Οικονομία

Βουτιά του πληθωρισμού αλλά τα τρόφιμα στα ύψη! (πίνακας)


Οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να τρέχουν με πολλαπλάσια ταχύτητα, σε σχέση με τον δείκτη του πληθωρισμού

Μείωση του πληθωρισμού καταγράφηκε στην Ελλάδα και την Eυρωζώνη τον Σεπτέμβριο, αλλά οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να καλπάζουν πνίγοντας τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, Eurostat ο μέσος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 4,3% από 5,2% τον Αύγουστο, ενώ στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,4%, από 3,5% τον Αύγουστο.

Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να τρέχουν με πολλαπλάσια ταχύτητα, σε σχέση με τον δείκτη του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, στο σύνολο της Ευρωζώνης, ο δείκτης τιμών των τροφίμων διαμορφώθηκε στο 8,8% τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από τον Αύγουστο που έτρεχε με 9,7%.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat προκύπτει πως οι τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων, αλκοόλ και καπνού αυξήθηκαν κατά 9,5%, από 10,3%, που είχαν αυξηθεί τον Αύγουστο.

Οι τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό κατά 6,6% από 7, 8% τον Αύγουστο.

Όπως είναι σαφές η βιομηχανία τροφίμων εξακολουθεί να διατηρεί υψηλά τις τιμές των αγαθών, διατηρώντας υψηλά τα περιθώρια κέρδους, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την τελευταία διετία.

Το γεγονός αυτό δείχνει πως οι τιμές των τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ δύσκολα θα αποκλιμακωθούν, ενώ αντίθετα στην Ελλάδα καταγράφονται καθημερινά και νέες ανατιμήσεις.

Η κάμψη του δείκτη του πληθωρισμού, οφείλεται στην υποχώρηση του δείκτη τιμών των ενεργειακών αγαθών, ο οποίος τον Σεπτέμβριο ήταν αρνητικός στο 4,7% έναντι -3,3% που ήταν τον Αύγουστο.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία της Eurostat είναι προσωρινά και αφορούν στον Εναρμονισμένο Δείκτη τιμών Καταναλωτή, ο οποίος διαφέρει από τον εθνικό πληθωρισμό, καθώς έχουν διαφορετικά «καλάθια» αγαθών και υπηρεσιών και διαφορετικές σταθμίσεις.

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός τον Αύγουστο είχε διαμορφωθεί στο 2,7%, από 2,5% που ήταν τον Ιούλιο, ενώ ο τιμάριθμος των τροφίμων έτρεχε με 10,7%.

Ακόμη, στη πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων και των σούπερ μάρκετ με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης διατύπωσαν ενστάσεις για την απόδοση των μέτρων που ανακοίνωσε το υπουργείο για τη συγκράτηση των τιμών, ενώ όπως δήλωσαν μετά, δεν βλέπουν άμεση αποκλιμάκωση των τιμών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023.

Ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου σε Ελλάδα και Ευρωζώνη 

times

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα