Αγορές

Βουλιάζουν οι μετοχές- Μεγάλες απώλειες στις διεθνείς αγορές και στο ΧΑ


Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στις αγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις αποφάσεις της Fed και της ΕΚΤ που μπορεί να προκαλέσουν σταδιακή μεγάλη άνοδο του κόστους χρήματος και περιορισμό της ρευστότητας.  Το αρνητικό κλίμα επηρεάζει άμεσα τοελληνικό χρηματιστήριο, που βαδίζει τις τελευταίες εβδομάδες σε τεντωμένο σχοινί, προσπαθώντας να αποφύγει τη διόρθωση.

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν αυτή την ώρα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, έχοντας πάρει τη σκυτάλη απότη Wall Street, που “γύρισε” χθες σε καθοδική κατεύθυνση. Κατά 2% υποχωρεί ο DAX στη Φρανκφούρτη, 2,2% χάνει ο FT-100 του Λονδίνου, στο -2,8% βυθίζεται ο γαλλικός CAC-40.

Ανάλογες απώλειες και στο ΧΑ, όπου σε δίνη πιέσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό τους δείκτη να πραγματοποιεί “βουτιά” μέχρι -3,3%

 Τρέχουν να κλείσουν θέσεις

Ανησυχητική ένδειξη το γεγονός ότι η πτώση συντελείται με αυξημένο όγκο συναλλαγών και μεγάλο τζίρο – ένδειξη επανενεργοποίησης ισχυρών χαρτοφυλακίων, που σπεύδουν να κατοχυρώσουν κέρδη και να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο.

Αναλυτές και και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι οι πιέσεις θα συνεχισθούν , καθώς οι αγορές μπαίνουν σε κύκλο αυξημένης αβεβαιότητας, ενώ οι βασικοί αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί δείκτες βρίσκονται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους – άρα υπάρχουν μεγάλα κέρδη προς ρευστοποίηση.

Στο ΧΑ η αντίσταση στις 900 μονάδες αποδεικνύεται ισχυρό ανάχωμα,όπου έχουν “σκοντάψει” διαδοχικές απόπειρες ανοδικής κίνησης. Επιστρέφοντας τώρα σε καθοδική τροχιά, ο ΓΔ μπορεί να βρεί στίριξη στις 873-867 μονάδες και.... “έχει ο Θεός”...

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν σήμερα με μικρές απώλειες και πήραν  αμέσως καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας συνεχώς. Αυτή την ώρα βρίσκονται σε χαμηλά ημέρας. Ακολούθησαν διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων. Το τελευταίο δίωρο η τάση ήταν σαφώς καθοδική.
Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,20% τις 878,9 μονάδες. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 2,25% στις 2.106,8 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 3,20%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Attica Bank (+0,7%). Στο κόκκινο Alpha -3,8%,  Εurobank -3,3%. Εθνική και Πειραιώς -2,5%.
Στο κόκκινο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν Βιοχάλκο -3,3%, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil και Lamda -2,7%, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ -2,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις