Πολιτική

Βουλή: Συνεπιμέλεια για παιδιά διαζευγμένων ζητά με ερώτηση του ο Μ. Χαρακόπουλος


Την ανάγκη τροποποίησης των διατάξεων του Οικογενειακού Δικαίου ώστε να νομοθετηθεί και στην Ελλάδα η συνεπιμέλεια των παιδιών και από τους δυο γονείς στην περίπτωση που έχουν χωρίσει, τονίζει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ο βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Τάξης και Δικαιοσύνης, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Η επιμέλεια των παιδιών είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα που προκύπτουν από το σύγχρονο φαινόμενο των μαζικών διαζυγίων. Τα τελευταία χρόνια οι τάσεις του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομολογίας κινούνται προς τη κατεύθυνση της συνεπιμέλειας, γεγονός που δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους στην Ελλάδα. Μάλιστα σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, Γαλλία, Βέλγιο, Σουηδία και Δανία, καθίσταται υποχρεωτική η κοινή επιμέλεια των γονέων, ενώ και το Συμβούλιο της Ευρώπης εισηγείται την αρχή της εναλλασσόμενης κατοικίας για την κοινή ανατροφή των παιδιών», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Χαρακόπουλος.

«Στη χώρα μας, σύμφωνα με την κυρίαρχη νοοτροπία στα ελληνικά δικαστήρια, η επιμέλεια, πλην εξαιρέσεων, δίδεται αυτομάτως στη μητέρα. Αυτό όμως, αφαιρεί το δικαίωμα από το παιδί να διατηρεί σταθερή σχέση και με τους δύο γονείς, και αδικεί την πλευρά του πατέρα, εγείροντας ζήτημα γονικής ισότητας, στις περιπτώσεις διάσπασης του έγγαμου βίου», καταλήγει ο κ. Χαρακόπουλος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ