2,8%, Profile, Autohellas και Κρι-Κρι -1,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης