Οικονομία

Βουνό οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις - «Φέσι» 187 εκατ. ευρώ


Σημαντική αύξηση παρατηρείται μέσα στο 2022 στις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις

Γολγοθάς αποδεικνύεται η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, με το υπουργείο και τον ΕΦΚΑ να έχουν επιτύχει πρόοδο σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις, αλλά να αυξάνεται σημαντικά μέσα στο 2022 ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων, με τη σχετική οφειλή στους συνταξιούχους να φθάνει τα 187 εκατ. ευρώ.

Στοιχεία του ΕΦΚΑ που παρατίθενται στην τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή δείχνουν ότι διατηρούνται τα σοβαρά προβλήματα στην εκκαθάριση των επικουρικών συντάξεων, με αποτέλεσμα όχι μόνο να έχει σταματήσει η μείωση που είχε παρατηρηθεί το 2021, αλλά να καταγράφεται φέτος μια αύξηση περίπου κατά 8% στον αριθμό των ληξιπρόθεσμων συντάξεων, οι οποίες αυξήθηκαν από 96.546 τον Δεκέμβριο 2021 σε 104.358 τον Σεπτέμβριο 2022.

Το εκτιμώμενο ποσό των οφειλών για τις εκκρεμείς συντάξεις υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 228 εκατ. ευρώ και των ληξιπρόθεσμων συντάξεων, όπως προαναφέρθηκε, ανέρχεται στα 187 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες θεωρούνται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που παραμένουν σε εκκρεμότητα πάνω από 90 ημέρες. «Οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις αυξήθηκαν, από 98.887 στο τέλος Ιουνίου 2022 (εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 177,2 εκατ. ευρώ) σε 104.358 στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 (εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 187 εκατ. ευρώ)», αναφέρει το ΓΠΚΒ.

Αριθμός εκκρεμών και ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης (επικουρικής σύνταξης)

epikourikes

Στις κύριες συντάξεις, έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, αν και το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ χάνουν συνεχώς τις προθεσμίες που συμφωνούνται με του ευρωπαϊκούς Θεσμούς για πλήρη εκκαθάριση, με τη νέα προθεσμία να έχει μετατεθεί πλέον στον Φεβρουάριο του 2023.

Όπως σημειώνει το ΓΠΚΒ, «ο συνολικός αριθμός εκκρεμών αιτήσεων κύριας συνταξιοδότησης μειώθηκε, από 95.357 στο τέλος Ιουνίου 2022 (και εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 106 εκατ. ευρώ) σε 77.282 (και εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 84,7 εκατ. ευρώ) τον Σεπτέβριο. Οι ληξιπρόθεσμες (εκκρεμείς πάνω από 90 ημέρες) αιτήσεις συνταξιοδότησης μειώθηκαν από 66.456 στο τέλος Ιουνίου 2022 (εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 127,1 εκατ. ευρώ) σε 54.124 στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 (εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 102,1 εκατ. ευρώ).

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η μεγάλη μείωση που παρατηρείται από το β' τρίμηνο του 2021 στο οφειλόμενο ποσό εκκρεμών και ληξιπρόθεσμων συντάξεων (το ποσό για τις εκκρεμείς συντάξεις έχει μειωθεί από 428 σε 85 εκατ. ευρώ) δεν είναι αποτέλεσμα κανονικής εκκαθάρισης των αιτήσεων και πληρωμής των πραγματικά οφειλόμενων ποσών στους συνταξιούχους. «Η μείωση της εκτιμώμενης δαπάνης για την πληρωμή των εκκρεμών και ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης μετά το 2ο τρίμηνο 2021 οφείλεται στην απόδοση προκαταβολών σύνταξης από τον Απρίλιο 2021», όπως σημειώνει το ΓΠΚΒ.

Αριθμός και εκτιμώμενα ποσά εκκρεμών και ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης

kyries_syntaxeis

 

Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί έδωσαν στην κυβέρνηση άλλη μια παράταση για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, σημειώνοντας στην τελευταία έκθεση εποπτείας ότι «η εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων έχει δείξει συνολικά ικανοποιητική πρόοδο, αλλά ο συμφωνημένος στόχος δεν έχει επιτευχθεί και η πλήρης εκκαθάριση αναμένεται τώρα να επιτευχθεί έως τον Φεβρουάριο του 2023». Κοινό μυστικό είναι, πάντως, στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και στο υπουργείο Εργασίας ότι ούτε αυτός ο στόχος πρόκειται να επιτευχθεί και θα ζητηθεί μία ακόμη παράταση...

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις