Μήνυμα ότι δεν γίνονται ανεκτά διαχωρισμοί και διακρίσεις, φυλετικό μίσος και φανατισμοί, απέστειλε η Βουλή με την ειδική εκδήλωση για την ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του ολοκαυτώματος.
Η ημέρα μνήμης των Ελλήνων εβραίων μαρτύρων του ολοκαυτώματος έχει καθιερωθεί με ομόφωνη απόφαση της Βουλής το 2004.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τους μάρτυρες του ολοκαυτώματος, είπε πως είναι η ελάχιστη ένδειξη τιμής. Ιδιαίτερα για τη στήλη με τα ονόματα των Ελλήνων Εβραίων βουλευτών, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, ο Νίκος Βούτσης επισήμανε πως τη βλέπουν και ενημερώνονται για τη σημασία της κάθε μέρα μαθητές από τα σχολεία της χώρας που ξεναγούνται στη Βουλή. Μόνο το 2017, όσοι επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στη Βουλή έφτασαν τους 113.000, είπε ο πρόεδρος της Βουλής και τόνισε τη σημασία, για το παρόν και το μέλλον του αιώνα, να μαθαίνουν οι νέοι, να συνειδητοποιούν τι σημαίνει ολοκαύτωμα, τι σημαίνει απάνθρωπη οπτική.
«Είναι δυστυχία ότι καθώς διανύουμε αρκετά χρόνια μέσα στον 21ο αιώνα, υπάρχουν επιλήσμονες αυτών των αξιών του ανθρωπισμού, οι οποίες ιστορικά καταβαραθρώθηκαν μέσα στο Άουσβιτς και στα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και τόνισε ότι «επιλήσμονες αυτών των αξιών φτάνουν δυστυχώς μέσα σε ηγέτιδες πολιτικές τάξεις σε ευρωπαϊκές χώρες και αλλού και είναι ανεκτικές στην ιδεολογία που οδήγησε σε αυτή την τραγωδία».
«Είναι προφανές πως αυτά τα στρατόπεδα δεν ήταν έργο ενός ανδρός ή μιας ηγέτιδας τάξης, ήταν αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας που έγινε τουλάχιστον επί μια δεκαετία ώστε να είναι ανεκτική η συνείδηση των υπολοίπων στο έγκλημα που είχε προαποφασισθεί και πήρε τη μορφή που πήρε στην τελική φάση της τραγωδίας. Αυτό είναι ο ναζισμός» είπε ο Νίκος Βούτσης και δεν παρέλειψε να σημειώσει πως και στην Ελλάδα υπάρχουν δυστυχώς τέτοια φαινόμενα, καθώς «πριν από μια Κυριακή σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν εκείνοι που πήγαν στο μνημείο του Ολοκαυτώματος και άφησαν τη σφραγίδα τους».
«Είναι παρών λοιπόν αυτός ο κίνδυνος και είναι παρούσα η ανάγκη να εργαζόμαστε εναντίον αυτής της ιδεολογίας, και εδώ και στην Ευρώπη και παντού» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.
«Σήμερα τιμάμε τη μνήμη των συναδέλφων που ήταν θύματα του ολοκαυτώματος. Του Δανιήλ Αλαλούφ, του Ζακ Βεντούρα, Μισέλ Καζές, του Λεόν Γκατένιο, του Μίντες Μπεσαντζή, του Ισαάκ Σιακκή, του Δαβίδ Σουλάμ, του Αλβέρτο Τσένιο» είπε ο κ. Βούτσης και σημείωσε ότι αν θα είχαν τον τρόπο αυτοί οι επίγονοί τους να γνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται από όλες τις πλευρές, τουλάχιστον θα είχαν την ελάχιστη ικανοποίηση ότι ο σπόρος της θυσίας της δεν πήγε χαμένος.
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ όλοι μαζί, για να φωνάξουμε δυνατά με μια φωνή ότι θυμόμαστε και για να επιβεβαιώσουμε ξανά τη δέσμευσή μας στην ανθρωπιστική έννοια ότι κανένας λαός, κανένας άνθρωπος στον κόσμο δεν θα πρέπει να ξαναζήσει τις ίδιες απειλές του ρατσισμού, του μίσους και των μηχανών θανάτου» ανέφερε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ Αγιελέτ Ναχμίας.
«Πριν από 1,5 χρόνο ήμουν εδώ και με συγκίνησε ο πρόεδρος της Βουλής με την πρωτοβουλία του να τιμήσει τη μνήμη των αποβιωσάντων Ελλήνων και Εβραίων βουλευτών που δολοφονήθηκαν από τη μηχανή πολέμου των ναζί» είπε η Αγιελέτ Ναχμίας και πρόσθεσε ότι περισσότερα από 74 χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι Έλληνες Εβραίοι βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν τη φρίκη για να σημειώσει ότι ένα μέρος της πάντοτε θα είναι ελληνικό.
«Οι ιστορίες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι δύσκολες. Ο αντισημιτισμός επικρατούσε παντού και οι ιστορίες Ελλήνων που έσωσαν εβραίους ήταν πολύ λίγες αλλά αυτές που γνωρίζουμε είναι ιστορίες ανθρωπισμού και ανδρείας» είπε η Αγιελέτ Ναχμίας και πρόσθεσε: «Όταν σώζεις μια ζωή είναι σαν να σώζεις έναν ολόκληρο κόσμο και γι αυτό σήμερα τιμούμε τη μνήμη όχι μόνο εκείνων που δεν σώθηκαν, αλλά τιμούμε και την ανδρεία και ατελείωτη θέληση να ζήσουν όσων κατάφεραν να επιβιώσουν».
«Είμαστε όμως εδώ και για να βεβαιωθούμε ότι ο αντισημιτισμός θα διαβρωθεί, ότι το μίσος και ο ρατσισμός δεν θα γίνουν ποτέ ξανά τα κουμπιά σε ένα μηχάνημα θανάτου» είπε η πρόεδρος της ΚΟΦ Ελλάδας Ισραήλ και ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βουλής για τη διαρκή φιλία προς το Ισραήλ, προς τη Βουλή του Ισραήλ και προς την ιστορία των Ελλήνων εβραίων γιατί πριν από μερικά χρόνια δεν ήταν δυνατόν να δει κανείς πράξεις όπως αυτή που επελέγη στην είσοδο του δημοκρατικού οίκου.
Η σημερινή παρουσία όλων μας εδώ είναι πολλαπλά συμβολική. Στις 27 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος και ημέρα της απελευθέρωσης του στρατοπέδου του Άουσβιτς, η διεθνής κοινότητα, με απόφαση του ΟΗΕ, το 2005 τίμησε τη μνήμη των 6.000.000 εβραίων της Ευρώπης που εξοντώθηκαν από τους ναζί, ανέφερε ο Δαυίδ Σαλτίελ Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και πρόσθεσε ότι αυτή την ημέρα αλλά και κάθε ημέρα η εβραϊκή κοινότητα θρηνεί τους αφανισμένους κρίκους των οικογενειών της που κυνηγήθηκαν μόνο και μόνο επειδή ήταν εβραίοι.
Μεγάλωσα πιστεύοντας ότι η γενιά μου θα δημιουργούσε ένα καλύτερο αύριο. Και όμως δεν πέρασε ούτε μισός αιώνας και τα φαντάσματα του παρελθόντος ξύπνησαν και επιστρέφουν απειλητικά γύρω μας, είπε ο Δαυίδ Σαλτίελ και τόνισε ότι σήμερα επιτήδειοι νοσταλγοί του φασισμού και του ναζισμού καπηλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία και την ένδεια για να εντάξουν το μίσος εκεί που η κοινωνία απέτυχε να εντάξει την ελπίδα.
«Μόλις μια εβδομάδα πριν οι οπαδοί του σκοταδισμού βεβήλωσαν το μνημείο Ολοκαυτώματος στην πόλη μου, τη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχες περιπτώσεις βεβηλώσεων έχουμε και από την αρχή του χρόνου στην Κομοτηνή, και το Βόλο. Ο ρόλος μας είναι βαρύς σε αυτό το σταυροδρόμι, καθώς καλούμεθα να διαφυλάξουμε την ιστορία», είπε ο Δαυίδ Σαλτίελ και τόνισε πως πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, όπως και η πρωτοβουλία για το μουσείο ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, είναι το μόνο όπλο ενάντια σε κάθε προσπάθεια παραγραφής της ιστορίας και αναβίωσης του ναζισμού.