Πολιτική

Βράβευση για το Σωματείο Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος


 Το Σωματείο ‘’Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος’’ διακρίθηκε στο θεσμό των HealthcareBusiness Awards 2017που διοργάνωσε το Health Daily και η Boussias Communications, παραλαμβάνοντας το Silver βραβείο για την Δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και τον εξοπλισμό των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας  με τα απαραίτητα μηχανήματα, στην κατηγορία ‘’Προσφορά στην υγεία από ΜΚΟ’’.

Η “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” έχει ως σκοπό την μείωση των παιδικών ατυχημάτων, την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών τραυματισμών και την αναβάθμιση της νοσηλείας των παιδιών στη χώρα μας. 

Όταν ένα παιδί τραυματίζεται σοβαρά τις περισσότερες φορές υπάρχει εσωτερική αιμορραγία. Ο γονέας ή ο δάσκαλος δεν μπορεί να το γνωρίζει αυτό. Προτεραιότητα λοιπόν είναι να μεταφερθεί το τραυματισμένο παιδί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προκειμένου να σταθεροποιηθεί και να μην χάσει την μάχη με τη ζωή.

Επειδή η κατάσταση του σοβαρά τραυματισμένου παιδιού μπορεί να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα, ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ τραυματισμού και της έναρξης θεραπείας πρέπει να διατηρηθεί στο ελάχιστο. Με την συσσώρευση της εμπειρίας, αυτός ο λανθάνων χρόνος ο οποίος έχει υπολογισθεί ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 60 λεπτά, ονομάζεται ‘’GoldenHour’’ (‘’Χρυσή ώρα’’) . Μετά τη μία αυτή  ώρα το ποσοστό επιβίωσης μειώνεται δραματικά. 

Τα τελευταία επτά χρόνια το Σωματείο έχει καταφέρει να δημιουργήσει 15 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, να αναβαθμίσει 12 Παιδιατρικές Κλινικές, να εξοπλίσει 3 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας / ΜΑΦ Νεογνών καθώς και να προσφέρει 537 μηχανήματα στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.

Στα πλαίσια του προγράμματος ‘’Εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην αντιμετώπιση παιδικού τραύματος’’, το Σωματείο έχει χρηματοδοτήσει ένα μέρος της συμμετοχής 1.333 γιατρών. Η εκπαίδευση επικεντρώνεται στην εκτίμηση, στην ανάνηψη και στην σταθεροποίηση της κατάστασης του παιδιού που κινδυνεύει.

Για να μην συμβαίνουν όμως ατυχήματα ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος είναι η ενημέρωση για την Πρόληψη. Είναι αποδεδειγμένο, ότι η σωστή και συστηματική πρόληψη μπορεί να μειώσει  τον αριθμό και τη σοβαρότητα των παιδικών ατυχημάτων μέχρι και 50%. Στα πλαίσια αυτού του σκοπού πραγματοποιούνται παρουσιάσεις  σε παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού σχολείου, στους γονείς τους και στους εκπαιδευτικούς τους. Μέχρι σήμερα τις παρουσιάσεις έχουν παρακολουθήσει 41.422 μαθητές και 3.040 εκπαιδευτικοί και γονείς.

Από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί από το έργο του Σωματείου πάνω από 340.000 παιδιά.