Οικονομία

Βουλή: Ψηφίστηκε το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών


Εγκρίθηκε από την ολομέλεια το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που αφορά στην διαχείριση των δεσμευμένων, κατασχεμένων και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα. Υπέρ της αρχής του σχεδίου νόμου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «παρών», καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει λύσεις, σε θεσμικό επίπεδο, απέναντι σε υπαρκτά ζητήματα», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος ο οποίος, κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου, είπε ότι η Ελλάδα κινείται πλέον στην ίδια κατεύθυνση με άλλες χώρες της ΕΕ, όπως είναι το Βέλγιο, η Ισπανία και η Γαλλία, χώρες που έχουν ήδη ενεργοποιήσει ανάλογο θεσμικό πλαίσιο.

Ο κ. Βεσυρόπουλος ότι το νομοσχέδιο καλύπτει την έλλειψη ενιαίου πλαισίου για τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται το δημόσιο, στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, τα οποία έχουν δημευθεί και επομένως, ανήκουν πλέον στο δημόσιο. «Ο στόχος είναι να εκσυγχρονιστεί, να καταστεί πιο διαφανής αλλά και ευέλικτη η διαδικασία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από τη διερεύνηση και καταστολή παράνομων και εγκληματικών δραστηριοτήτων», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι δυνατή η αξιοποίηση των στοιχείων αυτών κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με την «ηλεκτρονικοποίηση» του συστήματος. Το κεντρικό ηλεκτρονικό μητρώο, δημευμένων, κατασχεμένων και δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων θα είναι καθοριστικής σημασίας, για την ενιαία παρακολούθηση και τη βέλτιστη διαχείρισή τους, είπε ο κ. Βεσυρόπουλος που επισήμανε ότι το μητρώο θα τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ. «Πεδίο εφαρμογής είναι τα κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία, υλικά ή άυλα, κινητά ή ακίνητα, χρηματικά ποσά και νόμιμους τίτλους τα οποία είτε αποκτήθηκαν από ποινικά αδικήματα είτε μέσω τέλεσης αξιόποινων πράξεων», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια περιλαμβάνεται και το Πανευρωπαϊκό Συνταξιοδοτικό Ατομικό Προϊόν, για το οποίο ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι πρόκειται για «ένα νέο ιδιωτικό συνταξιοδοτικό και επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο θα μπορεί να παρέχεται από ευρύ φάσμα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως πιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις επενδύσεων, σε ολόκληρη την ΕΕ». Το επενδυτικό αυτό συνταξιοδοτικό προϊόν, εξήγησε, θα είναι διαθέσιμο παράλληλα με τα υφιστάμενα εθνικά ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα και μπορεί να αποτελέσει «συμπλήρωμα» των δημόσιων και επαγγελματικών συνταξιοδοτικών συστημάτων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην κοινοβουλευτική περίοδο που ολοκληρώνεται τις προσεχείς ημέρες. «Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, θεσμοθετήθηκαν μειώσεις φόρων, νέα πλαίσια ρύθμισης οφειλών, αναπτυξιακά και επενδυτικά κίνητρα, μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις νοικοκυριά, επαγγελματίες και εργαζόμενους, ειδικά την περίοδο της πανδημίας, δράσεις εκσυγχρονισμού της φορολογικής διοίκησης και διευκόλυνσης των πολιτών, ουσιαστικές παρεμβάσεις στον τομέα της διαφάνειας αλλά και για την περιστολή της φοροδιαφυγής», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει να παρουσιάσει ορατό και μετρήσιμο έργο, με το οποίο θα απευθυνθεί στους πολίτες και θα τους ζητήσει να το συγκρίνουν και να κρίνουν.

Προηγουμένως, στη φάση των καταληκτικών παρεμβάσεων, ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης σχολίασε όσα είχε πει νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης για το πασχαλινό τραπέζι. «Κάνει ένα και μόνο πράγμα. Καναλιζάρει όλη την αγοραστική δύναμη στο καρτέλ των σούπερ μάρκετ. Αυτό κάνει και τώρα με τα αμνοερίφια. Συγκεκριμενοποιεί την αγορά σε λίγους, βγάζοντας εκτός τους μικρούς. Συγχαρητήρια!», είπε ο κ. Λογιάδης.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος υπογράμμισε πως δεν απαντήθηκε από την κυβέρνηση ούτε ένα από τα ζητήματα που έθιξε το κόμμα του. «Η κυβέρνηση έχει προξενήσει τεράστια ζημία με την αύξηση του ελλείμματος κατά 50 δις ευρώ, με την εκτόξευση του εμπορικού ελλείμματος, με την αύξηση του δημόσιου χρέους, που για πρώτη φορά, πέρασε στα 400 δις και ενώ το ιδιωτικό χρέος ξεπέρασε τα 410 δις ευρώ», είπε ο κ. Βιλιάρδος για να καταλήξει πως «όσο πιο γρήγορα φύγει η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης «στάθηκε» σε διάταξη τροπολογίας για την παράταση προθεσμίας προσαρμογής των καταστατικών των αγροτικών συνεταιρισμών. «Όλες οι κυβερνήσεις ψήφισαν νόμους για τους συνεταιρισμούς, προωθώντας την μετατροπή τους, από Ενώσεις Προσώπων, σε Ενώσεις Κεφαλαίων. Και αυτό το κάνανε με αλλεπάλληλα νομοσχέδια. Οι αγρότες κατανοούν την προοπτική και αντιστέκονται έστω και παθητικά, με τη συμμόρφωση των καταστατικών των συνεταιρισμών. Γι΄αυτό αναγκάζεστε τώρα να δίνετε συνεχείς παρατάσεις», είπε ο κ. Συντυχάκης που κάλεσε τους αγρότες να αναλογιστούν ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και όχι των φτωχών αγροτών.

Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου αναφέρθηκε σε διάταξη, που έχει κατατεθεί με τροπολογία, για την αυτοτελή φορολόγηση των αναδρομικών, από την κατάργηση μειώσεων του Ν. 4093/2012 για τα μετοχικά ταμεία στρατού, ναυτικού και αεροπορίας. «Επιτέλους, γίνεται αποδεκτή η πρότασή μας. Ωστόσο αυτό έπρεπε να έχει προβλεφθεί εξ αρχής και για τις άλλες κατηγορίες συνταξιούχων, όπως σας είχαμε προτείνει με τροπολογία μας, αντί να τους καταταλαιπωρείτε και να τους υποχρεώνετε σε συμπληρωματικές δηλώσεις», είπε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα ξεκαθάρισε το κόμμα της διαφωνεί κάθετα με τις διατάξεις με τις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ, δύναται να διενεργήσει τους διαγωνισμούς αξιοποίησης ακινήτων για όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις της τροπολογίας, για την προσωπική διαφορά, τη φορολόγηση των αναδρομικών των στρατιωτικών και τη χορήγηση παρατάσεων στην υποβολή δηλώσεων, στις περιπτώσεις ασθένειας των λογιστών, και είπε ότι ενώ αποτελούν εύλογα αιτήματα τετραετίας, η κυβέρνηση τα ικανοποιεί τώρα, ως αργύρια εξαγοράς ψήφων. Επισήμανε πάντως ότι η διάταξη για την μισθολογική εξομάλυνση δεν καλύπτει τους υπαλλήλους στη ΜΟΔ. Αντίθετη δήλωσε η κ. Ελευθεριάδου με τη διάταξη για τα ακίνητα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και την επέκταση των αρμοδιοτήτων του ΤΑΙΠΕΔ, διότι όπως είπε, «ανοίγει μια πόρτα εκμετάλλευσης των εν λόγω ακινήτων και από ιδιώτες». Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των στεγαστικών δανείων. «Αφού επί μήνες ήσασταν παρατηρητές της ανόδου των επιτοκίων που επιβάρυναν κυρίως τους ευάλωτους δανειολήπτες, ανακοινώνετε τώρα το πάγωμα των επιτοκίων, τη στιγμή που ο κ. Στουρνάρας προβλέπει μέγιστη αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25% για φέτος και υποχώρηση το 2024. Δηλαδή πρόκειται για μια ακόμα ρύθμιση ψηφοθηρικού χαρακτήρα», είπε η κ. Ελευθεριάδου.

Ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Σπανάκης είπε ότι ψηφίζονται σημαντικές διατάξεις που αφορούν κοινωνικές ομάδες, τα δημόσια έσοδα, τις διαδικασίες για τη δεσμευμένη περιουσία από εγκληματική δραστηριότητα. «Λύνονται ζητήματα που ήταν προβλήματα για τη δημόσια διοίκηση και εκατοντάδες εργαζόμενους, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Νομίζω ότι οι λύσεις στα προβλήματα δεν έχουν κομματική αφετηρία. Πρέπει να ψηφίσουμε αυτές τις διατάξεις. Μην εγκλωβίζεστε στον μικρόκοσμο των μικροκομματικών συμφερόντων», είπε ο κ. Σπανάκης, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα