Οικονομία

Βουλιάζουν τα ελληνικά ομόλογα- Στο 3,39% η απόδοση του 10ετούς! Πιέσεις στα ευρωπαϊκά


Δραματική πτώση καταγράφουν σήμερα οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων και οι αποδόσεις τους εκτοξεύονται στα ύψη, σημειώνοντας ρεκόρ τριετίας και πλέον. Σε δίνη πιέσεων και τα κρατικά χρεόγραφα των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Αρνητικός καταλύτης η συγκυρία που διαμορφώνεται με τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, την προοπτική γενικευμένης ανόδου των επιτοκίων και τις αυξανόμενες δανειακές ανάγκες των χωρών της Ευρωζώνης.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου εκτοξεύθηκε σήμερα στο 3,41%(!) στις πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών, σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 24(!) μονάδων βάσης. Τόσο μεγάλες ημερήσιες μεταβολές έχουν σημειωθεί στο παρελθόν μόνον όταν η Ελλάδα είχε βρεθεί προ του κινδύνου χρεοκοπίας και ετίθετο θέμα παραμονής της στην Ευρωζώνη.

 Τώρα η απόδοση έχει υποχωρήσει οριακά και διαμορφώνεται κοντά στο 3,39%.

 Στο 2,40% πήγε πριν από λίγο η απόδοση του 5ετούς και τώρα κινείται περί το 2,33%, περίπου 13,5 μονάδες βάσης υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο.

Αυτή η μεγάλη άνοδος θα δυσκολέψει πολύ τις σχεδιαζόμενες μελλοντικές κινήσεις δανεισμού από τις χρηματαγορές, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος δανεισμού της χώρας.

"Στην πρέσα" βρίσκονται τα ομόλογα όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ανεβαίνει κατά 2,6 μονάδες βάσης, του γαλλικού, του ιταλικού, του ισπανικού και του ιρλανδικού κατά 3,5 μ.β.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα