Ελλάδα

Βούτσης: Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση


«Η παρούσα κυβέρνηση δεν θα κινδυνεύσει να καταψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών, άλλωστε, την Τρίτη το βράδυ, θα έχουμε μια ακόμα σημαντική υπερψήφιση του Προϋπολογισμού, που υπέχει ψήφο εμπιστοσύνης. (...) Η σεναριολογία για πτώση της κυβέρνησης, για αιφνίδιες ή αναγκαστικές εκλογές ή και για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει καμία βάση», τονίζει σε συνέντευξή του στη Real News ο πρόεδρος της Βουλής.

Στην ερώτηση γιατί πρέπει να λυθεί τώρα το Μακεδονικό απαντά:

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ιστορική και πολύ θετική για τη χώρα συμφωνία. Δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερη υπό το βάρος μάλιστα της εικοσιπενταετούς ακινησίας και της αναγνώρισης της γείτονος χώρας σχεδόν από όλη τη διεθνή κοινότητα με το μέχρι σήμερα συνταγματικά κατοχυρωμένο όνομά της. Όποιος λέει όχι σε αυτή τη συμφωνία είναι προφανές ότι επιλέγει και την παραπέρα ακινησία και τη μη αλλαγή του ονόματος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα. Μέχρις ότου στο προσεχές διάστημα ψηφίσουμε στην ελληνική Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον βεβαίως τηρούνται και διευκρινίζονται απολύτως όλα τα συμπεφωνημένα στη διαδικασία που συνεχίζεται στη FYROM, είμαι βέβαιος ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία των καλοπροαίρετων συμπολιτών μας δεν θα υπάρχουν και δεν θα επηρεάζουν τα ζητήματα που τεχνηέντως έχουν τεθεί από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και από άλλες δυνάμεις, με μόνο στόχο, προφανή πλέον, την επικίνδυνη πολιτική εργαλειοποίηση από μέρους τους ενός κρίσιμου εθνικού ζητήματος. Οι ηγεσίες αυτών των πολιτικών δυνάμεων έχουν τη δυνατότητα και την ιστορική ευθύνη, κατά τη γνώμη μου, να επανατοποθετηθούν πάνω σε αυτό το ζήτημα, όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας.

Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε, πρέπει να αντιμετωπιστούν και να αποδομηθούν τα εθνικιστικά και επί της ουσίας αλυτρωτικά διλήμματα, τα συνθήματα και η προπαγάνδα κύκλων που κερδοσκοπούν πάνω στον πατριωτισμό των πολιτών μας, όχι μόνο μιλώντας διχαστικά για «ξεπούλημα της Μακεδονίας», αλλά επί της ουσίας αρνούμενοι τον πυρήνα του διεθνούς δικαίου και οποιαδήποτε θετική προσπάθεια για συνανάπτυξη και συμβίωση των λαών της περιοχής. Δεν θέλω επ’ αυτού να αναφερθώ περισσότερο, όλοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειες μιας τέτοιας ακραίας πολιτικής. Είναι προφανές ότι και για το Ποτάμι ισχύουν όλες οι παραπάνω εκτιμήσεις μου, όπως επίσης και για το ΚΚΕ και για τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, εξαιρούμενης βεβαίως της Χρυσής Αυγής, που βρήκε την ευκαιρία να συνδιαμορφώσει αυτή την ακραία εθνικιστική ατζέντα.

Ερωτηθείς για το κλίμα τεράστιας οξύτητας στις τελευταίες συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου ο κ. Βούτσης επισημαίνει:

Μας προβληματίζει οπωσδήποτε το κλίμα έντασης και διχασμού, που αρκετές φορές οδηγεί σε εκτροπή του λόγου και σε άθλιους χαρακτηρισμούς που εκφέρονται από τα βουλευτικά έδρανα. Δεν φοβάμαι όμως ότι αυτό το κλίμα μπορεί να κυριαρχήσει, γιατί, όσοι «σηκώνουν σκόνη» με ύβρεις και χυδαιότητες που φτάνουν μέχρι τα «προδότες» και «μειοδότες», μένουν γυμνοί από επιχειρήματα και εκτεθειμένοι σε μια κοινή γνώμη, η οποία πλέον είναι πολύ πιο αυστηρή, καθώς έχει πλέον δοκιμαστεί από πολιτικαντισμούς και από λαϊκίστικες κραυγές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις