Ο προϋπολογισμός του 2021 αποτυπώνει την προσπάθεια της χώρας να υπερβεί την κρίση, την οποία θα υπερβούμε όλοι μαζί, χωρίς να αφήσουμε πίσω κανέναν, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος, μιλώντας κατά την τελευταία συνεδρίαση της επεξεργασίας του σχεδίου προϋπολογισμού από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Ο ίδιος, o οποίος σημείωσε ότι είναι λογικό να υπάρχουν αναθεωρήσεις λόγω των τελευταίων απαγορευτικών μέτρων, τόνισε ότι κανείς δεν διανοήθηκε στην κυβέρνηση να βάλει σε δεύτερη μοίρα την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων. Μάλιστα, ο υφυπουργός, αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική, είπε ότι η κυβέρνηση θεσμοθέτησε μέτρα και παρεμβάσεις συνολικού ύψους 31,5 δισεκ. ευρώ, για την ενίσχυση του ΕΣΥ, των επιχειρήσεων που μειώθηκε ο κύκλος εργασιών τους, των εργαζομένων, των ελευθέρων επαγγελματιών, των αγροτών κοκ.
"Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για όσο απαιτηθεί και για όσους χρειάζονται στήριξη", διαβεβαίωσε ο κ. Βεσυρόπουλος.
Μιλώντας για τη ρήτρα γενικής διαφυγής, είπε ότι "μας δίνει τη δυνατότητα δημοσιονομικής ευελιξίας, η οποία όμως δεν σημαίνει δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι αγορές δεν θα έδειχναν την εμπιστοσύνη που δείχνουν στα ελληνικά ομόλογα" παρατήρησε ο υφυπουργός.
Για την προβλεπόμενη αύξηση φορολογικών εσόδων είπε ότι κάποιοι "ατεκμηρίωτα" λένε ότι φέρνει την επιβολή νέων φόρων: Όχι μόνο ανακριβές, αλλά απολύτως ψευδές" είπε ο υφυπουργός, ο οποίος εξήγησε ότι η αύξηση θα προέλθει από την ανάπτυξη, από έσοδα από το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων, από την ανάκαμψη και ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας που θα υποβοηθηθεί από την έλευση ευρωπαϊκών πόρων, καθώς και από τις νέες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, καπνικά και αλκοολούχα.
Πέραν των φορολογικών μειώσεων που ήδη έχουν θεσπιστεί, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, συνέχισε ο κ. Βεσυρόπουλος, προωθούμε στο νέο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου διάταξη "με την οποία, φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 50% εισοδήματός τους από μισθωτή εργασία και από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν στη χώρα μας. Είναι μέτρο, που στοχεύει όχι μόνο στην προσέλκυση ελευθέρων επαγγελματιών και εργαζομένων, που έχουν φορολογική κατοικία στην αλλοδαπή, αλλά και στον επαναπατρισμό των Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα στα χρόνια της κρίσης
Λίγο νωρίτερα, ο τέως υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι η κυβέρνηση κάνει λάθος στις προβλέψεις της διότι δεν αναλύει τα οικονομικά της ύφεσης. Η ανάπτυξη μετά την ύφεση δεν είναι αυτόματη καθώς ο κόσμος αλλάζει συμπεριφορές που διατηρούνται για καιρό, ενώ η κυβέρνηση παραμένει στο δόγμα ότι η αγορά, από μόνης της, έχει τη δυνατότητα να βγει από την ύφεση, είπε ο ίδιος και συνέχισε: λέτε ότι πρέπει να αφήσουμε την αγορά να κάνει ότι θέλει, ωστόσο εσείς κάνετε παρέμβαση στην αγορά εργασίας για να γίνει πιο ελαστική, σαν να κυριαρχεί αυτή απέναντι στο κεφάλαιο, "όταν όλες οι μελέτες λένε το αντίθετο".
Ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να κατανοήσει το μάθημα από τον νέο κορονοϊό, ότι σημασία στη ζωή έχουν οι άνθρωποι της Υγείας, της κοινωνικής φροντίδας και της Παιδείας, και να επενδύουμε περισσότερο σε αυτούς.