Οικονομία

“Βουλιάζουν” τα ελληνικά ομόλογα – Στα ύψη οι αποδόσεις τους


 Την ώρα που η χώρα ετοιμάζεται να βγεί στις αγορές για να δανειστεί 3,5 δισ. με 10ετή ομόλογα, τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα βυθίζονται σε δίνη πιέσεων και οι αποδόσεις τους εκτοξεύονται στα ύψη. Είναι μιά εξαιρετικά δυσμενής εξέλιξη που θα επηρεάσει προφανώς το κόστος δανεισμού (διαμόρφωση επιτοκίου) στη νέα ομολογιακή έκδοση.

Οι πιέσεις αποδίδονται κυρίως στις ανησυχητικές ενδείξεις για την πορεία του πληθωρισμού και για τις επιπτώσεις της πανδημίας σε δημοσιονομικό επίπεδο, καθώς προκύπτουν νέες ανάγκες στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Ενώ τα κρατικά ομόλογα των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης κινούνται σταθεροποιητικά, οι αποδόσεις των ελληνικών ανεβαίνουν σήμερα στα υψηλά 20μήνου, στα επίπεδα όπου είχαν βρεθεί κατά το πρώτο κύμα πανδημίας, τον Απρίλιο-Μάιο του 2020.

 Η απόδοση του 10ετούς υπερβαίνει οριακά το 1,50%, σημειώνοντας άνοδο κατά 10 μονάδες βάσης , με τάση περαιτέρω ενίσχυσης.
Το 0,70% υπερβαίνει η απόδοση του 5ετούς τίτλου, που διαμορφώνεται περίπου 5,6 μονάδες βάσης πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα