Πολιτική

Βουλή: Οι παρεμβάσεις ειδικών εισηγητών και αγορητών για τον Προϋπολογισμό


Το πραγματικά διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων, η ακρίβεια στην ενέργεια, ο πληθωρισμός και οι πλειστηριασμοί, είναι θέματα που κυριαρχούν στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2023, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

ΝΔ: δαπανήσαμε τους περισσότερους δημοσιονομικούς πόρους για τη στήριξη της κοινωνίας

Στα μέτρα στήριξης του 2022, αναφέρθηκε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης και απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι τα νοικοκυριά έχουν αφεθεί στο έλεος της αισχροκέρδειας στην ενέργεια.

«Το 2022 δαπανήθηκαν 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ που αφορούσαν επιδοτήσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αύξηση επιδόματος θέρμανσης, εφαρμογή του μέτρου της προπληρωμένης κάρτας για αγορά καυσίμων κίνησης, σε επιδοτήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων, λόγω του αυξημένου κόστους λιπασμάτων και ζωοτροφών αντίστοιχα, στη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα και στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης στους αγρότες και στην οικονομική ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών με τις επιταγές ακρίβειας», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης και σχολίασε: «Βεβαίως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η βοήθεια προς τους πολίτες για την ενεργειακή κρίση δεν ήταν αρκετή και ότι απαιτούνταν πρόσθετη, πολλών επιπλέον δισεκατομμυρίων ευρώ, ενίσχυση. Αυτό, βεβαίως, το απαντά η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου με στοιχεία συγκεκριμένα αποδεικνύει ότι το 2022 η χώρα μας δαπάνησε αναλογικά τους περισσότερους δημοσιονομικούς πόρους μεταξύ όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. για τη στήριξη της κοινωνίας και των πολιτών».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: οι ανισότητες διευρύνονται επειδή η κυβέρνηση ανέχεται και επιδοτεί τα καρτέλ

«Ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη πιο ακριβά από ό,τι ο Γερμανός ή ο Γάλλος σε απόλυτες τιμές, την ώρα που ο μέσος μισθός είναι τρεισήμισι με τέσσερις φορές χαμηλότερος», αντέτεινε ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης και επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη, στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων ,στο πρώτο εξάμηνο του 2022, όπως καταγράφει η Eurostat».

Ο βουλευτής είπε ότι «αυτή η ζοφερή κατάσταση» δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού», και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλογιστεί ότι σήμερα, οι καταναλωτές, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, δεν μπορούν να καλύψουν καν τις βασικές τους ανάγκες ή αναγκάζονται να τις περικόπτουν για να βγει ο μήνας. Την ίδια ώρα, είπε, οι ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρομεσαίες αλλά και μεγαλύτερες, στενάζουν από την γνωστή μέγγενη της αύξησης του ενεργειακού κόστους των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες, του αθέμιτου ανταγωνισμού και «βρισκόμαστε σε εκείνο το σημείο που η ψαλίδα της ανισότητας ανοίγει επειδή η κυβέρνηση ανέχεται, συντηρεί και επιδοτεί τα κάθε λογής καρτέλ».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: τα Funds που επίσης έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ θεριεύουν με τη Νέα Δημοκρατία

Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Τόνια Αντωνίου σχολίασε τις εμφατικές κυβερνητικές υπομνήσεις ότι ο προϋπολογισμός του 2023, είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που καταρτίζεται εκτός μνημονιακής επιτήρησης και ενισχυμένης εποπτείας. «Οι κατασχέσεις, όμως, της πρώτης κατοικίας παραμένουν μια πραγματικότητα, αφού ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία ξήλωσαν τον νόμο 3869 /2010 του ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό είναι τουλάχιστον υποκριτική η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της περίπτωσης της κυρίας Κολοβού από τον κύριο Τσίπρα, επί των ημερών του οποίου, θυμίζουμε, ότι θεσπίστηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η ασφάλεια παρακολουθούσε τον κύριο Λαφαζάνη επειδή αντιδρούσε στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας», είπε η Τόνια Αντωνίου.

«Τα Funds που επίσης έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ θεριεύουν με τη Νέα Δημοκρατία και στο έργο τους προστίθεται και αυτό όσων αγοράζουν δάνεια στο μοντέλο του κ. Πάτση. Οι εγγυήσεις του σχεδίου "Ηρακλής", με αρχιτέκτονα τον ΣΥΡΙΖΑ και εργολάβο τη Νέα Δημοκρατία, συντηρούν όλο αυτό το σύστημα, ενώ κρέμονται και ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το δημόσιο χρέος», είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και κάλεσε την κυβέρνηση να κατανοήσει ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν νιώθει στις τσέπες της την ανάκαμψη που η κυβέρνηση ευαγγελίζεται.

ΚΚΕ: 40.000 πλειστηριασμοί ως το τέλος του χρόνου

Υλοποιείται σχέδιο για 40.000 πλειστηριασμούς, μέχρι το τέλος του έτους, κατήγγειλε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και προσέθεσε ότι με τον προϋπολογισμό του 2023 κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση. «Ολοένα και περισσότερο, θα έχουμε τέτοιες εικόνες απανθρωπιάς, όπως έγινε πριν τρεις μέρες με την επιχείρηση έξωσης μιας χαμηλοσυνταξιούχου από το σπίτι της. Ξεγυμνώνονται τα ψέματα της κυβέρνησης ότι δεν θα γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Τελικά εύκολα πλειοδοτείτε σε παχιά λόγια για τους ευάλωτους, όταν μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιείτε τον στόχο για 40.000 πλειστηριασμούς έως το τέλος του έτους», είπε η Διαμάντω Μανωλάκου.

Προσέθεσε δε πως «το νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, το συνεχίζει και το υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση, παραδίδοντας τα λαϊκά σπίτια σε τράπεζες και "κοράκια" τύπου Πάτση, ξεσπιτώνοντας λαϊκές οικογένειες ή μετατρέποντάς τες σε νοικάρηδες στα ίδια τους τα σπίτια». Η Διαμάντω Μανωλάκου σχολίασε και τις προβλέψεις του προϋπολογισμού στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλισης. «Οι συνολικές μεταβιβάσεις του κρατικού προϋπολογισμού προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης μειώνονται 243 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικά για τις συντάξεις, η κρατική επιχορήγηση αυξάνεται μόνο 527 εκατομμύρια, όταν η συνολική δαπάνη θα αυξηθεί κατά 1,4 δισ., που, όμως, θα προέλθει από την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων μέσα στο 2023 και από την αύξηση κατά 7% με 8% στις κύριες συντάξεις, ποσοστό, βέβαια, που δεν καλύπτει τον επίσημο πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος αναλαμβάνει μόνο το ένα τρίτο της αύξησης της δαπάνης και το υπόλοιπο θα μετακυλιστεί, όπως πάντα, στις πλάτες των ασφαλισμένων. Μάλιστα, στην περίπτωση των επικουρικών, δεν θα έχουμε ούτε ονομαστική αύξηση», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Ελληνική Λύση: φτωχοποίηση και εξαθλίωση των Ελλήνων

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επαίρεται για την ανάπτυξη, την ώρα που όλο και περισσότεροι πολίτες βουλιάζουν στη φτωχοποίηση. «Για ποια επιτεύγματα μας μιλάτε αλήθεια; Αυτά της φτωχοποίησης και της εξαθλίωσης των Ελλήνων; Αυτά των λουκέτων στις επιχειρήσεις ειδικά στις μικρομεσαίες; Της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας από το εξωτερικό, σε βαθμό που έχει προκαλέσει "έκρηξη" τιμών στα πάντα, σε άνοδο του πληθωρισμού, σε κλιμάκωση της ανεργίας, σε ανεξέλεγκτη ακρίβεια;», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης και προσέθεσε: «Βγάζετε στο σφυρί τα σπίτια των Ελλήνων χέρι-χέρι με τις τράπεζες, με τα διάφορα funds να θησαυρίζουν και τον λαό να υποφέρει».

Ο κ. Χήτας, σχολίασε την άποψη που «επιχειρείται να καλλιεργηθεί» ότι οι Έλληνες είναι φοροφυγάδες και μπαταχτσήδες, παρουσιάζοντας συγκριτικά στοιχεία, με τα ποσοστά φοροδιαφυγής στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Καταθέτω στα πρακτικά έρευνα για την κατά κεφαλήν φοροδιαφυγή των Ευρωπαίων. Στην πρώτη θέση, είναι η Ιταλία. Ο Ιταλός φοροδιαφεύγει 3.156 ευρώ τον χρόνο. Δεύτερη, είναι η Δανία με 3.027 ευρώ. Τρίτο, είναι το Βέλγιο με 2.676 ευρώ. Τέταρτο, είναι το Λουξεμβούργο με 2.657 ευρώ. Στη συνέχεια, είναι η Μάλτα με 2.059 ευρώ, η Φιλανδία και μετά, είναι η Ελλάδα με 1.847 ευρώ. Φυσικά, ακολουθούν στα ίδια νούμερα, η Γαλλία, η Σουηδία. Ο μέσος όρος της Ευρώπης, είναι στα 1.634 ευρώ και η Ελλάδα, είναι στα 1.847 ευρώ. Δεν είναι δα και τόσο μπαταχτσήδες οι Έλληνες και τέτοιοι φοροφυγάδες. Και μην ξεχνάμε και τις φοροαπαλλαγές που έχουν οι συγκεκριμένοι, οι οποίοι προηγούνται στη λίστα της φοροδιαφυγής στα κράτη τους, ενώ εδώ υπάρχει φοροεπιδρομή. Είναι άδικο αυτό. Να χαρακτηρίζουμε, ιδίως σε αυτές τις καταστάσεις, τους Έλληνες φοροφυγάδες», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης.

Η ενεργειακή κρίση

Ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ Σταύρος Κελέτσης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση με τις παρεμβάσεις της, το ύψος των οποίων ανέρχεται στα 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ, στήριξε κυρίως στοχευμένα τους πολίτες και τις κοινωνικές εκείνες ομάδες, τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, που υπέστησαν τις μεγαλύτερες συνέπειες και είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη αλλά και οριζόντια το σύνολο της κοινωνίας και τις επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν μέρος της αύξησης του κόστους ενέργειας». Οι κυριότερες παρεμβάσεις, είπε ο κ.Κελέτσης, ήταν οι επιδοτήσεις στην κατανάλωση της ενέργειας και του φυσικού αερίου. «Τέτοιες παρεμβάσεις ήταν η επιστροφή του 60% της αύξησης του κόστους τής ηλεκτρικής ενέργειας για τα οικιακά τιμολόγια της περιόδου από τον 1ο μήνα του έτους 2021 έως το έως τον 6ο μήνα του 2022, η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για το 2022-2023 που φτάνει το ύψος των 300 εκατομμυρίων ευρώ, η προπληρωμένη κάρτα αγοράς καυσίμων, το fuel pass όπως επικράτησε να ονομάζεται, για έξι μήνες από τον Απρίλιο του 2022 ως τον Σεπτέμβριο του 2022», επισήμανε ο κ. Κελέτσης.

Ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ είπε επίσης ότι τα μέτρα ανακούφισης για γεωργούς και κτηνοτρόφους, κόστισαν 212 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν σε επιδοτήσεις, τη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, καθώς και την επιστροφή μέρους του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης. Για το 2023, πέραν των 250 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν προβλεφθεί για το επίδομα θέρμανσης, προβλέπονται επιπλέον πιστώσεις ύψους 1 δισ. κυρίως για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και την κάλυψη του κόστους των ενεργειακών δαπανών των φορέων της γενικής κυβέρνησης, είπε ο κ. Κελέτσης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άφησε ασύδοτο το «καρτέλ στην ενέργεια». «Καταθέτω τον χάρτη της Ευρώπης με τις σημερινές τιμές ρεύματος. Η Ελλάδα μας είναι πρώτη στην ακρίβεια της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος, ανεξαρτήτου αγοραστικής δύναμης, συγκριτικών στοιχείων. Έψαξα να βρω τον μέσο όρο του Νοεμβρίου και πάλι η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα για όλο τον Νοέμβριο στη χονδρεμπορική τιμή ενέργειας. Ψάχνω τον Οκτώβριο και πάλι τον Οκτώβριο η Ελλάδα ήταν η πιο ακριβή χώρα στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος. Λέω "δεν γίνεται, πρέπει να δούμε λίγο πιο αξιόπιστα στοιχεία", ψάχνω την Eurostat. Η Eurostat λοιπόν μας λέει ότι η Ελλάδα πράγματι είναι η πρώτη πιο ακριβή χώρα, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στα τιμολόγια ρεύματος, για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2022 και αναρωτιέμαι γιατί δεν φιλοτιμήθηκε ένας κυβερνητικός βουλευτής ή ένας υπουργός να μας εξηγήσει γιατί στην Ελλάδα οι ενεργειακές εταιρείες πρέπει να εισπράττουν τα περισσότερα ανά μεγαβατώρα από όλη την Ευρώπη; Δεν έχει πει κανένας γιατί. Γιατί είναι πιο ακριβό το ρεύμα στην Ελλάδα;», είπε ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Άδεια ρεζερβουάρ για την κοινωνία και τους παραγωγούς, γεμάτες τσέπες και ταμεία για δύο διυλιστήρια και τέσσερις, πέντε εταιρείες ρεύματος», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος που κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση κάθεται «ατάραχη», απέναντι στα υπερκέρδη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα