Οικονομία

"Βουτιά" στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ


Το 2021, δεν ξεκίνησε καλά για τον κλάδο του αυτοκινήτου στην Ευρώπη, κυρίως λόγω του lockdown που επεβλήθη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στην ΕΕ παρουσίασαν μεγάλη πτώση τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), οι πωλήσεις  καινούριων αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Ιανουάριο περιορίστηκαν κατά 24%. Από 956.447 μονάδες τον Ιανουάριο του 2020 έπεσαν φέτος στα 726.491 οχήματα. Αυτή είναι η χειρότερη επίδοση που έχει καταγραφεί την τελευταία 10ετία.

Η αγορά επιβατικών αυτοκινήτων σημείωσε επιταχυνόμενη πτώση, καθώς οι περιορισμοί που σχετίζονται με την COVID συνέχισαν να επηρεάζουν σημαντικά τις πωλήσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, πολλές αγορές είχαν επίσης μία εργάσιμη ημέρα λιγότερο από ό, τι τον Ιανουάριο του 2020. Αυτό το αρνητικό ημερολογιακό αποτέλεσμα είχε, επίσης, σαφώς αντίκτυπο στις εγγραφές του περασμένου μήνα.

Σχεδόν και οι 27 αγορές της ΕΕ υπέστησαν διψήφιες απώλειες τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένων των τριών από τις τέσσερις μεγαλύτερες αγορές. Η Ισπανία είχε την μεγαλύτερη πτώση που έφθασε το 51,5%. Η Γερμανία έχασε το -31,1%, των πωλήσεων σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο. Η Ιταλία κατέγραψε απώλειες κατά 14,0%.

Μικρή πτώση πωλήσεων 5,8% σημειώθηκε στη Γαλλία, η οποία βρέθηκε στην πρώτη θέση στη λίστα των μεγάλων αγορών που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις.

Η Σουηδία παρουσίασε εντυπωσιακή ανοδική τάση με αύξηση πωλήσεων κατά 22,5%

ΑΠΕ-ΜΠΕ