Πολιτική

Βουλή: Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2023 - Σφοδρή σύγκρουση Μητσοτάκη με Τσίπρα


Με 156 ψήφους "ναι", έναντι 143 "όχι" (σε σύνολο 299 ψηφισάντων), κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία, ο κρατικός προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2023, ενώ με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι αμυντικές δαπάνες και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας έλαβαν 190 "ναι", 109 "όχι", ενώ τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, 267 "ναι" και 32 "όχι". Σημειώνεται ότι η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, κατά την πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2023, μίλησαν, εκτός από τους 6 γενικούς και τους 13 ειδικούς εισηγητές, 6 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και 202 βουλευτές, δηλαδή συνολικά 227 βουλευτές (αριθμός μεγαλύτερος από όσους μίλησαν πέρυσι). Επίσης, μίλησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, 21 υπουργοί, 4 αναπληρωτές υπουργοί και 10 υφυπουργοί, δηλαδή 36 μέλη της κυβέρνησης, καθώς και οι 6 πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων. Οι πέντε συνεδριάσεις της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2023 διήρκησαν περίπου 60 ώρες.

Σφοδρή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα

Νωρίτερα, προηγήθηκε η συζήτηση για την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023». με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους και στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης τους βρέθηκε η οικονομική πολιτική.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για Προϋπολογισμό λεηλασίας και ζητησε άμεσα εκλογές, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπόρεσε να εκτιμήσει την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, ενώ επισήμανε πως "κορμός όμως της κυβερνητικής πολιτικής παραμένει η παράδοση άνευ όρων των δανειοληπτών στα κοράκια των funds και στους servicers". 

Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως από το 2023 η οικονομία γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα και ανοίγει ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα, ενώ ανακοίνωσε πως από τον Φεβρουάριο και για 6 μήνες η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των δαπανών για τρόφιμα και γνωστοποίησε πως θα εξακολουθήσουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο.

Τσίπρας: Προϋπολογισμός λεηλασίας - Λυτρώστε τη δημοκρατία, προκηρύξτε εκλογές

Αρχικά, ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του, υποστήριξε πως «αυτός ο Προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. 'Αρα θα είναι και ένας Προϋπολογισμός που δε θα εφαρμοστεί», Τόνισε ότι «πολύ σύντομα, μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα βρίσκεται σε αυτά εδώ τα έδρανα, και θα αναλάβει να τον αναθεωρήσει και να κατανείμει με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και τις δυνατότητες».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είπε ότι βασικό χαρακτηριστικό και του φετινού Προϋπολογισμού της κυβέρνησης, είναι «η κοινωνική αναλγησία, η αδικία, η προκλητική λεηλασία των μισθωτών και της μεσαίας τάξης, η προκλητική αφαίμαξη των αδύναμων στρωμάτων, των μη προνομιούχων και ταυτόχρονα η προκλητική εξυπηρέτηση λίγων και ισχυρών». Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το σχέδιο του είναι «η προκλητική αναδιανομή πλούτου και εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους ισχυρούς» και πως γι' αυτό «το αίτημα για αλλαγή και δικαιοσύνη παντού, κερδίζει κάθε μέρα έδαφος στην ελληνική κοινωνία».

Σχολίασε ότι πανηγυρίζει η ΝΔ ότι έσωσε τη χώρα, «η παράταξη που έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει χρεοκοπήσει τη χώρα δύο φορές, το 2009 και το 2014» και παρέδωσε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «μια χώρα οικονομικά χρεοκοπημένη». Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε μια κρίση «που φτιάξατε εσείς», ότι αντέστρεψε την «πορεία καταστροφής» και ότι κατάφερε «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, επιστροφή στις αγορές και ανάκτηση της αξιοπιστίας και με τη ρύθμιση του χρέους, έναν καθαρό διάδρομο χαμηλών αποπληρωμών για τα επόμενα δέκα τουλάχιστον χρόνια», πρόσβαση στις αγορές και με 37 δισ. στα ταμεία.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σπατάλησε το «τάλαντο» που της δόθηκε, «με τον πιο άδικο και ιδιοτελή τρόπο», ότι ξαναγύρισε τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών σε κατάσταση χειρότερη κι από την εποχή των μνημονίων, «μόνο που τώρα δεν υπάρχει η τρόικα για να επιβάλει περικοπές μισθών, αλλά ο μισθός και το εισόδημα πετσοκόβονται κάθε μήνα και κάθε μέρα, από τις τιμές στο σούπερ μάρκετ, στο πρατήριο της βενζίνης, από τους λογαριασμούς του ρεύματος». Σημείωσε ότι παρά τις δημοσιονομικές δυνατότητες που ήρθαν από την ΕΕ μετά την πανδημία, εκείνη τις χειρίστηκε με «ανεπάρκεια και ιδιοτέλεια»: «55 δισ. ευρώ λέτε ότι δαπανήσατε σε τρία μόλις χρόνια, και το ερώτημα είναι που πήγανε αυτά τα λεφτά;».  
Απαντώντας ο ίδιος, είπε ότι αυτά πήγαν στις απευθείας αναθέσεις και τους κλειστούς διαγωνισμούς, «στους ημέτερους πήγαν», «γι' αυτό και οι ανισότητες διευρύνθηκαν».

«Αισχροκέρδεια made in Greece»

Στο ίδιο πλαίσιο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπόρεσε καν να εκτιμήσει την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, ότι ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ. Είπε ότι με τις επιλογές της πολλαπλασιάζει τις συνέπειες της κρίσης, ότι «η αισχροκέρδεια είναι made in Greece», μίλησε για «πρωτιές ακρίβειας στην ΕΕ των 27», τονίζοντας ότι την ίδια στιγμή «το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη». Πρόσθεσε ότι ενώ η ετήσια επιβάρυνση για ένα ευρωπαϊκό νοικοκυριό από την αύξηση της τιμής του ρεύματος είναι ένας κατώτατος μισθός, στην Ελλάδα είναι δύο, και πως τα νοικοκυριά στην Ελλάδα με εισόδημα μέχρι 750 ευρώ το μήνα, έχουν απολέσει περίπου το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Αντίθετα, είπε ότι κάποιοι ευνοούνται, «21 εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο είχαν κέρδη 1,47 δισ. το 2021 και 3,744 δισ. το  πρώτο εξάμηνο του 2022. Επιπλέον, είπε ότι οι τράπεζες είχαν κέρδη 2,35 δισ. το εξάμηνο, αλλά δεν δίνουν δάνεια σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. «Ποιος σας πιστεύει όταν κάνετε δήθεν τους τσαμπουκάδες. 'Ανταλλάξαμε', λέει, 'μπινελίκια με τους τραπεζίτες'. Σιγά τα αίματα», σχολίασε, «οι κυβερνήσεις δεν ανταλλάσσουν μπινελίκια, οι κυβερνήσεις νομοθετούν». Ρώτησε γιατί η κυβέρνηση δεν βάζει έκτακτο φόρο για τις τράπεζες και γιατί δεν αφαιρεί φόρους από τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι συντελείται άδικη αναδιανομή εισοδήματος, «με τη λεηλασία της μεσαίας τάξης και των αδύναμων μέσα από τους σταθερούς συντελεστές του ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης και του ΕΦΚ στα καύσιμα και στη θέρμανση, ενώ ο πληθωρισμός ξεπερνά το 10%». Είπε ότι προκύπτουν έτσι σχεδόν 7 δισ. έσοδα στα δημόσια ταμεία το 2022 και προβλέπεται αύξηση εσόδων από ΦΠΑ κατά 800 εκατ. για το 2023, τονίζοντας ότι αυτό λέγεται «κρατική κερδοσκοπία». Πρόσθεσε ότι «τα πλεονάσματα αυτά της οριζόντιας φορολογικής λεηλασίας, αφού τα βαφτίσετε δήθεν αναπτυξιακά, τα στέλνετε στις μεγάλες τσέπες μέσω επιδοτήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος, τα στέλνετε απευθείας στις ενεργειακές εταιρείες». Ανέφερε ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, 2,2 δισ. ήταν τα υπερκέρδη στην χονδρική της ηλεκτρικής ενέργειας, μόνο έως τον Ιούλιο του 2022 και ότι πάνω από 1,5 δισ. κέρδη υπολογίζονται στις εταιρείες λιανικής από το Σεπτέμβριο και μετά. Είπε ότι η κυβέρνηση μετέτρεψε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης σε μηχανισμό νομιμοποίησης και ανακύκλωσης υπερκερδών σε ολιγοπώλια, ότι τα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαιοειδών αναμένεται να υπερβούν τα 3 δισ. για το '22. Είπε ότι ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα φορολογήσει με 90% τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, έφτιαξε δικό της αλγόριθμο υπολογισμού, ώστε για υπερκέρδη 2,2 δισ. έως τον Ιούλιο, να βεβαιώσει φόρο μόνο 370 εκατ. Σχολίασε ότι επιλέγει επίσης να φορολογήσει τις εταιρείες διύλισης με το κατώτερο συντελεστή που προτείνει η Κομισιόν, 33%.

«Αν λέτε στις ενεργειακές 90% και τελικά φορολογείτε το 17% των πραγματικών υπερκερδών, στα διυλιστήρια τι ακριβώς θα φορολογήσετε;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας για να εκτιμήσει στη συνέχεια, πως έως τις εκλογές, η κυβέρνηση δεν θα φορολογήσει τίποτα.

Είπε ότι η εικόνα της αισχροκέρδειας αφορά και στα σούπερ μάρκετ, στους λογής μεσάζοντες, σε όλα τα προϊόντα. «Ποιος τους ελέγχει τους μεσάζοντες ; Ποιος τους φορολογεί;», ρώτησε, σημειώνοντας ότι «τίποτε δεν πράττει η κυβέρνηση» και χαρακτηρίζοντας «κοροϊδία των καταναλωτών» τα «καλάθια του νοικοκυριού».

«Το φαινόμενο Πάτσης αντικατοπτρίζει το DNA της πολιτικής σας»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η οικονομία οδηγείται σε κρίση του ιδιωτικού χρέους, ότι στη διακυβέρνηση της ΝΔ αυξάνονται τα χρέη των πολιτών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα κόκκινα δάνεια των πολιτών. Είπε ότι 4,5 εκατ. πολίτες χρωστούν, είτε σε τράπεζες, είτε σε funds, είτε στην εφορία, είτε σε ασφαλιστικά ταμεία, ότι το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 38 δισ. τα τελευταία τρία χρόνια και συγχρόνως «αυξάνονται δραματικά» αυτή την περίοδο και τα επιτόκια, και μια νέα γενιά κόκκινων δανείων δημιουργείται. Κορμός όμως της κυβερνητικής πολιτικής «παραμένει η παράδοση άνευ όρων των δανειοληπτών στα κοράκια των funds και στους  servicers», σημείωσε, τονίζοντας ότι «το φαινόμενο Πάτσης αντικατοπτρίζει το DNA της πολιτικής σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Αισχροκέρδεια, ιδιοτέλεια, εξαπάτηση. Κέρδη για λίγους κολλητούς και τραγωδία για τη μεγάλη πλειοψηφία».

Είπε πως είναι θράσος να ρίχνει η ΝΔ την ευθύνη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πως αν είχε ποτέ βγει επί ΣΥΡΙΖΑ πρώτη λαϊκή κατοικία σε πλειστηριασμό, τα κανάλια θα το είχαν πρώτο θέμα. «Πώς το χάσανε αυτό; Προφανώς και δε θα τους ξέφευγε, γιατί ουδέποτε υπήρξε κάτι τέτοιο. Τώρα όμως συμβαίνει, γιατί εσείς νομοθετήσατε έναν Πτωχευτικό, που έχει ως μόνη μέριμνα τη ρευστοποίηση της περιουσίας των πολιτών. Γιατί εσείς καταργήσατε οριζόντια κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας. Γιατί θεσπίσατε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό που παρέχει πλήρη ασυδοσία σε τράπεζες και funds, και γι' αυτό έχει αποτύχει παταγωδώς», είπε.

Ενώ η κυβέρνηση λέει ότι έδωσε πάνω από 55 δισ. και ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε σε πραγματικούς όρους κατά 7 δισ., «η φτώχεια αυξήθηκε, οι ανισότητες αυξήθηκαν, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε» παρατήρησε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ από 176,4 δισ. που ήταν το 2015, το 2019 ήταν 184 δισ. Δηλαδή, πρόσθεσε, «7,5 δισ. σε συνθήκες μνημονίων και με πλεονάσματα, ενώ η φτώχεια μειώθηκε, οι ανισότητες μειώθηκαν, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ψέμα το ότι η κυβέρνηση ΝΔ πέτυχε την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, παραπέμποντας σε επιστολή Μοσκοβισί τον Ιούλιο του 2018 προς τον τότε ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο, ότι το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας τελειώνει το καλοκαίρι του 2022. Ενώ δε, η κυβέρνηση λέει πως πέτυχε την κατάργηση της αύξησης των επιτοκίων στα δάνεια του ESM, η απόφαση του ESM από το καλοκαίρι του 2018, αναφέρει ότι η αύξηση των επιτοκίων καταργείται υπό όρους μέχρι το 2022 και σε μόνιμη βάση από κει και πέρα. Είπε ότι η κυβέρνηση λέει πως εκείνη αυξάνει για πρώτη φορά τις συντάξεις, όμως δεν λέει ότι αυτή η αύξηση που θα δοθεί από 1.1.2023 προβλέπεται στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ «που καθυβρίζατε και λέγατε ότι θα καταργήσετε». Τέλος, είπε ότι η κυβέρνηση λέει πως πέτυχε θαύμα στις εξαγωγές, «την ώρα που έχετε εκτινάξει τις εισαγωγές, και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει ραγδαία επιδεινωθεί στο 6,7%». Ακόμα, σχολίασε ότι η επενδυτική βαθμίδα «είναι σαν τον ορίζοντα που όσο τον πλησιάζεις, τόσο απομακρύνεται».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε ότι «αυτή την πραγματικότητα που έρχεται να διαιωνίσει ο προϋπολογισμός σας» ο ΣΥΡΙΖΑ θα την αλλάξει όσο πιο γρήγορα μπορεί, ξεκινώντας την προσπάθεια αλλαγής από τη πρώτη μέρα μετά τις εκλογές που θα φέρουν την πολιτική αλλαγή. «Δεν υποσχόμαστε στον ελληνικό λαό ότι θα κάνουμε θαύματα», «αλλά υποσχόμαστε ότι σε αυτόν τον τόπο θα επιστρέψει η δικαιοσύνη».

«Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική διακυβέρνηση»

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η ώρα της Δικαιοσύνης πλησιάζει». «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, όποτε και αν στήσετε τις κάλπες, θα φέρει προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική», τόνισε ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας ότι ενώ ο κ. Μητσοτάκης μιλά για σταθερότητα, ζητά δεύτερες και τρίτες εκλογές αν χρειαστεί και πως «αποτελεί πλέον, τον υπ' αριθμό 1 παράγοντα ανωμαλίας, για την οικονομία, τη δημοκρατία, τους θεσμούς».

«Σχέδιο-ασπίδα απέναντι στην κρίση»

Υπογράμμισε ότι «μια προοδευτική κυβέρνηση που θα βασίζεται σε μια πλατιά λαϊκή πλειοψηφία, μπορεί να φέρει την πραγματική σταθερότητα», που θα βασίζεται στην προστασία του εισοδήματος, την αποκατάσταση των μεγάλων ανισοτήτων και της θεσμικής λειτουργίας του πολιτεύματος και της δημοκρατίας.

«Το σχέδιό μας είναι ασπίδα απέναντι στη κρίση», είπε, αναφέροντας ειδικότερα ότι θα μπει τέλος στην άδικη αναδιανομή εισοδήματος με:  
* μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και του ΕΦΚ στα καύσιμα και τη θέρμανση  
* επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ  
* εφαρμογή της Ετήσιας Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής στους μισθούς, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, που σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023, μαζί με την αναπροσαρμογή, στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και αύξηση 10%, για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, στους μισθούς στο δημόσιο τομέα  
* ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και προστασία της πρώτης κατοικίας 
* επιστροφή των αναδρομικών, έστω και σε δόσεις, και της δέκατης τρίτης σύνταξης στους συνταξιούχους  
* ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη χρηματοδότηση νέου ΕΣΥ, αναπτυξιακής τράπεζας για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιφερειακής ανάπτυξης, παραγωγών και κτηνοτρόφων, ενεργειακών κοινοτήτων, στεγαστικής πολιτικής, δημόσιων πανεπιστημίων.

«Επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΥΠ παρακολουθούσε τη Greek mafia, επί ημερών σας διοικούνταν από τη Greek mafia»

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «βαριά υποχρέωση μιας προοδευτικής κυβέρνησης είναι η επιστροφή της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας», λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «αφήνει βαθιές και ανεξίτηλες πληγές στο σώμα της Δημοκρατίας». Τον κατηγόρησε ότι επέλεξε το δρόμο της συγκάλυψης και πως τώρα μαθαίνει ότι θα επιχειρήσει «λάσπη και φτηνό αντιπερισπασμό». «Δεν θα διασωθείτε», είπε στον κ. Μητσοτάκη, προσθέτοντας πως «αν είχατε στα αλήθεια στοιχεία που φανερώνουν ότι η εκτροπή που επιχειρείτε είναι κάτι σύνηθες, συνέβαινε και επί ΣΥΡΙΖΑ, θα τα είχατε ήδη καταθέσει στο δημόσιο διάλογο εδώ και έξι μήνες». Προκάλεσε τον πρωθυπουργό να ανοίξουν τα αρχεία της ΑΔΑΕ, των παρόχων, της εισαγγελίας. «Γιατί φοβάστε;», είπε, σημειώνοντας ότι η μεγάλη διαφορά είναι ότι στην περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο τηρούνταν οι συνταγματικά προβλεπόμενες θεσμικές εγγυήσεις, δεν καταστράφηκαν αρχεία και όλα είναι στο φως, «αλλά ότι η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ ως γνωστόν παρακολουθούσε τη λεγόμενη Greek Mafia, ενώ επί των ημερών σας διοικούνταν από τη Greek mafia».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι ελπίζει σήμερα πως ο πρωθυπουργός θα δώσει κάποιες απαντήσεις, γιατί «την προηγούμενη φορά, το βάλατε στα πόδια χωρίς να απαντήσετε σε ένα κρίσιμης σημασίας ερώτημα που αφορά την εθνική μας ασφάλεια. Και όλοι καταλάβαμε ότι είστε ένοχος. Ίσως περισσότερο από όσο μπορεί ο νους μας να συλλάβει».

Είπε ότι μόνος του ο πρωθυπουργός θα πιει το «πικρό ποτήρι». Διότι, συνέχισε, «οι βουλευτές και οι υπουργοί σας, δεν θα σας κάνουν τη χάρη να σας καταψηφίσουν. Άλλοι γιατί πραγματικά αισθάνονται φόβο για το περιεχόμενο των υποκλοπών. Άλλοι γιατί γνωρίζουν ότι δε θα βρίσκονται εδώ την επόμενη ημέρα. Άλλοι γιατί δεν επιθυμούν να σας δώσουν το περιθώριο ενός μετεκλογικού αφηγήματος ανατροπής».

Ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων ότι «μπορεί τον κ. Χατζηδάκη να μην τον ενοχλεί και να μην αντιδρά, αν αντί για εκλεγμένος πολιτικός και υπουργός, κυκλοφορεί ως στόχος της ΕΥΠ με τον κωδικό αριθμό 5046c, αλλά υπάρχουν χιλιάδες πολίτες, και πολύ ψηφοφόροι σας κ. Μητσοτάκη, που δεν το ανέχονται αυτό». Είπε ότι «η συγκάλυψη είναι εξίσου άθλια με το έγκλημα καθεαυτό» γιατί καταργεί τη διάκριση και τον έλεγχο των εξουσιών. «Μας πάτε στην έρημο των εποχών του Ολοκληρωτισμού. Σε ένα σκοτεινό Μεσαίωνα», «είστε μια τραγική φιγούρα από το πιο ζοφερό παρελθόν, είπε. 

Όλοι στην αίθουσα έχουν σήμερα μια βαριά ευθύνη: «Θα αφήσουμε για πολύ να συνεχίζεται αυτή η εκτροπή; Πριν μια εβδομάδα σας ρώτησα αν παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους Αρχηγούς της Άμυνας και φύγατε απ' την αίθουσα. Σήμερα τι πρέπει να κάνω για να απαντήσετε; Σήμερα τι να πρωτορωτήσω;». Ανέφερε ειδικότερα ότι η ΑΔΑΕ προέβη προχθές σε έλεγχο στην εταιρεία COSMOTE, στους παρόχους που υποχρεούνται βάσει του νόμου να τηρούν αρχείο και να αποδέχονται τον έλεγχο της Αρχής, και πως δημοσιεύματα από ιστότοπο του εξωτερικού μας ενημέρωσαν ότι εκεί βρέθηκαν οι αποδείξεις για έναν ακόμη ευρωβουλευτή και ένα ακόμη δημοσιογράφο: τον κ. Κύρτσο και τον κ. Τέλλογλου.  
 
«Πού οδηγείτε τη χώρα κ. Μητσοτάκη; Θα αναλάβετε την ευθύνη σας για τη κατ' εξακολούθηση επαναλαμβανόμενη εκτροπή;», τόνισε.  
 
Σημείωσε ότι η ΑΔΑΕ έχει την αρμοδιότητα να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών, για να σχολιάσει πως «αν θεωρείτε ότι η παρεμπόδιση της διαλεύκανσης της υπόθεσης των υποκλοπών από την εκ του Συντάγματος αρμόδια αρχή, μπορεί να γίνει ανεκτή, ας γνωρίζετε ότι στη χώρα υπάρχει ακόμη Σύνταγμα αλλά και δικαστές που σέβονται το λειτούργημα και το ρόλο τους».

Απευθυνόμενος «σε αυτούς τους πολλούς λειτουργούς της ελληνικής Δικαιοσύνης», «που είναι βέβαιο ότι προσβάλλονται και θίγονται όταν ακούν αυτή τη βοή από τη δίκαιη αγανάκτηση του λαού μας, αυτή την απαίτηση για ένα 'Βέλγο εισαγγελέα' στην Ελλάδα», σημείωσε ότι «δεν χρειαζόμαστε Βέλγους εισαγγελείς», γιατί «οι εισαγγελείς μας θα μπορούσαν να φέρουν τα ίδια αποτελέσματα, αν είχαν λυμένα τα χέρια τους». Αυτό που χρειάζεται, πρόσθεσε, είναι «να αφήσουμε επιτέλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να αναπνεύσουν χωρίς παρεμβάσεις...». Ρώτησε πόσο λυτρωτική θα ήταν για όλους η εξέλιξη, «αν η δικαιοσύνη από την πρώτη στιγμή είχε κινηθεί, είχε ελέγξει τους παρόχους, είχε πάει έγκαιρα και όχι μετά από εννιά μήνες να ελέγξει τις εταιρείες, πριν εξαφανιστούν τα στοιχεία».

«Συγκρουόμαστε για την προάσπιση της Δημοκρατίας»

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η σύγκρουση για τα θέματα της δημοκρατίας και των θεσμών, δεν είναι μια σύγκρουση Αριστεράς - Δεξιάς. «Τώρα συγκρουόμαστε για την προάσπιση της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών», είπε. Απευθυνόμενος σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, «στους συντηρητικούς δημοκράτες πολίτες που ακολουθούν μια παράταξη, με την οποία είμαστε αντίπαλοι, αλλά την σεβόμαστε», σημείωσε ότι «σε ζητήματα που αφορούν την υπεράσπιση της δημοκρατίας, αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».

Σχολίασε ότι δεν γνωρίζει αν ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές σήμερα, ή σε λίγες ημέρες, αλλά ότι προσωπικά το εύχεται, «θα είναι μια διέξοδος η λαϊκή ετυμηγορία». Πρόσθεσε πως κάνει λάθος ο πρωθυπουργός όσο δεν το επιλέγει και επιμένει «στη Δημοκρατία του Απορρήτου» και «επιμένει να οδηγεί τον τόπο σε πρωτοφανές αδιέξοδο».  

«Λυτρώστε τη δημοκρατία, προκηρύξτε εκλογές»

Αν σήμερα ο κ. Μητσοτάκης «για μια ακόμη φορά δεν είναι σε θέση να απαντήσει γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους υπουργούς και τους αρχηγούς της Εθνικής Άμυνας και αν δεν έχει τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να παραιτηθεί αν δεν έχει απαντήσεις, τουλάχιστον να προκηρύξει εκλογές» ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
 
«Λυτρώστε τη δημοκρατία. Προκηρύξτε εκλογές. Για να έρθει επιτέλους η πολιτική αλλαγή. Για να ανασάνει ο τόπος», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Μητσοτάκης: Θα εξακολουθήσουν οι επιδοτήσεις στην ενέργεια

Εν συνεχεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας τόνισε: «Συνοπτικά ο υπουργός Οικονομικών απάντησε επί της ουσίας και με στοιχεία κάνοντας τη σύγκριση της τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ και της τετραετίας της ΝΔ. Αν έκανα αυτό που μου ζητήσατε και μου ζητάτε επιμόνως να κάνω να προκηρύξω δηλαδή εκλογές, αυτή η κοινοβουλευτική μας αναμέτρηση θα ήταν η τελευταία. Και αναρωτιέμαι μιλήσατε συνολικά 65 λεπτά και για το τι θα κάνατε αν τελικά σας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, μόλις 3.Επιβεβαιώνετε ότι ήσασταν είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα εξουσίας. Κόμμα της γκρίνιας και όχι κόμμα του αποτελέσματος».

Υπογράμμισε ότι το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022, εξίσου δυναμικό και εξίσου ελπιδοφόρο ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο θετικό κύκλο μιας πραγματικά νέας Ελλάδας, ενώ τόνισε: «Ανάπτυξη στην οικονομία αλλά και φροντίδα στην κοινωνία. Με γενναίες μεταρρυθμίσεις αλλά και με συνετές σταθμίσεις. Αυτές οι αρχές διαπνέουν τον τέταρτο προϋπολογισμό της κυβέρνησής μας. Δυστυχώς τον τρίτο σε συνθήκες διεθνών κρίσεων αλλά τον πρώτο μετά από 12 χρόνια με αποκλειστικά εθνική σφραγίδα και έξω από το στενό πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο της ομιλίας του μίλησε για απόδειξη προόδου της εθνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και υπενθύμισε ότι εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής το 2022 κλείνει με ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. «Ο δικός σας ρυθμός ανάπτυξης κ. Τσίπρα ήταν το 25% του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης τα τέσσερα χρόνια που ήσασταν κυβέρνηση», είπε.

Από το 2023 η οικονομία γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα - Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα

«Στο τέλος του 2023 ο δημόσιος πλούτος θα έχει αυξηθεί κατά 45 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Στη διεθνή ύφεση λοιπόν εμείς συνεχίζουμε να απαντάμε με ανάπτυξη. Όχι όμως μόνο με ποσοτική μεγέθυνση αλλά και ποιοτική αναβάθμιση καθώς διαφοροποιείται ο ίδιος ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός με αναφορά στις εξαγωγές και τις ξένες επενδύσεις. «Πίσω από αυτούς τους αριθμούς κρύβεται ουσιαστικά η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης», προσέθεσε.

Τόνισε, επίσης, πως ένα δίδαγμα της πανδημίας ήταν ότι η εξάρτηση από τομείς κρίσιμους και ευαίσθητους σε διεθνείς διακυμάνσεις, όπως ο Τουρισμός, μπορεί να κλυδωνίσει μια κοινωνία όπως η ελληνική. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι αριθμοί δείχνουν ότι η ανάπτυξη καταπολεμά και τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία που δεν είναι άλλη από την ανεργία.

«Έτσι οι εργαζόμενοι αγγίζουν πλέον τα 4.200.000. Έχουμε ήδη προσθέσει σχεδόν 300.000 νέες δουλειές από το 2019 και 150.000 μόνον το 2022. Παράλληλα, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,7% μέσα στο 2022», εξήγησε.

Είπε ακόμη ότι «στο τέλος του 2023 το δημόσιο χρέος θα κινείται στο 160% του ΑΕΠ, έχοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ. Ενώ το 2022 θα είναι το τελευταίο έτος με πρωτογενές έλλειμμα. Από το 2023 η οικονομία γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα».

Μόνο για την ανάσχεση του αυξημένου κόστους ζωής διοχετεύθηκαν συνολικά 15,1 δισ. με στοχευμένες παρεμβάσεις και επιδοτήσεις

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς η κυβέρνηση να αποκλίνει ούτε στιγμή από τις δεσμεύσεις της σε δύο μέτωπα: την ελάφρυνση των πολιτών από τους φόρους και τη στήριξή τους απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, και δεύτερον την αλλαγή της εικόνας της Ελλάδος.

Τόνισε ενδεικτικά ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί κατά 34% κι αυτό είναι κάτι που δεν αφορά τους λίγους. «Όλοι οι φορολογικοί συντελεστές μειώθηκαν», είπε.

Ανέφερε ότι πολλά προϊόντα εξακολουθούν και έχουν χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, δύο φορές δόθηκε έκτακτη ενίσχυση στους πιο ευάλωτους από την οποία ωφελήθηκε το ένα τέταρτο του ελληνικού πληθυσμού αλλά και τα αναχώματα της Πολιτείας στις συνέπειες της ρωσικής εισβολής που δεν ήταν και λίγα. Μόνο για την ανάσχεση του αυξημένου κόστους ζωής διοχετεύθηκαν συνολικά 15,1 δισ. με στοχευμένες παρεμβάσεις και επιδοτήσεις, προσέθεσε.

Από τον Φεβρουάριο και για 6 μήνες η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των δαπανών για τρόφιμα

O πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «μετά από 12 χρόνια, 1.700.000 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση κοντά στο 8%. Ενώ ακόμα 1.000.000 θα έχουν έμμεσο όφελος από την πλήρη κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Ανακούφιση όμως, έρχεται και για 2.300.000 πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, στους οποίους θα καταβληθεί επίδομα 250 ευρώ».

Και προσέθεσε: «Προχωράμε σε μια νέα πρωτοβουλία για να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά. Η περίμετρος του μέτρου απλώνεται μέχρι και για εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ώστε από τη νέα πρωτοβουλία να ωφεληθεί και η μεσαία τάξη. Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για 6 μήνες η Πολιτεία θα καλυπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων: φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία».

Ανατάχθηκε μια βαλτωμένη οικονομία και ανορθώθηκε μία ξεχασμένη εθνική άμυνα

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι «ανατάχθηκε μια βαλτωμένη οικονομία και ανορθώθηκε μία ξεχασμένη εθνική άμυνα. Τα θυμίζω γιατί αξίζει να σταθμίσουμε το πού βαδίζουμε ενθυμούμενοι όμως και το από πού ξεκινήσαμε. Και σε αυτό το γερό υπόβαθρο των τριάμισι ετών εδράζεται και ο προϋπολογισμός του 2023. Προϋπολογισμός που αναγνωρίζει την απόσταση που έχει διανυθεί αλλά και δεν παραγνωρίζει τα εμπόδια τα οποία έρχονται. Δυστυχώς, η παγκόσμια αστάθεια παραμένει όπως παραμένουν και οι πληθωριστικές πιέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η δημοσιονομική ευελιξία θα πρέπει να παραμείνει σε αρμονία με τη δημοσιονομική ισορροπία. Γι αυτές τις δυσκολίες προετοιμαζόμαστε. Δεν τις φοβόμαστε αντίθετα τις διαχειριζόμαστε με πρωτοβουλίες, οι οποίες εκτείνονται σε τρία πεδία: τη στήριξη του εισοδήματος, την προστασία από τις συνέπειες της ενεργειακής θύελλας και ασφαλώς την ανάπτυξη».

 Θα εξακολουθήσουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, αποδυναμώνοντας τις αυξήσεις

Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, μεταξύ άλλων επεσήμανε επίσης ότι: «Στον τομέα της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παράλληλα με τη διεκδίκηση ευρωπαϊκής απάντησης, σε εθνικό επίπεδο θα διατεθούν συνολικά πάνω από 8 δισ. ευρώ» και συμπλήρωσε: «Τα 3,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τα νοικοκυριά και 4,8 δισ. προς τις επιχειρήσεις. Θα εξακολουθήσουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, αποδυναμώνοντας τις αυξήσεις, ενώ θα διατεθούν ακόμα 500 εκατ. ευρώ για το αυξημένο επίδομα θέρμανσης».

 Μια σειρά πρωτοβουλίες θα αναπτυχθούν με την πρόοδο του νέου έτους

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα μέτρα είναι στοχευμένα και αυτό «προκαλεί στην αντιπολίτευση μία δυσθυμία για το πώς μία κεντροδεξιά κυβέρνηση μπορεί και ασκεί μία τόσο ευρεία κοινωνική πολιτική. Δεν πειράζει όμως. Το αντιλαμβάνονται πρώτοι οι πολίτες προς τους οποίους κατευθύνονται σημαντικά ποσά για την ανακούφισή τους».

Είπε ότι μια σειρά πρωτοβουλίες θα αναπτυχθούν με την πρόοδο του νέου έτους από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου του 2023 και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα μέχρι την ελάφρυνση των δημοσίων υπαλλήλων πέρα από την ειδική εισφορά και από την ήδη ψηφισμένη εισφορά του Ταμείου Πρόνοιας η οποία καταργείται. Ή την απαλλαγή του φόρου επιτηδεύματος από όσους επαγγελματίες και επιχειρήσεις κάνουν μόνιμες προσλήψεις.

Ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες

Στο «το είπαμε το κάναμε, προσθέτουμε τώρα και το κάναμε και θα το κάνουμε» και «αν ο τίτλος της πρώτης μας θητείας, η κορωνίδα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες», είπε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι αποτελεί στρατηγική δέσμευση της κυβέρνησης η σύγκλιση των αμοιβών της πατρίδας μας με αυτές της ΕΕ και όσοι αμφιβάλλουν γι΄αυτό δεν έχουν παρά να ξαναδιαβάσουν τις προγραμματικές δηλώσεις που έγιναν από αυτό το βήμα τον Ιούλιο του 2019 και θα διαπιστώσουν ότι όλες οι κεντρικές της δεσμεύσεις έγιναν πράξη από αυτή την κυβέρνηση.

Μητσοτάκης σε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Πώς εξηγείτε ότι αποκαλέσατε Δούρειο Ίππο της ΝΔ ένα δικό σας στέλεχος; Τώρα καταλάβατε ότι είναι Δούρειος Ίππος; Αφού βγήκαν οι αποκαλύψεις;

Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο πρωθυπουργός ρώτησε: «πώς εξηγείτε ότι αποκαλέσατε Δούρειο Ίππο της ΝΔ ένα δικό σας στέλεχος; Τώρα καταλάβατε ότι είναι Δούρειος Ίππος; Αφού βγήκαν οι αποκαλύψεις; Με τον οποίο ο κ. Ανδρουλάκης είχε εκλεγεί στην ίδια λίστα από τους ίδιους ψηφοφόρους. Εξάλλου την πολιτική του επιδίωξη ο κ. Ανδρουλάκης την παρουσίασε στέλνοντας κι ένα μήνυμα σε πολλούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που πιστεύουν στην ενότητα για τον δημιουργικό εκσυγχρονισμό της πατρίδας μας. Μας είπε: η ΝΔ στην αντιπολίτευση και προοδευτική κυβέρνηση. Εάν η ΝΔ είναι στην αντιπολίτευση ένας συνδυασμός κυβερνητικός υπάρχει: εσείς παρέα με το ΣΥΡΙΖΑ. 'Αλλος δεν υπάρχει. Εκτός αν φαντάζεστε κ. Κατρίνη ότι θα πάρετε 40%. Κι εγώ θέλω να καρφώνω σαν τον Αντετοκούμπο αλλά δεν μπορώ, τι να κάνω;».

Το σκάφος της Ελλάδος -ειδικά σε αυτή την αβεβαιότητα- χρειάζεται σωστή πυξίδα, σταθερό τιμόνι και δοκιμασμένο σε κρίσεις, έμπειρο πλήρωμα

Έκανε ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην «απειλή της ακυβερνησίας που καραδοκεί πίσω από την απλή αναλογική» και είπε ότι όλα αυτά έχουν τη σημασία τους γιατί αναδεικνύουν και την κρισιμότητα των εκλογών που έρχονται.

«Στην πρώτη εκλογή για να ορίσουν οι πολίτες την κυβέρνηση που θέλουν και στη δεύτερη για να την κάνουν ακόμα πιο ισχυρή και ακόμα πιο αποτελεσματική. Γι αυτό και η ψήφος τους δεν μπορεί να είναι παρά μία και σταθερή δικαιώνοντας νομίζω τη θέση ότι το σκάφος της Ελλάδος -ειδικά σε αυτή την αβεβαιότητα- χρειάζεται σωστή πυξίδα, σταθερό τιμόνι και χρειάζεται δοκιμασμένο σε κρίσεις και έμπειρο πλήρωμα. Από συνθήκες δηλαδή που προσφέρει μόνο ο δρόμος της σιγουριάς, της συνέπειας, της συνέχειας και της σταθερότητας. Ο δρόμος της αυτοδύναμης Ελλάδος που εμείς προτείνουμε».

Ο φετινός προϋπολογισμός δεν θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησής μας

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «τον προϋπολογισμό που θα ψηφίσουμε σε λίγο τον διαπερνούν αυτές οι τρεις λέξεις: σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια. Είναι τρεις λέξεις που καθίστανται εθνική αναγκαιότητα σε μία παγκόσμια συγκυρία μεγάλης αβεβαιότητας».

Από τις ηγεσίες της αντιπολίτευσης ειδικά της αξιωματικής είπε ότι θα ζητήσει ένα πράγμα μόνο: να μη γίνουν πάλι θλιβερή εξαίρεση αρνούμενοι τα κονδύλια για την άμυνα του τόπου. «Ο φετινός προϋπολογισμός λοιπόν μπορεί να είναι ο τέταρτος της θητείας μας, εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν -δεν ανήκω στην κατηγορία αυτών που θα προεξοφλήσουν κανένα εκλογικό αποτέλεσμα- δεν θα είναι όμως ο τελευταίος της κυβέρνησής μας. Αντίθετα αποτελεί τον πρόλογο του οδικού χάρτη της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια κι έναν ακόμα λόγο για τον οποίο αύριο θα πάρει δεύτερη εντολή η αυτοδύναμη Ελλάδα για να πάει μπροστά -θα το ξαναπώ- με σταθερότητα, με συνέπεια και με συνέχεια».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις