Με διαφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ακόμα και για την οργάνωση των συνεδριάσεων της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις».
Η πρόταση που έγινε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Βασίλη Οικονόμου και έγινε δεκτή από την πλειοψηφία είναι σήμερα να ολοκληρωθεί η επί της αρχής συζήτηση, την Πέμπτη το πρωί η ακρόαση φορέων και το απόγευμα η επί των άρθρων συζήτηση, ενώ η δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου να πραγματοποιηθεί μετά το άνοιγμα της Βουλής από τις θερινές διακοπές.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ αντέδρασαν έντονα και μίλησαν για ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και κυρίως της ακρόασης φορέων, υποστηρίζοντας ότι πολλοί εκπρόσωποι φορέων βρίσκονται ήδη σε άδειες και δεν θα μπορέσουν να προσέλθουν προκειμένου να ακουστούν οι απόψεις τους. Μάλιστα, καταλόγισαν στον υπουργό ότι είναι αυτό που επιδιώκει, και γι΄ αυτό έφερε εν μέσω θέρους το νομοσχέδιο και κυρίως προτείνει αυτή τη διαδικασία, δείχνοντας έτσι για ακόμα μια φορά ότι δεν θέλει τον διάλογο με τους φορείς.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Βασίλης Οικονόμου αντέτεινε ότι η διαδικασία της ακρόασης δεν γίνεται δια ζώσης αλλά μέσω του Webex και συνεπώς ο οποιοσδήποτε εκπρόσωπος, ακόμα και εάν απουσιάζει από την Αθήνα, μπορεί μέσω της τηλεδιάσκεψης να συμμετάσχει. Επίσης, παρατήρησε πως οι φορείς δεν είναι μονοπρόσωποι και σε κάθε περίπτωση δεν είμαστε τον Αύγουστο αλλά ακόμα είμαστε στον Ιούλιο.
Ο εισηγητής της ΝΔ Περικλής Μαντάς απέρριψε τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας πως το νομοσχέδιο ήταν σε διαβούλευση αρκετό χρόνο. Ήταν γνωστός ο χρόνος σε όλους που η κυβέρνηση θα το κατέθετε στην Βουλή. Οι φορείς όλοι που θα προταθούν μπορούν να συμμετάσχουν μέσω της τηλεδιάσκεψης και συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην διεξαχθεί την Πέμπτη η ακρόαση φορέων.
Η εισηγήτρια της μειοψηφίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επέμεινε ότι η διαδικασία ευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία της ακρόασης φορέων καθώς με αυτή την διαδικασία δεν θα μπορέσουν πολλοί φορείς να προσέλθουν για να καταγραφεί η αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο. Θέση με την οποία συμφώνησε και ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης αλλά και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, που παρατήρησε ότι κατά την Διάσκεψη των Προέδρων αυτό που είχε ειπωθεί ήταν να γίνει μόνο η συζήτηση επί της αρχής πριν κλείσει η Βουλή για τις διακοπές.
Όσον αφορά την ακρόαση φορέων, ο εισηγητής της ΝΔ Περικλής Μαντάς ζήτησε να κληθούν και προσωπικότητες και ειδικοί καθηγητές περί του ασφαλιστικού, όπως ο πρώην υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης και ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης. Κάτι που σχολίασε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ως απόδειξη ότι αρκετοί από τους θεσμικούς φορείς δεν μπορεί να προσέλθουν γι αυτό και καταφεύγει η ΝΔ να προτείνει προσωπικότητες, ενώ ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης μίλησε για μετατροπή της ακρόασης φορέων σε «συνέδριο» με προσωπικότητες για να στηριχθεί η κυβερνητική πρόταση.
Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη οι τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων επί του σχεδίου νόμου.