Πολιτική

Βούτσης: Δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος στην παρούσα Βουλή


Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ερωτηθείς για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συζητούσε την διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με τη Φώφη Γεννηματά με στόχο την αποκατάσταση συμμαχίας με την Χαριλάου Τρικούπη, δήλωσε πως δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος στην παρούσα Βουλή αλλά τονίζει πως είναι σημαντικό να υπάρχουν συγκλίσεις όλων των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων πάνω  σε μία προοδευτική ατζέντα για την Ευρώπη και για κάθε επί μέρους κράτος.

Παράλληλα, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα “REAL” ανεφέρει για το ίδιο θέμα, πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ έστω και αν αυτό συζητιέται οπουδήποτε. Άρα, είναι θέμα ενόψει και του Συνεδρίου σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, δικών τους επιλογών να αποδεσμευθούν, να αποσχετιστούν από την ιστορική συγκυβέρνηση την οποία είχαν με τη δεξιά επί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στην φάση των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας. Θα παρακολουθήσουμε προφανώς με ενδιαφέρον κάθε πολιτική η οποία θα λειτουργεί σε αυτή την κατεύθυνση.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση στην εφημερίδα “REAL” και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή:

Βασίλης Σκουρής: Εκτιμάτε ότι έχει λήξει θετικά η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα κ. Πρόεδρε;

Πρόεδρος της Βουλής: Είναι σαφές ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη εκκρεμότητα στη σχέση του ΔΝΤ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς γενικώς και ιδιαίτερα με τους σχεδιασμούς του σημερινού γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Αυτή η εκκρεμότητα χρειάζεται από ότι φαίνεται κάποιους μήνες για να επιλυθεί προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση. Δεν μπορώ να έχω μία εκτίμηση διότι είναι ένα θέμα πολυπαραγοντικό που αφορά γενικότερα το διεθνή συσχετισμό δυνάμεων και το πώς κάθε μεγάλος πόλος εν προκειμένω και η Αμερική ή οι BRICS θα συμπεριφερθούν στο επόμενο διάστημα αλλά και οι αποφάσεις που θα ληφθούν γι αυτό που ονομάζεται το μέλλον της Ευρώπης μέχρι το τέλος του 2017.

Δημ.: Σε αυτή τη συζήτηση που θα γίνει για το ελληνικό χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ, μια αλλαγή στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θα διευκόλυνε;

ΠτΒ : Είναι προφανές πως θέλουμε μια ριζική αλλαγή στην πολιτική του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Σε ένα βαθμό αυτό προφανώς έχει σχέση και με το ποιο θα είναι το πρόσωπο εν προκειμένω αν συνεχίσει ή όχι ο κ. Σόιμπλε.  Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, το συνασπισμό ο οποίος θα διαμορφωθεί και το ποια δύναμη θα αναλάβει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Όπως επίσης θα πρέπει να περιμένουμε, επανέρχομαι σε αυτό που σας είπα και προηγούμενα τη γενικότερη αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , τον ρόλο της Bundesbank, το ρόλο των δημοκρατικά νομιμοποιημένων οργάνων της Ε.Ε. κ.τ.λ., αυτή τη γενικότερη αρχιτεκτονική μέσα στην οποία εμείς ελπίζουμε ότι μια αλλαγή στην πολιτική πλεύσης θα συμπαρασύρει και τις απόψεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Ενδεχομένως και με νέο πρόσωπο.

Δημ.: Έξοδο στις αγορές πότε προβλέπεται κ. Πρόεδρε;

ΠτΒ : Αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν γιατί εγώ δεν γνωρίζω καθώς συμφωνώ με την κυβέρνηση στο ότι είναι και τεχνικό αυτό το ζήτημα λένε ότι θα μπορούσε να επιχειρηθεί και μέχρι τέλους του 2017. Σίγουρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018. Σε αυτή την εκτίμηση κατατείνουν από κορυφαίοι παράγοντες και των δανειστών και των θεσμών όπως ο κ. Ρέγκλιγκ και άλλοι . Το ζήτημα είναι τι έξοδος θα είναι. Δηλαδή θα είναι μία έξοδος με βιώσιμο χαρακτήρα και με πρόσημο θετικό και με συνέχεια ή όχι. Πρέπει να αποφευχθεί απολύτως μία βεβιασμένη και τεχνικού τύπου έξοδος στις αγορές. Κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται η χώρα. Δεν υπάρχει πολυτέλεια - είμαι πολύ ευθύς - μετά από 8 χρόνια ταλαιπωρία και εξαίρεση της χώρας και από την πρόσβαση στις αγορές αλλά και από την πρόσβαση στο QΙ να πει κανείς ότι θα επιχειρηθεί μία έξοδος στις αγορές ως φυγή προς τα εμπρός. Αποκλείω απολύτως κάτι τέτοιο.

Δημ.: Συμφωνείτε ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κερδίσει και αυτοδυναμία στις εκλογές;

ΠτΒ : Είναι πάρα πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για τα αποτελέσματα των επόμενων εκλογών. Πιστεύω ότι εάν ολοκληρωθεί, και όσο περπατάει το πρόγραμμα και η κυβερνητική προσπάθεια, πάνω στις ράγες όπως έχουμε πει, και με παράλληλες κοινωνικές σοβαρές και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις, η διαμόρφωση του πολιτικού συσχετισμού θα είναι πάρα πολύ διαφορετική από αυτήν που οι ειλικρινείς δημοσκοπήσεις δώσανε το τελευταίο διάστημα. Και θα μείνουν πάρα πολλοί έκπληκτοι όπως άλλωστε συνέβη και στην Ευρώπη μέσα σε αυτό τον κύκλο τώρα που γίνεται των μεγάλων αναμετρήσεων. Δείτε τι έγινε στη Μ. Βρετανία, πως οι 23 μονάδες έγιναν 3,5 ή και άλλες τέτοιες εκλογικές αντιπαραθέσεις μέσα στο περιβάλλον αυτής της μεταβατικής και χαώδους παγκοσμιοποίησης στην οποία βρισκόμαστε.

Δημ.: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει δεύτερο κόμμα εκτιμάτε ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας ως είθισται συνήθως στην χώρα;

ΠτΒ : Το αποκλείω απολύτως. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ούτε πρόκειται να γίνει όσο και να μείνει στη διακυβέρνηση της χώρας, ένα τυπικό κόμμα δικομματικής λογικής ή λειτουργίας στη βάση ηγετικών αυθεντιών. Είναι σαφές πως η προσπάθεια θα συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση, τα ζητήματα όποτε προκύπτουν είναι πολιτικά, δεν νομίζω ότι αφορούν σε ιδιαίτερες ευθύνες προσώπων. Άλλωστε, η μεγάλη ευθύνη του νυν πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είχε και έχει σταθερό το θετικό πρόσημο το ότι δηλαδή ως μοναδική καταρχήν χώρα στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια, μπόρεσε και υπήρξε η Αριστερά και έδωσε και δίνει το δικό της αποτύπωμα. Άρα είναι μακριά από την σκέψη μας αυτό το οποίο θέσατε ως ερώτημα.

Δημ.: Δηλαδή λέτε ότι, αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, με πρώτο κόμμα τη ΝΔ, στις επόμενες εκλογές θα πρέπει η Δημοκρατική Συμπαράταξη να οδηγήσει την χώρα ξανά σε εκλογές;

ΠτΒ : Δεν μπορώ να συζητήσω στη βάση ενός τέτοιου σεναρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς θα διεκδικήσει και πιστεύω με μεγάλες πιθανότητες να είναι πρώτο κόμμα και ο κορμός της μελλοντικής κυβέρνησης. Άλλωστε και ο ψηφισμένος νόμος της απλής αναλογικής προσφέρει πολλές δυνατότητες για συνεργασίες σε προοδευτική κατεύθυνση. Αυτό είναι μονόδρομος για το «μετά» για την χώρα κατά τη γνώμη μου. Για μετά τις μνημονιακές δεσμεύσεις και την επιτήρηση. Διότι θα χρειαστεί χρόνος και τολμηρές πολιτικές αποφάσεις για να στηριχτεί περισσότερο η κοινωνία στα πόδια της και να αντιστραφεί αυτό το κλίμα το οποίο έχει δημιουργήσει βαθύτατες πληγές. Δεν είναι ζήτημα μίας στιγμιαίας εκλογικής επιλογής , ούτε ζήτημα ενός μικρού χρονικού διαστήματος το να αντιστραφεί ριζικά αυτή η πορεία.

Δημ.: Κάποιοι θεωρούν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αποδιοπομπαίο τράγο. Έκανε κακή διαπραγμάτευση;

ΠτΒ : Πιστεύω πως ο Ευκλείδης, στο βαθμό που του αναλογούσε, με πρώτο ρόλο στο πλαίσιο του διαπραγματευτικού επιτελείου, και βέβαια με την πλήρη παρουσία και παρέμβαση του πρωθυπουργού, έκανε πολύ σημαντική και θετική δουλειά. Για αυτό και πιστεύω ότι θα πρέπει να τυγχάνει της μεγαλύτερης υποστήριξης και από εδώ και πέρα  στην υλοποίηση πλέον μίας γενικότερης πολιτικής περί τα οικονομικά που αφορά και σε πλευρές οι οποίες έχουν εκκινήσει αλλά η απόδοσή τους θα κρίνει τελικά το πώς θα πάει ακόμα και η ίδια η πορεία της συμφωνίας που υπεγράφη. Και αυτό αφορά στην κοινωνική οικονομία, αφορά στο τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης και των επενδύσεων οι οποίες θα αφήνουν για την χώρα θετικές εξελίξεις στον τομέα της εργασίας  με σεβασμό του περιβάλλοντος και σε άλλου τύπου πρωτοβουλίες και πολιτικές. Διαφωνώ απολύτως με αυτούς οι οποίοι ισχυρίζονται, και μάλιστα στοχοποιούν κατά κάποιο τρόπο, ότι υπήρξε μία λάθος διαπραγμάτευση με ευθύνη του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Δημ.: Η αντιπολίτευση εξακολουθεί και ζητά εκλογές.

ΠτΒ : Λυπάμαι, αλλά προσωπικά, δεν το έχω αντιληφθεί ως προς το ρήμα που χρησιμοποιήσατε.. Στο «εξακολουθεί» δηλαδή.. Πιστεύω πως πάρα πολύ καθυστερημένα γίνονται προσπάθειες, ιδιαίτερα από την αξιωματική αντιπολίτευση που είχε αυτή τη επωδό στην προηγούμενη φάση διανθισμένη με απέλπιδες προσπάθειες να γίνει παρένθεση η διακυβέρνηση της Αριστεράς, γίνονται συστηματικές προσπάθειες για να περάσει στην νέα εποχή, και στον προγραμματικό λόγο και στις πολιτικές της στοχεύσεις. Ενδεχομένως, με αντιρρήσεις ή και με πιέσεις από οικονομικά συμφέροντα που έχασαν και που χάνουν, δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά μέσα σε ένα περιβάλλον διαφάνειας και ισονομίας το οποίο όσο και αν υπάρχουν εμπόδια σιγά σιγά στην χώρα μας εγκαθίσταται. Αυτό είναι το καθεστώς  για το οποίο μιλάνε. Αν μιλάνε για ένα καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί η κυβέρνηση να εγκαθιδρύσει είναι αυτό το καθεστώς της ισονομίας, της διαφάνειας, της λειτουργίας των νόμων για όλους και του καθαρού περιβάλλοντος από το επίπεδο το αναπτυξιακό και το φορολογικό μέχρι το επίπεδο των εργασιακών σχέσεων μέσα στο οποίο μπορούν οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να δημιουργήσουν.

Δημ.: Τις οριστικές σας αποφάσεις για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, πότε θα τις λάβετε κ. Πρόεδρε;

ΠτΒ : Οπωσδήποτε πέραν της έναρξης της τετάρτης και τελευταίας Συνόδου της παρούσας περιόδου της Βουλής, μετά τις αρχές του φθινοπώρου του 2018, όπως γίνεται πάντοτε σε συνθήκες κανονικότητας. Δηλαδή, όταν μπεις στην τέταρτη περίοδο και ύστερα από εκεί και πέρα γίνεται ένας σχεδιασμός, ο οποίος περίπου είναι δημόσιος, γιατί πλέον λήγει η τετραετία, για το πώς θα προχωρήσει η χώρα. Βεβαίως, παραμένουμε στο ότι θα εξαντληθεί η τετραετία, υπάρχουν όμως και άλλοι πολύ σημαντικοί σταθμοί, οι οποίοι θα διαδραματίσουν ρόλο στον συσχετισμό έτσι όπως θα διαμορφωθεί, όπως πχ η υπόθεση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που είναι ένα πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα πέραν της οικονομίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις