Πολιτική

Βουλή: Αντιπαράθεση για κόκκινα δάνεια και ΜμΕ- Ψηφίστηκε το πρόγραμμα "Ηρακλής 2"


Η προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών και η χρηματοδοτική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, για την 18μηνη παράταση του «προγράμματος Ηρακλής» και την τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής μόνο από τη ΝΔ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν, υπερψηφίζοντας μόνο επιμέρους διατάξεις του, πλην του ΜεΡΑ25 που απείχε από όλη τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Τόσο ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, όσο και ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική, Απόστολος Βεσυρόπουλος, υπεραμύνθηκαν του νέου θεσμικού πλαισίου, κάνοντας λόγο για «στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια και να φτάσουν σε μονοψήφιο αριθμό με στόχο να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία».

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ενισχύει το τραπεζικό σύστημα χωρίς να λαμβάνει καμία εγγύηση για την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση τους αλλά και χωρίς καμία προστασία από τους πλειστηριασμούς, των ευάλωτων δανειοληπτών.

«Παίρνουμε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για να βάλουμε ανάχωμα στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Στόχος του προγράμματος “Ηρακλής2” είναι η εξυγίανση των τραπεζών, με την ελάφρυνση τους από τα κόκκινα δάνεια, ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν τον κανονικό τους ρόλο που είναι η παροχή ρευστότητας στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως η ενίσχυση των επενδύσεων», τόνισε ο κ. Ζαββός.

«Χρειαζόμαστε ένα νέο, ανανεωμένο και ανοιχτόμυαλο τραπεζικό σύστημα για να επιτελεί πράγματι και τον κοινωνικό του ρόλο και να βοηθήσει στον μετασχηματισμό της οικονομίας για να μπορέσει η Ελλάδα να κάνει το άλμα της 10ετίας», κατέληξε ο υφυπουργός, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Βεσυρόπουλος.

«Σε αντίθεση με τη καταστροφολογία του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση μένει σταθερή στην αναπτυξιακή διαδικασία υλοποιώντας ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων στήριξης των κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία, το οποίο αγγίζει τα 41 δις ευρώ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Βεσυρόπουλος.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράλαμπος Mαμουλάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αφήνει για άλλη μια φορά εκτός δανειοδότησης εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και χωρίς καμία προστασία από τους πλειστηριασμούς, την πρώτη κατοικία ευάλωτων δανειοληπτών».

«Από τις 800.000 και πλέον μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, μόλις 270.000 επιχειρήσεις, δηλαδή μονοψήφιος αριθμός, έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος ο εκπρόσωπος των ελληνικών τραπεζών και αυτές υπό όρους. Θέτει δηλαδή εκ προοιμίου εκτός, πάνω από 500.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση εκκωφαντικά και προκλητικά τους γυρνάει την πλάτη της», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμουλάκης και κατέληξε: «Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αποτυχία της και λοιδορεί την αντιπολίτευση γιατί έχει αντίθετη άποψη για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας».

Για «βαθύτατα αντικοινωνική προσέγγιση του προβλήματος των ευάλωτων δανειοληπτών και της προστασίας της πρώτης τους κατοικίας», μίλησε ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης. «Είναι συνειδητή η επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει χωρίς καμία προστασία την πρώτη κατοικία και τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους δανειολήπτες στο έλεος των funds», υποστήριξε ο κ. Κατρίνης και συμπλήρωσε:

«Η μείωση των κόκκινων δανείων για την οποία υπερηφανεύεται η κυβέρνηση, συντελείται μόνο στους ισολογισμούς των τραπεζών και δεν αφορά σε μια συνολική προσπάθεια για να μπορέσει να επανέλθει στην κανονικότητα ένας σημαντικός αριθμός δανειοληπτών».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «φέρνει ένα εντελώς αντιλαϊκό νομοσχέδιο που στρέφεται κατά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αλλά είναι πλήρως υποταγμένο στις οδηγίες και εντολές τόσο της ΕΕ όσο και της τρόικα και έχει την απόλυτη στήριξη των εκπροσώπων των ελληνικών τραπεζών».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτο το περιεχόμενο του νέου πτωχευτικού κώδικα, γιατί θα επιδεινώσει περαιτέρω το πρόβλημα των ευάλωτων δανειοληπτών», κατηγόρησε τις τράπεζες ότι ενώ ενισχύονται από το κράτος παρακάμπτουν τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και υποστήριξε ότι θα χρειαστεί και τρίτο πρόγραμμα Ηρακλής για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος.

Από την πλευρά τού ΜέΡΑ25, τόσο ο εισηγητής του κόμματος Κρίτων Αρσένης, όσο και ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Κλέων Γρηγοριάδης, υποστήριξαν ότι «είναι ένα νομοσχέδιο έκτρωμα που ρίχνει στον Καιάδα τους εκατοντάδες χιλιάδες ευάλωτους δανειολήπτες» και δήλωσαν ότι αποχωρούν από τη διαδικασία ψηφοφορίας, για να μην το νομιμοποιήσουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις